Zlatko Dalić prisjetio se finala: ‘Ujedinilo nas je to srebro, ali od njega nismo napredovali’

Moskva, 14.07.2018 - Tiskovna konferencija Hrvatske nogometne repezentacije pred sutrašnju utakmicu finala Svjetskog nogometnog prvenstva Rusija 2018 između Hrvatske i Francuske. Na slici izbornik Zlatko Dalić. foto HINA/ Damir SENČAR /ds

Prije točno godinu dana hrvatska je nogometna reprezentacija nastupila u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji u kojemu je izgubila sa 2-4 od Francuske, no usprkos tom porazu izabranici Zlatka Dalića ostvarili su najveći uspjeh u povijesti hrvatskog sporta, a koliko je taj rezultat značajan pokazao je i veličanstveni doček u Zagrebu dan nakon finala kada se autobus s reprezentativcima šest sati probijao od zagrebačke zračne luke do Trga bana Jelačića kroz stotine tisuća razdraganih navijača koji su “okupirali” prometnice kojima je autobus prolazio kako bi pozdravili svoje junake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Taj dan dočekali smo najrasterećeniji, najopušteniji, jer smo tako složili priču da smo došli u finale, da nema više tolikoga pritiska, kao protiv Nigerije ili protiv Danske, i da ćemo samo uživati u nogometu. Naravno da smo išli tražiti pobjedu, ali nismo si radili nikakav presing. Ulaznice za finale riješili smo dva dana prije utakmice, igrači su provodili vrijeme sa svojim obiteljima; i bili smo orni, spremni i jedva čekali finale”, prisjeća se za Večernji list izbornik Zlatko Dalić.

“Mi u Rusiji nismo bili ni svjesni da je poraz kod nas bio proslavljen kao pobjeda. Tek dolaskom u Hrvatsku vidjeli smo pravi značaj toga finala, i tek tada postali smo svjesni što smo napravili. Kada smo vidjeli tu euforiju, tu radost naših ljudi, zaboravili smo poraz u finalu. Iako, ja preko njega neću nikada prijeći, jer mogao si biti svjetski prvak i ući u povijest. A to bi bilo za vječnost”, kaže Dalić-

“Godina je brzo, prebrzo prošla, sve kao da je bilo jučer. Nogomet svaki dan traži novo dokazivanje, nove su utakmice, nove kvalifikacije. Ali, treba uživati u tim danima, i nikada ih ne zaboraviti. To je ipak povijest koja je svima nama ponos. A što je ostalo nakon srebra? Bilo je puno govora o novome stadionu, a on se sada više uopće ne spominje. Ako se to već nije počelo rješavati, onda je gotovo”, priča Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zajedništvo tko hoće, on to cijeni, to ga sigurno još drži. A da smo ga mogli iskoristiti bolje, mogli smo. Na euforiji srebra, tih emocija. Imao sam petnaest promocija svoje knjige na kojima je sve prštalo od emocija, ponosa, sreće, zadovoljstva. Ujedinilo nas je to srebro, ali od njega nismo napredovali”, poručuje Dalić.

A onda je progovorio i o povratku reprezentacije u Split.

“Stalno zagovaram zajedništvo, tu pozitivu i, naravno, da Hrvatska treba igrati u svim gradovima Hrvatske, i u Splitu. Nadam se da će do toga doći. Svi problemi moraju se rješavati razgovorom, jer to je jedini način, ali da reprezentacija igra u Splitu, to je sasvim normalno. To je i moja želja, daj Bože da se ispuni. Naravno da je publika iz Dalmacije i Hercegovine zaslužila gledati Hrvatsku u Splitu. Pa moraš ljudima koji prate Hrvatsku, iz Dubrovnika, Metkovića, Šibenika, Omiša, Zadra…, dati šansu da reprezentaciju gledaju u Splitu. A ne da moraju putovati u Zagreb, Slovačku, Ukrajinu ili u Budimpeštu da bi je vidjeli, to je apsurd”, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.