Zašto Katarini Peović smetaju Orban i gradnja stadiona NK Osijeka?

Foto: Instagram/NK Osijek, fah

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović na svom se Facebooku osvrnula na izgradnju stadiona NK Osijek te ga je pretvorila u politički problem i to međunarodni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Žao mi kvariti zabavu, ali “najmoderniji stadion u Hrvatskoj” je prije svega nešto podložno krivičnoj prijavi – zbog toga što jednom svojom polovicom raste u zoni zaštitnog zelenila, s građevinskom dozvolom izdanom protivno GUP-u. A onda još svinjarija svojim lociranjem i generalnije, ne “tek” rađenjem sprdačine od procedure. Ali Orbanova para buši gdje burgija neće.
via Ivan Cingel”

Podsjetimo, u Osijeku se gradi, nema stajanja, niknut će najmoderniji stadion u Republici Hrvatskoj. Osijek je još 13. ožujka prešao na krizni menadžment te su postigli dogovor s igračima o smanjenju primanja u vrijeme globalne korona krize, no, nastavili su radove na infrastrukturi, radove vrijedne 40 milijuna eura. Zatvorili su proračun bez lipa pomoći države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NK Osijek ulaskom mađarskih ulagača u NK Osijek prije više od tri godine se preporodio. Mađarski premijer Viktor Orban jedan je od ulagača u Osijek i prošle godine je posjetio klub.

“Zahvaljujem što ste me ovako lijepo dočekali, počašćen sam što svjedočim ovako velikom klubu i izgleda mi da je on to zaista postao. Oni koji ne znaju, ovdje sam bio već prije deset godina, upoznao sam tada trenere i klupske čelnike gledajući utakmice mlađih kategorija. Onda je to bio puno manji klub nego što je danas, izgledalo je kao da nema neku perspektivu. Bilo ga je uistinu teško održati. No, preporuka je ipak bila ostvariti zajedničku suradnju na nekoj višoj razini da se opet napravi veliki klub kakvog Osijek i zaslužuje”, rekao je Orban tom prilikom.

Tko je Katarina Peović?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katarina Peović rođena je u Zagrebu 1974. godine. Komparativnu književnost i kroatistiku je završila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1993-1999.) Na istom je fakultetu magistrirala i doktorirala u polju kulturalnih studija. Od 2004. do 2005. bila je asistentica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Od 2005. godine zaposlena je na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskoga fakulteta u Rijeci (2005. asistentica, 2012. docentica) gdje predaje kolegije iz područja kulturalne teorije. Uređivala je književno-teorijski časopis Libra Libera (1999-2018.), te emisiju Elektrosfera Trećeg programa Hrvatskog radija (2008-2009.). Autorica je dviju knjiga Mediji i kultura (2012.) i Marx u digitalnom dobu (2016.), a uredila je i zbornik tekstova Privremene autonomne zone (2003.). Pisala je za Zarez i H-Alter, stoji na službenim stranicama Radničke fronte.

Od ožujka 2017. godine članica je Radničke fronte, antisistemske i antikapitalističke lijeve političke stranke, navodi se. Obnašala je funkciju rotacijske zastupnice Radničke fronte u Skupštini grada Zagreba (od siječnja do rujna 2018.) gdje je RF dio kluba Lijevog bloka koji osim Radničke fronte čine stranke Zagreb je naš, Nova ljevica i Za grad. Katarina Peović je i vijećnica Mjesnog odbora Cvjetnica.

U Istri zasvirala pjesmu talijanskih komunista Bandiera Rossa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom posjeta Istri, Peović je s okupljenima zasvirala radničku pjesmu – Bandiera Rossa, prenosi dnevnik.hr.

Bandiera rossa (na talijanskom ‘crvena zastava’), često zvana i Avanti Popolo prema prvim stihovima je jedna od najpoznatijih socijalističkih pjesama, koja slavi crvenu zastavu, simbol socijalizma, a kasnije komunizma.

Davor Dijanović: Radničkofrontašica Peović se uhvatila apologetike komunističke Jugoslavije

Peović se, kako i priliči radničkofrontašici (ako je netko pronašao barem jednog radnika u Radničkoj fronti neka javi) uhvatila apologetike komunističke Jugoslavije pa je izjavila da je socijalizam bio bolji nego današnji sustav jer smo imali veću kupovnu moć, a nismo imali toliko iseljavanja kao danas, napisao je Davor Dijanović u kolumni za HKV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je, naravno, o nebulozama. Ekonomija druge Jugoslavije ab ovo je bila osuđena na propast, iz jednostavnog razloga što se radilo socijalističkom modelu koji nigdje i nikada nije funkcionirao. „Legendarni“ koncept tzv. radničkog samoupravljanja, iako su mnogi o tome nakaradnom modelu pisali i doktorate, predstavljao je pokušaj šminkanja socijalističkog mrtvaca, a kako je skončao vidjeli smo nakon propasti Jugoslavije i na primjeru Uljanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.