Zašto Andrej Panadić hvali ”karakter” Ivice Osima kad se zna da je sarajevski trener bio na klupi Jugoslavije dok je JNA razarala Vukovar?

Foto: Snimka zaslona

Bivši nogometaš Dinama, Andrej Panadić, bio je svojedobno i reprezentativac Jugoslavije. I on je dao svoju verziju događanja naroda na Maksimiru tog 13. svibnja 1990. godine kada su Arkanove Delije divljale uz nezainteresirano promatranje komunističke milicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Panadić je tada nosio dres Dinama, a samo koji tjedan kasnije, a ipak prije terorističke ”Balvan revolucije”, bio je član Jugoslavije na SP-u u Italiji. Zanimljivo da ni Boban, ni, Panadić, ni Jarni, ni Bokšić, ni Šuker, ni mnogi drugi nisu igrali za Hrvatsku 17. listopada 1990. godine u prvoj utakmice hrvatske nogometne reprezentacije. I to nam nešto govori, a puno govori o onima koji hvale ”karakter” Ivice Osima, koji je Jugoslaviju vodio dok je JNA razarala Vukovar. Naime, Ivica Osim je napustio klupu jugoslavenske reprezentacije 1992. godine

”Ha, što vam više mogu reći na tu temu, u ovih 30 godina rečeno je gotovo sve. Ja sam bio među onim igračima koji su bili bliže tunelu, Zvone (Boban, nap. a.) i Vjeko (Škrinjar, nap. a.) ostali su na terenu, oni su najgore prošli”, rekao je Panadić u razgovoru za Sportske novosti o nikad odigranoj utakmici između Dinama i Crvene zvezde na Maksimiru.

Koga uopće danas zanima činjenica da je u Zagreb Zvezda, predvođena udbaškim kilerom Arkanom, stigla s pet bodova prednosti… Kakva borba za naslov u osvit agresije na Hrvatsku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 ”Teško je pričati što bi bilo da se utakmica igrala, bismo li pobijedili. Bi li nam to dalo krila za iduću sezonu, bi li se promijenila povijest na neki drugačiji način. Po meni, atmosfera je tada u društvu i oko nogometa bila takva da bi se utakmica teško završila i da je počela. A pitanje je i bi li prvenstvo završilo samo tako, na terenu, ili bi svejedno u završnici bio neki prekid. Nažalost, taj 13. svibnja nije bio kraj, krvavi epilog tek je slijedio.”

Tog ljeta je, samo mjesec dana kasnije, Panadić bio dio reprezentacije Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu u Italiji. Kakva je bila atmosfera u momčadi, kako je “disala” ta momčad?

”Ne mogu reći da je između igrača u reprezentaciji bilo ikakvih problema, atmosfera je bila normalna, izbornik Ivica Osim bio je strašan karakter, on je svojim stavom i stilom odlično držao tu momčad. Malo je bio strog, malo se šalio, po potrebi, znao je balansirati. Doista, na Svjetskom prvenstvu nije se uopće pričalo o događajima 13. svibnja i politici, svi smo željeli napraviti što bolji rezultat, tome smo bili podređeni.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.