Zašto Engleska može, a Hrvatska ne može? Kako završiti nogometnu sezonu do 30. lipnja?

Foto: fah

Iako u Hrvatskoj mediji dobrim dijelom iskrivljuju sliku stvarnosti i žele uvjeriti pučanstvo kako vlast vrlo uspješno upravlja korona krizom činjenica je da tome baš i nije tako. Naime, uvedene su, u odnosno na Švedsku, Bjelorusiju…, drastične mjere, a još uvijek nema alternativnog plana izlaska iz izvanrednog stanja. Takva je situacija i kad je sport u pitanju, nažalost, životu u neizvjesnosti znatno pridonosi servilnost većine hrvatskih medija prema vladajućoj koaliciji, predvođenoj Andrejom Plenkovićem, koji je u ovoj zemlji inspiracija za sve, pa tako i za lik Andrije Štampara. No, to je neka druga tema, ne nužno odvojiva od sporta, s s obzirom kako u Hrvatskoj politika o svemu ima posljednju riječ i sve je politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Male su šanse da će se u Hrvatskoj nešto promijeniti u idućih tridesetak dana, bez obzira što se vlast hvali velikim uspjesima u borbi protiv pandemije koronavirusa. Za razliku od jedne Engleske, u kojoj je situacija, barem prema onome što dolazi do hrvatskih građana, daleko nepovoljnija.  Naime, Englezi žele nastaviti nogometnu sezonu i završiti je već do 30. lipnja, do kada Hrvati neće vjerojatno ni krenuti, doduše Premiership bi se trebao nastaviti bez nazočnosti gledatelja. Klubovi Premier Leaguea se se sastaju sutra, većina ih ima jasan plan te želju kako i kada završiti turbulentnu sezonu.

Zašto klubovi Premiershipa žele završiti sezonu 2019./20. do 30. lipnja? Vrlo jednostavno… Naime, do tada vrijede ugovori igrača i to onima kojima profesionalni ili ugovori o posudbi završavaju sa službeno zadnjim danom sezone,  navode BBC i Sky Sports. Naime, ako do 30. lipnja ne bi klubovi uspjeli završiti sezonu igrači kojima tada istječu ugovori te oni kojima tada završava posudba mogli bi napustiti klubove. Prema preporuci FIFA-e ugovori koji istječu spomenutog datuma trebali bi se produljiti do trenutka kada će se sezona moći završiti. Međutim, to se protivi engleskom zakonu, točnije, odredbama radnog prava.

Podsjetimo, Premier League je prekinuta u ožujku, većina kluba ima do kraja odigrati još devet utakmica… Liverpool uvjerljivo vodi na ljestvici te je na korak do titule, prve nakon tri desetljeća čekanja. Postoji scenarij koji klubu s Anfielda ne bi išao na ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, postoji mogućnost i definitivnog prekida sezone, iako je to vrlo malo izgledno. Nogomet je u Engleskoj veliki, veliki posao i klubovi imaju ogroman utjecaj.  No, neimenovani izvor je za Sky rekao: “Tema sastanka bit će financijski opstanak te kako ćemo i kada završiti sezonu te hoćemo li je uopće završiti. Nažalost, ako vlada tako naredi zbog zdravstvenih razloga, moguće je i da ova sezona bude definitivno prekinuta.

U Velikoj Britaniji se zarazilo preko 100 000 ljudi, njih oko 13 000 je umrlo, pa ipak razmišljaju o normalizaciji života, svjesni da život cijele nacije u karanteni nije život i ne može biti dugoročno rješenje. Što bi nakon takve jedne drastične karantene, koja bi trajala mjesecima, ostalo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.