Wales napisao nogometnu povijest u Lilleu

Foto: fah

Nogometna reprezentacija Walesa ostvarila je povijesni uspjeh plasiravši se u u polufinale Europskog prvenstva u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wales je u svom premijernom nastupu na europskim prvenstvima stigao do polufinala nakon što je velikim preokretom pobijedio Belgiju 3-1.

Wales je do sada samo jednom nastupio na velikoj sceni – na svjetskom prvenstvu 1958. godine gdje je ispao u četvrtfinalu od Brazila. Pogodak odluke tada je zabio Pele.

Belgija je do sada dva puta stigla do polufinala Europskog prvenstva 1972. i 1980. godine. U dosadašnja dva polufinalna nastupa jednom je izborili i finale, međutim u završnom susretu EP-a u Italiji 1980. godine izgubila je od Zapadne Njemačke 1-2. Belgijance je tada srušio dvostruki strijelac Horst Hrubesch.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgija je igrala polufinale i na EP-u 1972. godine koje je održano upravo u Belgiji. Na završnom turniru tada su nastupile četiri reprezentacije, a Belgija je u polufinalu izgubila od Zapadne Njemačka 1-2. No u susretu za 3. mjesto slavila je protiv Mađarske 2-1. Utakmice za treće mjesto na europskim prvenstvima igrane su do 1980. godine.

Europsko prvenstvu u Francuskoj prvi je EURO za Belgijance nakon 2000. godine kada su završni turnir organizirali zajedno s Nizozemcima i ispali već u natjecanju po skupinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.