Zašto je Barcelona odustala od prijateljske utakmice u Jeruzalemu?

Foto: fah

Predsjednik najvećeg katalonskog kluba i jednog od najvećih europskih klubova, Barcelona, Joan Laporta, otkazao je gostovanje u Izraelu, točnije Jeruzalemu, koje je planirano za 4. kolovoz. Podsjetimo, Barcelona je u spomenutom terminu trebala igrati prijateljsku utakmicu protiv Beitar Jeruzalema, a susret se trebao odigrati u Malha distriktu, dijelu koji je 1948. godine, kako tvrde Palestinci, etnički očišćen tijekom stvaranja izraelske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, neki su zbog dolaska Barcelone na utakmicu protiv Beitar Jeruzalema žestoko reagirali te su ustvrdili kako su navijači spomenutog kluba ‘rasisti i nacionalisti…” Uslijedile su kritike i očito se Barcelona povukla.

Podsjetimo, Nogometni savez Palestine, koji nije priznat, niti je Palestina međunarodno priznata država, za razliku od primjerice Kosova, poslao je dopis katalonskom klubu te UEFA-i i FIFA-i u kojem su iskazali zabrinutost zbog izbora kluba i lokacije za prijateljski susret. U Barceloni su se nakon toga predomislili i odlučili su odustati od planiranog puta.

Navodno je predsjednik Barcelona Laporta kontaktirao predsjednika Nogometnog saveza Palestine Jibrila Rajouba te mu je poručio kako klubovi nisu u kontaktu te da neće biti prijateljske utakmice u Jeruzalemu te je dodao da je Barcelona ”demokratska sportska institucija koja ima svoje principe i koja se uvijek izražava kroz brojne akcije” te tvrde da su ” u potpunosti na strani slobode za sve ljude na svijetu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo da je vlasnik kluba protiv kojeg je Barcelona trebala igrati prijateljsku utakmicu jedan arapski šeik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.