Video: Kako je spektakularni Poljud 1995. dočekao Italiju

Nakon ždrijeba kvalifikacijskih skupina za plasman na Europsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj u kojem je Hrvatska za suparnika dobila Italiju sjećanja se neminovno vraćaju na izlučno natjecanje za EP 1996. u Engleskoj. Kada je Hrvatska u kvalifikacijskoj skupini također igrala protiv Italije, tada vice-prvaka svijeta, i osvojila suvereno prvo mjesto.
Naša je reprezentacija tada, pod vodstvom Ćire Blaževića, najprije pobijedila Italiju u Palermu sa 2-1, a u Splitu potvrdila dominaciju s neodlučenim 1-1 ishodom pred prepunim poljudskim stadionom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tog 8. listopada u Splitu 1995. godine, neposredno nakon oslobađanja Hrvatske u kolovozu te godine, atmosfera je bila spektakularna, dotad nedoživljena. Više od 40 tisuća navijača bodrilo je hrvatsku momčad do željenog rezultata, a na tribinama je bio i predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman.

Danima prije utakmice u Split su dolazili navijači iz cijele Hrvatske, pripremali velike zastave te koreografiju. Prije utakmice Gibboni je otpjevao u zboru s cijelim stadionom – Mi smo prvaci!

Poraz u Palermu je toliko zabolio Talijana da su činili sve kako bi izbjegli utakmicu pred vatrenom publikm u Splitu, pa i u Hrvatskoj. U svojoj molbi Uefi pisali su da je Split “grad u ratnoj zoni”, ne akceptirajući da je naša zemlja bila posve oslobođena. UEFA nije uslišala talijanske argumente i dvoboj se morao igrati u Splitu. A Talijani su išli toliko daleko da su predlagali da se ta utakmica odigra čak u Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj je u tom splitskom dvoboju protiv Talijana bio dovoljan i jedan bod kako bi očuvala prvo mjesto u skupini i direktan plasman na EP u Engleskoj. Bod je značio i pobjedu protiv jakog suparnika i publika je to znala.
Nakon početnog ispitivanja snage, bez prigoda, dogodio se zanimljiv detalj. Isključen je bio vratar Italije Bucci koji je loptu dirao rukom izvan kaznenog prostora, ispred Šukera u naletu.

Sudac Uilenberg iz Nizozemske je isključio Buccija. A talijanski izbornik Arrigo Sacchi je izvadio Zolu da bi stavio vratara Tolda. No, tu prednost Hrvatska nije iskoristila. Jer, Talijani su prvi poveli, a zoditak je postigao Demetrio Albertini u 29. minuti. Poljud je i tada proključao u podršci reprezentaciji, Blažević je promijenio raspored igrača u nastavku, umjesto Jurčevića na desnom boku uveo je Koznikua i pritisak je urodio plodom već u početnim minutama drugoga poluvremena.

Bokšić je izborio jedanaesterac, srušio ga je Toldo koji je mogao zaraditi i crveni karton, no dobio je samo žuti. Ipak bi isključenje dva talijanska vratara bilo previše. Naravno, Šuker je realizirao jedanaesterac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja je ostalo 1-1, činilo se da su tim ishodom bili zadovoljni i Hrvati i Talijani.
Neki su odmah nakon ždrijeba za EP u Francuskoj predložili da se utakmica protiv Italije igra u Splitu. Sjećajući se fenomenalne atmosfere iz 1995. godine na poljudskom stadionu.

Uostalom, pogledajte…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.