Tamo gdje žive snovi: Kakva će biti budućnost islandskog nogometa ovisi i o Hrvatskoj!

Foto: fah

Nakon što je Island uvjerljivo poražen od goropadne i razigrane Francuske mnogi su mediji napisali kako se zapravo radi o kraju jednog sna, što su čak i sami Islanđani priznali: “Sanjali smo jedan san, ali svaki san ima svoj kraj…” S obzirom na uspjeh koji su napravili na Euru možda se radi o početku? Islandski nogomet nikad nije stigao tako daleko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vrhuncu za dvije godine?

Islanđani priznaju da je Francuska za njih bila prejaka. Složili bih se s time, uz konstataciju da bi ovakva Francuska za većinu reprezentacija koje su se plasirale na Euro bila nedostižan plijen. Island nije imao šanse ne zato što su bili slabi, već zbog činjenice da je Francuska bila izuzetno jaka, napokon se u potpunosti razmahao francuski stroj, proigrali su glavni igrači nakon čega nije bilo pitanje hoće li, nego kada i s koliko. Toliko talenta, toliko snage, toliko potencijala kao što ima Francuska danas ima malo tko.  Iako Francuzi vjeruju da će ova generacija za najveće domete biti spremna tek za dvije godine u Rusiji.

Poruka Njemačkoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nogometaši Francuske posljednja su reprezentacija koja je izborila nastup u polufinalu Europskog prvenstva kojem su domaćini, nakon što su na rasprodanom Stade de Franceu svladali senzaciju Eura momčad Islanda sa uvjerljivih 5-2 (4-0). Uz Island i Wales je ispisao najljepšu nogometnu bajku Europskog prvenstva. Sanjali su i pokazali su da se snovi ponekad ostvaruju, čak i ako nije Božić. Tko im može što zamjeriti kad se vrate u domovinu?

Viskom pobjedom Francuska je bez sumnje poslala poruku neuvjerljivom svjetskom prvaku, Njemačkoj, dvoboj divova u polufinalu Eura prema mnogim prognozama mogao bi biti pravi finale prije finala kontinentalnog nogometnog prvenstva. Po prvi puta u nogometnoj povijesti neće biti u većini oni koji će se kladiti na Njemačku, iako je “nogomet igra koju igraju svi, a pobjeđuju Nijemci”, kako je svojedobno rekao legendarni Gary Lineker.

Finale prije finala?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad u četvrtak, 7. srpnja (21 sat), na stadionu Velodrome u Marseilleu krene lopta s centra nitko se neće sjećati što je prethodilo tom dvoboju, zaboraviti će se prolaz Nijemaca kroz iglene uši u četvrtfinalu, Island će se spominjati dobrim dijelom po pet komada u mreži. Način na koji su Islanđani eliminirali arogantne Engleze mnogi će zaboraviti, ili gotovo svi ovim Islanđana, njih 330 000 dugo će pamtiti francusku bajku, baš kao što Hrvati i danas, 18 godina kasnije žive snove koje su sanjali jednog prekrasnog francuskog ljeta, također u Francuskoj. Zbog toga mnogi vole sport, koliko god ponekad bio nepravedan snovi se ostvaruju. Uostalom, tko ne vjeruje može pitati Islanđane i Velšane.

Kad smo u isti “koš” stavili Island i Hrvatsku učinili smo to samo zato jer već za nekoliko mjeseci Hrvati i Islanđani srest će se na zelenom travnjaku, u bitci za završnicu Svjetskog nogometnog prvenstva. Hoće li se Island do tada probuditi ili će nastaviti sanjati ovist će i o Hrvatskoj.

Naime, ako Island posustane francuska bajka ostati će samo bajka, ako nastave tamo gdje su stali protiv Engleske onda bi poraz, makar bio uvjerljiv, u četvrtfinalu Eura mogao biti početak, a svaki je početak težak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuzi zadovoljni

Nakon velike pobjede u četvrtfinalu Eura francuski izbornik, legendarni Didier Deschamps, koji je bio kapetan pobjedničke francuske generacije iz devedesetih, ali i učenik Miroslava Ćire Blaževića, posve razumljivo uoči Njemačke imao je samo riječi hvale za svoje igrače: “Nije bilo lako kako se čini, najveći dio posla smo odradili u prvom dijelu, da bi se u nastavku donekle opustili. Glede Girouda i Griezmanna izvadio sam ih iz igre jer sam ih htio zaštititi. Prijetio im je žuti karton što bi ih eliminiralo iz susreta s Nijemcima, a to bi bilo jako glupo.” Izbornik Francuske Njemačku je proglasio najboljom reprezentacijom na Euru, no, isto je tako rekao da u polufinalu Francuzi imaju što reći te da će dati sve od sebe kako bi svladali najbolju momčad svijeta. Pila naopako?

Podsjetimo, Njemačka će i polufinalu biti hendikepirana izostankom ozlijeđenog Marija Gomeza, koji zbog ozljede neće igrati završnicu turnira, dakle, čak i da se Nijemci plasiraju u finale Gomeza tamo neće biti.

Islanđani kratko tugovali

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su djelovali tužno igrači Islanda brzo su se pribrali, svjesni da se dalje nije moglo, ne preko ovakve Francuske. “Sve u svemu Francuska je zaslužila pobjedu. Mi smo ponosni, ovo je bio fantastičan turnir i naša mala momčad napravila je nešto posebno. Ostvarili smo rezultat koji nitko od nas nije očekivao. Imamo nekoliko mlađih igrača koji se sigurno vesele nadolazećim kvalifikacijama za SP”, rekao je Gylfi Sigurdsson, koji se nada da će budućnost islandskog nogometa biti puno bolja od prošlosti.

Za kraj vratimo se na početak, između ostaloga i zato što se na kraju obično prisjetimo početka, dok na početku želimo što bolji kraj, ali ga ne želimo tako brzo. Naime, legenda islandskog nogometa Eidur Gudjohnsen kratko je na svojem Twitter profilu prokomentirao uvjerljivi poraz u Parizu, na nacionalnom francuskom stadionu Stade de France.

“Živjeli smo san, ali svakom snu jednom dođe kraj. Francuzi su danas bili prejaki.” Islandski navijači vjeruju, oni su također junaci najljepše priče Europskog prvenstva.

Da, svemu jednom dođe kraj, posebno ako ne vjerujete u novi početak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.