Josip Šimunić – čovjek koji je izabrao Hrvatsku i bio prisiljen otići zbog ‘ZDS’

šimunić
Foto: fah

Bivši igrač Dinama i hrvatske reprezentacije Josip Šimunić svjedočio je u nastavku suđenja za tzv. aferu Dinamo 2. Govorio je o transferu u Dinamo 2011. godine. Tada je otišao iz njemačkog Hoffenheima i prelazak dogovorio sa Zdravkom Mamićem. Rekao je i kako je moguće da je Dinamo angažirao nekog posrednika u njegovom transferu u zagrebački klub, ali da on za to ne zna. Povodom ovog svjedočenja prisjetimo se kako je Šimunić izabrao hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a zatim zbog čega je bio prisiljen otići iz nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Šimunić svjedočio na suđenju Mamićima: ‘O financijskim detaljima ne bih želio govoriti’

Josip “Joe” Šimunić bivši je hrvatski nogometni reprezentativac, bivši igrač zagrebačkog Dinama i bivši pomoćni trener hrvatske nogometne reprezentacije. Igrao je na poziciji braniča.

Nakon Darija Srne, Stipe Pletikose i Luke Modrića, sa 105 nastupa četvrti je na ljestvici hrvatskih reprezentativaca po broju nastupa.

Šimunić je rođen u australskoj Canberri, no za domovinu je izabrao Hrvatsku za koju je tako zdušno odigrao više od sto utakmica. No, iz reprezentacije je morao otići silom prilika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Šimunić bio je izbornik mlade reprezentacije Hrvatske do 19 godina, a trenutno obnaša dužnost predsjednika NK Rudeš.

Slučaj ‘Za dom spremni’ Josipa Šimunića

Ratni slogan ‘Za dom spremni’, iako ga mnogi žele učiniti kontroverznim, nije zabranjen, pogotovo ne u iznimnim situacijama poput obljetnica, ali duga je povijest prijepora oko pozdrava. Pritom su najpoznatiji sudski slučajevi presude Marku Perkoviću Thompsonu i Josipu Šimuniću.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu 2019. proglasio se nenadležnim raspravljati o tužbi koju je protiv Hrvatske podnio bivši hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić nakon kazne od 25 tisuća kuna jer je 19. studenog 2013., nakon nogometne utakmice Hrvatske i Islanda, uzvikivao prema gledateljima ‘Za dom’, na što mu je publika uzvraćala ‘Spremni’.  Šimunić je kažnjen sa 10 utakmica zabrane igranja za hrvatsku reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Ustavni sud (bez Ingrid Antičević-Marinović) odbio je ustavnu tužbu Josipa Šimunića protiv odluke Visokog prekršajnog suda kojom je Šimunić kažnjen. Odluka je donesena uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.

Šimunić je u žalbi naveo da je diskriminiran jer su u navodno sličnim slučajevima u Zagrebu i Kninu, oni koji su vikali ZDS oslobođeni. Jedini sudac koji se s presudom nije složio je Miroslav Šumanović, jer kako ističe “nema univerzalnog odgovora o prirodi korištenja tog pozdrava.”

Pročitajte najvažnije dijelove izdvojenog mišljenja suca Šumanovića u slučaju Šimunića i uzvika ‘Za dom spremni’!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalba je odbijena uz obrazloženje da je u slučajevima u Kninu i Zagrebu, na koje se referirao Šimunić, riječ o prvostupanjskim, dakle nepravomoćnim odlukama, pa ih se ne može smatrati dijelom sudske prakse. Navedeni slučajevi nisu usporedivi, objašnjava Ustavni sud, jer je u Kninu okrivljenik oslobođen zbog pogrešne pravne kvalifikacije, a u Zagrebu nije ostvaren bitan dio prekršaja – naročito drsko i nepristojno ponašanje koje je narušilo mir posjetitelja koncerta.

Šimunić je osuđen za poticanje mržnje na temelju rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti, jer je kako je obrazloženo u sudskoj presudi, “riječ o pozdravu korištenom u NDH, koji predstavlja manifestaciju rasističke ideologije”.

Šimunić: Nisam imao lošu namjeru

Početkom godine za Narod.hr je poručio:

“Kad god se vratim u tu 2013. godinu i govorim o tome uvijek se vade riječi iz konteksta. Ne bi ništa promijenio jer moja namjera nije bila loša. Želio sam izraziti svoju volju, želju i ljubav prema domovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi kao društvo moramo izaći izvan svojih okvira i imati više razumijevanja za druge koji ne misle kao mi. Moramo imati razumijevanja i poštovanja prema drugima. Mislim da je to važan korak, kojim bi mi kao društvo napredovali.”

Šimunić ne krije svoju vjeru

Kao i izbornik Zlatko Dalić, ne krije vjeru. Posebno mu je ona važna jer je u obiteljskoj tragediji ostao bez kćeri.

“Vjernik sam, tako sam odgojen i to mi daje smjer u životu. Potrebno je pomagati drugima kako bi svima sutra bilo bolje. Nažalost, događaju se tragedije poput ove moje obitelji, ali vjera je meni i mojoj obitelji dala snagu da idemo dalje. Vjera nam daje snagu da možemo ići dalje. Da nisam vjernik ne bi znao što bi i kako bi”, ispričao je za Narod.hr.

> Šimunić za Narod.hr o planovima za budućnost, obitelji, vjeri, domoljublju…

Josip i njegova supruga Christina Marie vjenčali su se 2013. godine u Zagrebu, a nekoliko mjeseci kasnije postali su roditelji kćeri Luciane te 2016. godine sina Jure. U travnju 2018. godine malena Luciana preminula je nakon borbe s gripom, a obitelj se tada povukla iz javnosti. Kasnije su postali roditelji još dvoje djece. 2019. godine rodio im se drugi sin, a 2021. na svijet im je stigla još jedna curica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.