”Znanstvenici nemaju objašnjenja”: Legendarni Roberto Carlos prije 23 godine postigao je jedan od najljepših golova u povijesti nogometa

Foto: snimka zaslona

Legendarni bivši nogometaš Reala i brazilske reprezentacije, Roberto Carlos, ove je godine proslavio 47. rođendan, no, njegov gol, koji je postigao prije 23 godine, zauvijek je obilježio njegovu karijeru, a i dalje je predmet rasprava te medijskih, pa čak i znanstvenih, analiza. Kako piše dio medija znanstvenici ne mogu ni danas objasniti nogometni projektil koji ”prkosi svim zakonima fizike”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim je povodom jedan od najboljih, ako ne i najbolji, lijevi bek u povijesti nogometa za španjolsku Marcu, inače blisku Realu, odgovarao na brojna zanimljiva pitanja, a nezaobilazna je bila u priča o pogotku koji se 23 godine naziva ”golom koji prkosi zakonima fizike”. Taj pogodak ovih dana ”slavi 23. rođendan”.

”Roy Hodgson me je u Interu uništio. Forsirao je da igram u veznom redu, njemu zahvaljujući nisam mogao igrati za brazilsku reprezentaciju, a ‘iza kuta’ bio Copa Americe 1997. godine. Nismo se mi loše slagali, samo što on o nogometu nije puno toga znao. Razgovarao sam s Massimom Morattijem te sam ga pitao da me pusti da odem. Preselio sam se u Madrid kod Fabia Capella, koji je definitivno najvažniji trener u mojoj karijeri”, poručio je legendarni brazilski bivši nogometaš.

Podsjetimo, Roberto Carlos je u Interu proveo sezonu 1995/1996, a usprkos strahu da bi mogao izostati iz reprezentacije za nju je zaigrao vrlo brzo, u lipnju 1997. godine te je postigao najbolji pogodak u karijeri i jedan od najfascinantnijih golova u povijesti nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prijateljskoj utakmici protiv tada moćne Francuske, predvođene Zinedine Zidaneom, koja je godinu dana kasnije postala prvak svijeta, Carlos je izveo slobodan udarac, koji i danas pamte kako starije tako i mlađe generacije, koje vole nogomet.

”Nemam pojma kako sam postigao taj gol. Dosta sam vježbao slobodne udarce, ostajao sam duže na treninzima i to mi se isplatilo. Samo sam ‘puk’o’ po lopti i ona je ušla u gol”, prisjetio se Roberto Carlos, u to vrijeme igrač Reala, s kojim je na neki način povezan i danas. Zanimljivo, tada je Carlos imao 24 godine, a ipak tri godine ranije nije sudjelovao na Svjetskom prvenstvu u SAD-u na kojem je Brazil poslije 24 godine čekanja osvojio naslov prvaka svijeta. Od njega lađi Ronaldo bio je dio te reprezentacije, iako nije igrao.

Neke zanimljivosti o prekrasnom Carlosovom golu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. udaljenost od gola bila je 35 metara

2. 135 kilometara na sat je brzina koju je dostigla lopta na putu do gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. u živom zidu su stajali Zinedine Zidane, Patrick Vieira,  Florian Maurice i Didier Deschamps, iza njih bio je i Marcel Desailly

4. Golman francuske reprezentacije, Fabien Barthez, se nije ni maknuo, tek je pogledom ispratio loptu u mrežu

5. Utakmica je završila 1:1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.