ZOI 2018.: Pregled događaja dvanaestog natjecateljskog dana

Foto: fah

Dvanaestog dana natjecanja na XXIII. Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu podijeljeno je sedam kompleta medalja u pet sportova, dva zlata osvojili su predstavnici Norveške, a po jedno zlato otišlo je u Italiju, Kanadu, SAD, Japan i Njemačku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah

Talijanska 25-godišnja skijašica Sofia Goggia osvojila je zlatnu medalju u spustu, dok se 33-godišnja favoritkinja Lindsey Vonn morala zadovoljiti broncom. Srebrna medalja pripala je 25-godišnjoj Norvežanki Ragnhild Mowinckel koja je zaostala samo 9 stotinki za pobjednicom. To joj je drugo srebro u Pjongčangu, jer je bila druga i u veleslalomu. Goggia je postala prva talijanska skijašica koja je osvojila zlatnu medalju u spustu na olimpijskim igrama.

Amerikanka Lindsey Vonn, koja je najuspješnija skijašica u povijesti Svjetskog kupa sa 81 pobjedom, još je jednom ostala razočarana. Nakon šestog mjesta u superveleslalomu, sada je došla do medalje, ali samo do bronce, zaostavši 47 stotinki za Goggiom. Za Vonn su ovo bile četvrte ZOI (Soči je propustila zbog ozljede), i vjerojatno posljednje, a ima ukupno tri medalje. U Vancouveru 2010. osvojila je zlato u spustu i broncu u superveleslalomu, a sada u Pjongčangu broncu u spustu.

Amerikanke Kikkan Randall i Jessica Diggins priredile su u srijedu veliko iznenađenje osvojivši zlatnu medalju u skijaškom trčanju u disciplini ekipni sprint. To je prva medalja u skijaškom trčanju za SAD na Igrama u Pjončangu. Sjedinjene Države su od 1976. godine čekale olimpijsku medalju u skijaškom trčanju. Šveđanke Charlotte Kalla i Stina Nilsson te Norvežanke Marit Björgen i Maiken Caspersen Falla bile su velike favoritkinje i vodile su većinu utrke, ali u završnici Amerikanka Diggins je za 19 stotinki prestigla Šveđanku Nilsson. Tako je Šveđankama pripalo srebro, a Norvežankama, koje su zaostale 2,97 sekunde, bronca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, 37-godišnja Norvežanka Marit Bjoergen je u Pjončangu osvojila četvrtu medalju (1 zlato, 1 srebro, 2 bronce) i tako stigla do svoje 14. olimpijske medalje (7 zlata, 4 srebra, 3 bronce) te postala najuspješnijom sportašicom u povijesti zimskih olimpijskih igara. Nadmašila je sunarodnjaka Bjorna Daehlieja koji je osvojio ukupno 13 odličja: 8 zlatnih, 4 srebrne i jednu brončanu olimpijsku medalju.

Norvešku dominaciju u skijaškom trčanju na ZOI u Pjongčangu nastavili su u srijedu Martin Johnsrud Sundby i Johannes Hoesflot Klaebo, koji su osvojili zlato u ekipnom sprintu. Tako je Klaebo došao do trećeg zlata u Pjongčangu, a Sundby je u Južnoj Koreji skupio dva zlata i srebro. Norveška je, pak, u skijaškom trčanju u Pjongčangu osvojila 6 zlatnih, 4 srebrne i 3 brončane medalje. Srebrnu medalju u ekipnom sprintu osvojili su Rusi Denis Spicov i Aleksander Bolšunov, koji su zaostali 1,71 sekundu, dok je bronca pripala Francuzima Mauriceu Manificatu i Richardu Jouveu, čiji je zaostatak bio 2,02 sekunde.

Japanke su u srijedu osvojile ekipno zlato u brzom klizanju, dok je zlato u muškoj konkurenciji pripalo Norvežanima. Japanke (Miho Takagi, Ayaka Kikuchi,Ayano Sato, Nana Takagi) su do zlata stigle s olimpijskim rekordom 2:53.89 i 2,41 sekundu prednosti ispred braniteljica naslova Nizozemki (Marrit Leenstra,Lotte van Beek, Ireen Wust, Antoinette de Jong). Broncu su u ženskoj konkurenciji osvojile Amerikanke Heather Bergsma, Brittany Bowe, Carlijn Schoutens, Mia Manganello) koje su bile 55 stotinki brže od reprezentacije Kanade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norvežani (Havard Bokko/Simen Spieler Nilsen/Sverre Lunde Pedersen) su prvi put u brzom klizanju osvojili momčadsko zlato s vremenom 3:37.31, dok je srebro pripalo Južnoj Koreji (Lee Seung-Hoon/Chung Jae-Won/Kim Min-Seok). Nizozemci (Patrick Roest/Sven Kramer/Jan Blokhuijsen ), koji su u Sočiju prije četiri godine osvojili zlato, sada su se borili za broncu protiv Novozelanđana od kojih su na kraju bili brži 4,86 sekundi.

Hokejaši Njemačke napravili su najveće iznenađenje olimpijskog turnira u Pjongčangu izbacivši u četvrtfinalu Švedsku pogotkom Patricka Reimera u drugoj minuti produžetka za 4-3 (2-0, 0-0, 1-3, 0-1) te će u polufinalu igrati protiv Kanade koja je u srijedu s minimalnih 1-0 (0-0, 0-0, 1-0) svladala Finsku. U drugom polufinalu sastat će se reprezentacija Češke i momčad Olimpijskih sportaša iz Rusije. Česi su do pobjede 3-2 nad SAD-om stigli u raspucavanju, dok su Rusi s uvjerljivih 6-1 nadigrali Norvešku.

Hokejašice Finske po treći su puta osvojile brončanu medalju na zimskim olimpijskim igrama, nakon Nagana 1998. i Vancouvera 2010. godine. U Pjongčangu su u utakmici za treće mjesto pobijedile Ruskinje sa 3-2 (1-0, 2-1, 0-1). Golove za Finsku postigle su Petra Nieminen (2:23), Susanna Tapani (20:10) i Linda Valimaki (32:18), dok su se kod Ruskinja u strijelce upisale Olga Sosina (22:40) i Ljudmila Beljakova (46:03). U finalu ženskog turnira, koje je na rasporedu u četvrtak, igrat će reprezentacije SAD-a i Kanade. Ovo je šesti put kako se na ZOI održava natjecanje hokejašica, a Kanađanke i Amerikanke će se peti puta susresti u finalu. Kanađanke su dosada svaki put igrale u finalu, 1998. su osvojile srebro, a zatim su uslijedila četiri uzastopna zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka bob posada u sastavu Mariama Jamanka – Lisa Buckwitz osvojila je u srijedu zlatno olimpijsko odličje prekinuvši niz od dva uzastopna trijumfa Kanađanki. Njemice su u posljednju, četvrtu vožnju ušle sa samo četiri stotinke prednosti pred Amerikankama Elanom Meyers Taylor i Lauren Gibbs i bile u minimalnom zaostatku sve do posljednja dva zavoja, da bi u cilj stigle s najboljim vremenom četvrte vožnje i za sedam stotinki nadmašile američku posadu pa je tako Meyers osvojila svoje drugo olimpijsko srebro, nakon što je do istog odličja stigla i prije četiri godine u Sočiju, a 2010. u Vancouveru bila brončana. Kanađanka Kaillie Humphries nije uspjela osvojiti treće uzastopno zlato. U Vancouveru i Sočiju je bila najbrža u dvojcu s Heather Moyse, a u Pjongčangu se u paru s Phylicijom George morala zadovoljiti brončanim odličjem. Za pobjednicama su zaostale za 44 stotinke.

Kanađanin Brady Leman osvojio je zlatnu medalju u skijanju slobodnim načinom u disciplini ski cross, ispred Švicarca Marca Bischofbergera kojem je pripalo srebro. Rus Sergej Ridzik koji nastupa pod olimpijskom zastavom osvojio je brončanu medalju, iako se sudario s Kanađaninom Kevinom Druryjem. Drury se oporavio nakon sudara i pada i uspio je prijeći ciljnu ravninu. Finale je bilo dramatično i nekoliko je skijaša palo, a osim sudara Druryja i Ridzika, najstrašniji je trenutak bio kada je treći Kanađanin Christopher Delbosco nakon skoka teško pao na leđa. U osmini finala pao je Francuz Terence Tchiknavorian koji je slomio tibiju i bit će operiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.