Zanimljivo svjedočenje Dejana Lovrena, posebno u kontekstu novih optužnica protiv hrvatskih časnika!

Foto: Snimka zaslona

Hrvatski nogometni reprezentativac, koji povremeno igra, a povremeno ne, za reprezentaciju, ovisno kako je raspoložen, Dejan Lovren, u razgovoru Joe.co.uk otkrio je na koji se način našao u Njemačkoj, iako je rođen u Zenici, dakle, Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, 27-godišnji Dejan Lovren ove sezone igra u sjajnoj formi, odigrao je devet utakmica za Redse te postigao dva gola, protiv Chelseaja i Crystal Palacea. Nažalost, u reprezentaciji ne igra kako se od njega očekuje, a neće ga biti ni protiv Islanda, ni protiv Sjeverne Irske.

Lovren tvrdi da treba dati šansu izbjeglicama jer je i sam bio izbjeglica. “Nekoliko puta sam s roditeljima razgovarao o tome što se dogodilo jer je prirodno da želiš znati više, ali kada mamu pitam nešto, ona zaplače. Nije joj lako prisjećati se. Meni je teže razumjeti jer sam bio dijete, ali njezine emocije govore mi dovoljno o tome koliko nam je kao obitelji bilo teško”, rekao je Lovren koji tvrdi da je njegova obitelj u Njemačku otišla bez ičega.  “To je za moje roditelje bila jako teška odluka, mi smo otišli smo praktički bez ičega, s odjećom koju smo imali na sebi, bez torbi. Ništa nismo ponijeli. Bio sam dijete pa i nisam znao mnogo toga, znao sam samo da idemo na novo mjesto gdje ćemo biti sigurniji. Tek sam sa sedam ili osam godina krenuo shvaćati zašto su se moji roditelji odlučili na odlazak”, tvrdi hrvatski nogometni reprezentativac, kome je u Zenici ubijen bratić.

Puno je ljudi ostalo u Zenici, neću reći da su pogriješili, ali ostanak je značio kockanje vlastitim životom. Bratić je ubijen u kući iz koje smo pobjegli samo tjedan dana ranije. To je bila realnost. Bilo je strašno i događalo se to mojoj obitelji i ljudima koje sam poznavao. Da smo ostali u Bosni, moji roditelji sada možda ne bi bili živi, možda bih i ja bio ubijen“, smatra Dejan Lovren, opisujući život izbjeglice kao užasan. “Bio sam dio grupe u vrtiću u koju su išla i druga djeca koja su bila u sličnoj situaciji. Oko mene su bila djeca iz Turske i Bosne i svi smo pričali istim jezikom. Ali jako rano sam shvatio da je mojim roditeljima mnogo teže nego meni. Kada bih došao kući, našao bih uplakanu majku ili bi se roditelji svađali jer nije bilo ni novca ni posla. Kako sam odrastao, počinjao sam shvaćati sam razliku. Gledao sam kako se njemačka djeca igraju međusobno i znao sam da nisam poput njih“, tvrdi Dejan Lovren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je ovo svjedočenje hrvatskog reprezentativca u kontekstu novih, a kako čitamo zadnjih sati i najnovijih, optužnica protiv visokih časnika HV-a i HVO-a za navodne zločine u Bosni i Hercegovini, a koje dobrim dijelom dolaze iz paradržave tzv. Republike Srpske, tvorevine nastale na genocidu u Srebrenici, i ne ”samo” Srebrenici, a s čime se, nažalost, hrvatske vlasti u RH ne snalaze baš najbolje.

No, vratimo se nogometu, Hrvatska sutra igra protiv Islanda utakmicu u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, vratio se kapetan Luka Modrić, vratio se dokapetan  Ivan Rakitić, no, Lovrena opet nema, zamolio je izbornika da ga oslobodi igranja za Vatrene protiv Islanda i tri dana kasnije protiv Sjeverne Irske u Belfastu, gdje Hrvatska 15. ovog mjeseca igra prijateljsku utakmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.