Zvezdin novi trener potjerao Borjana, poznatog po izjavi da je rođen u ‘srpskoj Dalmaciji’

Foto: fah

Barak Bakhar (44) sredinom svibnja postao je novi trener Crvene zvezde, a Telegraf piše kako je Bakhar otpisao dosadašnjeg kapetana i prvog vratara Milana Borjana (35).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće je da će kanadski vratar napustiti redove srpskog prvaka u potrazi za klubom u kojem će redovito nastupati. Naime, Borjan želi 2026. igrati za Kanadu na Svjetskom prvenstvu i dotad mora održavati formu.

Inale, Borjan je poznat po izjavi da se rodio u ‘srpskoj Dalmaciji’.

> Jeličić o zvezdašu i kanadskom golmanu Borjanu: Osim što ne poznaje zemljopis, nije ni neki golman

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Australski Srbin provocira: Podijelio fotografiju iz Oluje i ustvrdio kako ‘to nije politički post’

Što je Borjan govorio o Hrvatskoj?

Riječ je o nogometašu rođenom 1987. u Kninu.
“Kako bi sebe opisao, rođen si u Hrvatskoj, živiš u Srbiji, a braniš za Kanadu”, upitao ga je jednom prilikom novinar B92, na što je golman odgovorio:

 

“Velika greška, nisam rođen u Hrvatskoj, rođen sam u Krajini, Dalmaciji. To je bilo srpsko mjesto. Ja sebe opisujem kao nekoga tko je rodom iz Srbije, iz Dalmacije, ali osjećam se kao Kanađanin jer sam tamo proveo puno godina”, rekao je Borjan, koji tvrdi da je rođen u “srpskoj Dalmaciji”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku je napustio nakon sloma nacističke paradržave, takozvane Republike Srpske Krajine.

“Moja obitelj živjela je lijepo u Kninu, a 1995. godine kada se dogodio rat došli smo u Beograd bez ičega, sve smo izgubili”, rekao je i dodao: “Došli smo u Beograd bez ičega. Prodavali smo jagode sa šlagom, a otac je imao kiosk. Od prvih zarađenih novaca kupio sam vratarske rukavice. Tada smo predali papire za SAD, Australiju, Kanadu i Zimbabve, a otac je 2000. godine odlučio da idemo u Kanadu. Obitelj i dalje živi u Kanadi i ne planiraju se vraćati”, pričao je ranije.

ada nisam gledao tko je odakle. Ja ću se uvijek ponositi s mjestom svog rođenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je bila tzv. RSK?

U Kninu je 19. prosinca 1991. proglašena tzv. Republika Srpska Krajina, pobunjenička tvorevina hrvatskih Srba, u čiji su sastav ušle SAO Krajina, SAO Zapadna Slavonija i Srpska oblast Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem. Tzv. RSK se praktično nalazila pod nadzorom Srbije, odnosno Savezne Republike Jugoslavija, bez čije pomoći se i ne bi mogla održati.

Tijekom Domovinskog rata prognano je 550.000 osoba (Hrvata, Mađara, nesrba, čak i Srba) te još 150.000 izbjeglica koji su otišli u inozemstvo. Veliki dio Hrvata prognan je nasilno iz tzv. Republike Srpske Krajine, a dio kao posljedica agresija i zločinačkih bombardiranja gradova i naselja.

U tzv. SAO Krajini nisu postojala ljudska prava za nesrbe. Svi nesrbi koji su ostali u svojim domovima su bili maltetrirani, ponižavani ali i ubijeni: pokolj u Baćinu – listopad 1991.; pokolj u Šašićima – 1992. g., pokolj u Polju i Lađevačkom Selištu kod Slunja – 1992. g.; pokolju u Medviđi kod Benkovca – 1993. g.; pokolj u Zatonu Obrovačkom – 1993. godine. Iz UNPA zona je tijekom mirovne operacije UN-a prognano oko 12.000 osoba a više od 400 ih je ubijeno. Cilj je bio stvoriti etnički čist prostor na području zamišljene velike Srbije (iz knjige “Domovinski rat – da se ne zaboravi”, dr. sc. Marko Jukić).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.