Zanimljivost Afričkog kupa nacija: U finalu dva trenera iz istog kvarta

Foto: fah

U finalu afričkog Kupa nacija koji se održava u Egiptu u petak će igrati reprezentacije Senegala i Alžira. Bit će to posebno finale za alžirskog izbornika Djamela Belmadija (43) i senegalskog stratega Alioua Cissea (43) koji su odrasli u istom pariškom predgrađu Champigny-sur-Marne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, Belmadi i Cisse su odrasli u Champigny, rođeni su iste godine (1976) i to u istom mjesecu (ožujak). Umalo i na isti dan. Cisse 24. ožujka, a Belmadi dan kasnije.

Belmadi je baš rođen u kvartu koji se nalazi na jugoistoku Pariza, dok se Cisse doselio s osam godina iz Senegala.

Odrasli su na istom ulicama, međutim upoznali su se tek kada su postali profesionalni nogometaši. Belmadi je karijeru započeo u PSG-u, a potom igrao za Marseille, Caen, te niz drugih klubova, dok je Cisse profesionalni put započeo u Lilleu, a potom igrao za Sedan, PSG, Montpellier…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na travnjacima Le Championnata sakupili su ukupno 180 nastupa i igrali u šest različitih klubova.

Premda su obojica mogla igrati za francusku reprezentaciju, Belmadi je izabrao domovinu svojih roditelja, Alžir, dok je Cisse zaigrao za Senegal. Sada nacionalne vrste predvode s izborničke klupe.

“Nevjerojatno je što ću finale igrati protiv svog prijatelja. Dobro se poznajemo, ali nismo razgovarali na ovom prvenstvu. Razgovarat ćemo kada završi finale,” kazao je Belmadi dodavši: “Pomalo je ludo što obojica dolazimo iz Champignyja. Nisam siguran da se tako nešto ikada dogodilo.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jedina razlika između nas dvojice je to što je on izbornik četiri godine, a ja jednu godinu,” dodao je sa smiješkom alžirski izbornik.

Obojica su bila puna hvale prema drugome.

“Cisse je isti kao trener i kao što je bio igrač. Iznimno je discipliniran. Unatoč nedostatku trenerskog iskustva, brzo je postigao rezultate,” kazao je Belmadi, dok je Cisse dodao: “Djamel je izvrstan taktičar, vrlo dobar trener. Sposoban je natjerati svoju momčad da igra kao što želi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cisse je najmlađi izbornik na prvenstvu i jedini tamnoputi. Smatra kako je Alžir favorit, posebice nakon što je u njihovom susretu u skupini slavio sa 1-0.

“Alžir je favorit, međutim sigurno im neće biti lako. Spremni smo i željni pobjede,” dodao je senegalski izbornik.

Za Senegal će to biti drugo finale nakon što je prije 17 godina izgubio završni dvoboj od Kameruna nakon izvođenja 11-eraca.

Alžir je do sada igrao u dva finala. Slavio je 1990. na domaćem terenu, a deset godina ranije je izgubio. U oba ta finala je igrao protiv Nigerije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.