Zašto sociologu Draženu Laliću smeta ruka na srcu Vatrenih tijekom intoniranja hrvatske himne?

Foto: fah

U hrvatskom nogometu bez sumnje jako je puno problema, dodatnu dramaturgiju unijela je nakon nekoliko poraza hrvatske reprezentacije neizvjesnost glede plasmana na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Eventualni neuspjeh u kvalifikacijama ovakve generacije Vatrenih predstavljao bi težak, da ne upotrijebimo neku drugu riječ, udarac hrvatskom nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Serija nasilja eskalirala je jako davno, puno prije diverzije sa svastikom na Poljudu, neki će reći još tamo, u ratno vrijeme, kad su piromani zapalili svečanu ložu te klupu za rezervne igrače, a niz se trenutno zaustavio na treneru Dinama Mario Cvitanoviću, koji je prije dvadesetak sati napadnut na ulazu ispred svog stana od strane ”nepoznatih počinitelja.” Ključno u svemu ovome su zapravo ”nepoznati počinitelji”, koji se pojavljuju s vremena na vrijeme u Hrvatskoj poput fantoma i jednako brzo nestaju, a autori su nekoliko teških incidenta, uključujući i pokušaj ubojstva. Nitko zapravo nije odgovarao za čitav niz ekscesa, od svastike na Poljudu do napada na Cvitanovića…

Nažalost, hrvatski nogomet trenutno je zarobljen i rastrgan s nekoliko strana od strane više grupacija koje se bore za prevlast u HNS-u, u tu borbu odavno su uvučeni i navijači, ili barem dio njih. Stvorena je takva atmosfera da se međusobno hrvatske navijače skupine tuku u herojskom hrvatskom gradu Vukovaru.  Kome to odgovara? Hrvatskom narodu i Hrvatskoj definitivno ne.

Napisane su brojne ”analize” glede stanja u hrvatskom nogometu, na sebi svojstven način u Večernjem listu svoje viđenje je dao i splitski sociolog politike, biograf i navijač Hajduka Dražen Lalić. Naime, između ostaloga Lalić je malo u svom osvrtu rekao o nasilju nad sportašima, nogometnim trenerima, dužnosnicima, više je pisao o utjecaju ”desničara na hrvatski nogomet, koji su u prvoj polovici devedesetih isforsirali držanje ruke na srcu kod intoniranje himne” uoči utakmice Vatrenih. Zar je to, prema profesoru Laliću, glavni problem hrvatskog nogometa? Zar je to uopće problem te kome, i ako se ”desničari”, a nisu, odredili kako će se ponašati hrvatski sportaši prilikom intoniranja države himne, tko je to isto ”isforsirao” kad su u pitanju američki sportaši.  Desničari, i tako već desetljećima…?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Znatno je razgrađen i simbol reprezentacije. Konstruiran još u prvoj polovini devedesetih, taj se simbol koristio kroz različite rituale, pa i one bizarne poput od desničara isforsiranoga držanja ruke na srcu pri izvođenju himne producirana kao “izraz narodne duše”…”, napisao je Dražen Lalić u Večernjem listu.

Naravno, ovo jednostavno nije točno, ruka na srcu kod intoniranja državne himne uoči utakmica hrvatske reprezentacije devedesetih ”dogodila” se potpuno spontano, kao i puno toga što se početkom devedestih događalo na krilima nacionalne euforije, demokratskih promjena, u zanosu slobode i neposredno poslije rušenja komunističkog režima, Nitko, ništa nije forsirao, a pogotovo ne hrvatskim nogometnim reprezentativcima.  Uostalom, bilo bi dobro kad bi ih se pitalo. Dakako, kad je to jedno zaživjelo nikome nije palo napamet, niti je bilo razloga, da se mijenja ono što je opće prihvaćeno u hrvatskom društvu, javnosti, cjelom narodu.

Dražen Lalić piše, naravno, i žestoko kritizira, skandiranje ”Za dom – spremni” na utakmicama, spominje čak i Josipa Šimunića te njegovo skandiranje poslije pobjede protiv Islanda prije nekoliko godina na Maksimiru.  Je li pozdrav, koji je usko povezan s HOS-om, legalnom postrojbom hrvatske vojske u obrambenom Domovinskom ratu, najveći problem hrvatskog nogometa dok istovremeno meci lete kod Tomislavgrada, a Poljud poziva na ubojstvo jednog nogometnog dužnosnika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.