Zlatko Dalić, sportski heroj nacije: ‘Hrvatski narod je sve vidio, ako neće biti po mom neću biti izbornik’

Foto: fah

Prije dva dana na Maksimiru je preko 30 000 Hrvata izvikivalo ime Zlatka Dalića, novog izbornika Vatrenih, koji je u dvije utakmice, koliko vodi Hrvatsku, ostvario dvije pobjede. Protiv Ukrajine i protiv Grčke. Ukupna gol razlika Vatrenih od kada je Dalić sjeo na klupu je 6:1. Naravno, dvije utakmice premalo su za generalnu ocjenu, no, napredak je postignut.  Hrvatska napokon igra nogomet, ofenzivno, lijepo za oko i efikasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko Dalić najavio je povratak Marija Mandžukića u prvih 11 protiv Grčke u Pireju. Pitanje je kamo će Nikola Kalinić, koji je odigrao sjajnu utakmicu na Maksimiru prije dva dana i zabio jedan prekrasan pogodak – petom. Hrvatska se u Grčku nije otišla braniti. Dalić najavljuje da će Vatreni krenuti od prve minute kao da je rezultat 0:0, dakle, na pobjedu.

Foto: fah

”Ako sve bude u redu, nema potrebe za nekim promjenama, možda jedan-dva igrača. Ne mogu sad to kazati nakon prvog treninga poslije utakmice. Također, ni u taktici nećemo ništa mijenjati. Svi momci su svjesni da nas u Ateni čeka težak posao, te da nema opuštanja. Najvažnije, mi se u Atenu ne idemo braniti, sigurno nećemo čuvati tih 4:1”, poruka je hrvatskog izbornika.

Na pitanje gdje Hrvatska s obzirom na igru u Maksimiru spada kad je Europa u pitanju, odnosno, mogu li se igrom kao protiv Grčke na Maksimiru Vatreni boriti za sam europski vrh Dalić u razgovoru za Sportske novosti odgovara: ”Nisam prošao europska i svjetska prvenstva da bih o tome mogao govoriti. Znate gdje sad spada Hrvatska? U dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Spada u Atenu, u baraž u kojem treba preskočiti Grčku. Tu pripadamo, to je naša realnost. Realno se u dodatnim kvalifikacijama borimo za Svjetsko prvenstvo. Kako možemo spadati među tri ili pet najboljih europskih reprezentacija kad smo u baražu, kad još nismo osigurali Rusiju? Ma, mene zanima samo nedjelja u Ateni, ništa drugo…” Izbornik Dalić je očito vrlo oprezan. S pravom, veliki je ulog u igri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo već spomenuli mandat Zlatku Daliću istječe – sutra, bez obzira izborio plasman na SP ili ne. Vatreni će, nitko više u to ne sumnja, otići u Rusiju.

S Dalićem?

”Nisam vjerovao da ću biti izbornik s obzirom da nisam bio blizu HNS-a posljednjih godina. Ne znam kako bih najbolje objasnio zašto nisam vjerovao da ću biti izbornik… Nisam bio u tom krugu ljudi. Stalno se govorilo o nekim velikim imenima, o nekim strancima, a ja sam radio svoj posao i šutio. Kad sam dobio poziv rekao sam da – hoću! Nikad prije me nitko iz HNS-a nije ništa pitao na tu temu. Prvi razgovor je bio nakon Finske.  Ja sam potpuno neovisan. Potpuno neopterećen. Uvijek ću sam odlučivati o svojoj sudbini. Nitko neće umjesto mene odlučivati o mojoj sudbini. Ako do toga dođe…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje ostaje li nakon što Vatreni izbore SP, odnosno, hoće li mu HNS ponuditi dugoročni ugovor, Dalić odgovara dovoljno jasno.

”Ja svoje stavove ne mijenjam! Nisam takav čovjek. Samo balansiram jer ne želim probleme. Ne trebam napraviti sve danas, ali svoj stav nikad neću promijeniti. Možda sam već dosadan, ali kažem da ne ovisim baš ni o kome, ako ne bude onako kako ja želim, onda ću kazati – hvala lijepa! Hrvatski narod je sve vidio, a ja znam da mogu. Ne, ne želim ništa prejudicirati, dao Bog da mi prođemo Grčku. To je sad najvažnije, samo smo na to koncentrirani”, poručio je novi hrvatski izbornik koji smatra kako bi bilo logično da mu HNS ako Vatreni prođu ponudi taj ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.