(VIDEO) Zvonimir Hodak o širenju lažnih vijesti: ‘Zaslugom nevidljive lijeve ruke hrvatski mediji navode neistine u slučaju tužbe Josipa Šimunića’

Hodak
Foto: Snimka zaslona

Poznati zagrebački odvjetnik, Zvonimr Hodak, prije nekoliko dana gostovao je na Z1 televiziji u emisiji TV Bujica. Osnovna tema bila je kazneni progon novinara Marka Juriča, koji je pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, temeljem prijava SNV-a Milorada Pupovca, Kuće ljudskih prava i Drage Pilsela, no, Hodak je je komentirao i neke druge aktualne teme u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski sud za ljudska prava proglasio se nenadležnim i odbacio tužbu Josipa Šimunića zbog uzvika ‘Za dom spremni’

Naravno, kao odvjetnik poznatog bivšeg hrvatskog reprezentativca, Josipa Šimunića, komentirao je i činjenicu da se sud u Strassbourgu proglasio nenadležnim glede Šimunićeve tužbe u vezi pozdrava ”Za dom spremni.” Tužbu je sud odbacio, a ne odbio kako su, posebno u prvi mah, tvrdili brojni hrvatski mediji.

”Kolegica i ja tužbu smo poslali u Strassbourg, smatrajući da imamo dobre šanse da prođe, jer je bilo previše nelogičnosti tijekom postupaka u Hrvatskoj. Zamislite situaciju gdje imate više pravomoćnih rješenja kojima se pozdrav ‘Za dom spremni’ stavlja u kontekst Domovinskog rata, a ne kao fašistički pozdrav i gdje su presude oslobađajuće. S druge strane, imate samo jedno rješenje koje je potvrdio Visoki prekršajni sud, koji je kaznio Josipa Šimunića. Šimunićeva tužba u Strassbourgu uopće nije odbijena, kako to navode mediji u Hrvatskoj, istina je da je ona odbačena, dakle, sud o njezinu sadržaju uopće nije raspravljao…”, kazao je Zvonimir Hodak te je dodao: ”Sve ovo što čitate po portalima je ‘fake news’, ‘duboki fake’. Hrvatska ima svoju predstavnicu kod Međunarodnog suda za ljudska prava koja selekcionira, ili bolje rečeno ona odlučuje koji predmet će predmet doći pred Vijeće, da li je to u skladu statuom toga suda da neka, da li će neka tužba biti odbijena ili odbačena. To je procesualna razlika, odbijena tužba može biti ako Vijeće o njoj raspravlja, meritorno raspravlja na temelju relevantnih činjenica i kaže to ne stoji što je tu napisano i odbijamo tu tužbu, a kad odbacimo tu tužbu onda znači da se nisu ispunile procesne pretpostavke da se o njoj uopće raspravlja.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo spomenuli Hodak je komentirao i medijske napise nakon što je odbačena tužba Josipa Šimunića, uz već spomenuto poznati odvjetnik je rekao: ”Ovo sve što se navodi u novinama nema veze sa istinom, kad je odbačeno nešto to znači da ne postoje pretpostavke da se o tome raspravlja…”

Svi o odbačenoj tužbi Josipa Šimunića raspravljaju, pišu, pa čak i izvode brojne manipulativne konstrukcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”To je zasluga jedne nevidljive lijeve ruke koja pri sudu predstavlja Hrvatsku…”, zaključio je Hodak.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu proglasio se nenadležnim raspravljati o tužbi koju je protiv Hrvatske podnio bivši hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić nakon kazne od 25 tisuća kuna jer je 19. studenog 2013., nakon nogometne utakmice Hrvatske i Islanda, uzvikivao prema gledateljima ‘Za dom’, na što mu je publika uzvraćala ‘Spremni’.

Ustavni sud odbio žalbu Josipa Šimunića zbog uzvika ‘Za dom spremni’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetimo, Ustavni sud (bez Ingrid Antičević-Marinović) odbio je ranije ustavnu tužbu Josipa Šimunića protiv odluke Visokog prekršajnog suda kojom je Šimunić kažnjen. Odluka je donesena uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.

Šimunić je u žalbi naveo da je diskriminiran jer su u navodno sličnim slučajevima u Zagrebu i Kninu, oni koji su vikali ZDS oslobođeni. Jedini sudac koji se s tim nije složio je Miroslav Šumanović, jer kako ističe “nema univerzalnog odgovora o prirodi korištenja tog pozdrava.”

Pročitajte najvažnije dijelove izdvojenog mišljenja suca Šumanovića u slučaju Šimunića i uzvika ‘Za dom spremni’!

Žalba je odbijena uz obrazloženje da je u slučajevima u Kninu i Zagrebu, na koje se referirao Šimunić, riječ o prvostupanjskim, dakle nepravomoćnim odlukama, pa ih se ne može smatrati dijelom sudske prakse. Navedeni slučajevi nisu usporedivi, objašnjava Ustavni sud, jer je u Kninu okrivljenik oslobođen zbog pogrešne pravne kvalifikacije, a u Zagrebu nije ostvaren bitan dio prekršaja – naročito drsko i nepristojno ponašanje koje je narušilo mir posjetitelja koncerta.

Šimunić je osuđen za poticanje mržnje na temelju rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti, jer je kako je obrazloženo u sudskoj presudi, “riječ o pozdravu korištenom u NDH, koji predstavlja manifestaciju rasističke ideologije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.