Stao u obranu golmana koji tvrdi da je rođen u ‘Krajini’: Bi li Tomić u Ukrajini bio na strani onih koji kažu da je Doneck ruski?

Foto: fah

Ante Tomić, kolumnist Jutarnjeg lista, objavio je tekst pod naslovom “U odnosu na Šimunićeva ustaška mahnitanja, Borjan se čini kao oksfordski džentlmen i prvak diplomatskog opreza”. U njemu se osvrće na istupe Srbina koji je golman Kanade, a koji je ne tako davno rekao da je rođen u tzv. RS Krajini. Pritom staje na njegovu stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zamislite kako bi čitava Hrvatska drhtala od bijesa da je na terenu bio Luka Modrić, a da su se neki srpski navijači s tribine rugali njegovom djedu kojega su četnici ubili”, navodi Tomić u članku.

Što je Borjan govorio o Hrvatskoj?

Podsjetimo na riječi Milana Borjana koje su privukle pažnju javnosti.

”Mislim da je jako zanimljiva grupa. Dobri protivnici. Naravno da mislim da možemo dalje, imamo izvanrednu momčad, igramo lijep nogomet, moderan, neka rivali razmišljaju o nama”, rekao je Borjan.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da je dobio brojne prijetnje Hrvata nakon izjave o svom mjestu rođenja.

> Junak kanadske reprezentacije, vratar Zvezde, nogometaš je koji tvrdi kako se rodio u ‘srpskoj Dalmaciji’

”To puno govori o njima. Vrijeđanje, prijetnje i takva doza primitivizma. Dosta prijatelja imam iz Hrvatske i nikada nisam gledao tko je odakle. Ja ću se uvijek ponositi s mjestom svog rođenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kada sam se rodio 1987. godine, rodio sam se u Republici Srpskoj Krajini i uvijek ću se time dičiti. Svi imaju pravo da misle drugačije. Mogu da me mrze, mogu me voljeti, ali nikad ne mogu da mi promjene pripadnost i rodno mjesto”, izjavio je Borjan.

Što se dogodilo Šimuniću?

Podsjetimo, Ustavni sud (bez Ingrid Antičević-Marinović) je odbio ustavnu tužbu Josipa Šimunića protiv odluke Visokog prekršajnog suda kojom je kažnjen s 15.000 kuna jer je na stadionu u Maksimiru nakon utakmice Hrvatska – Island 19. studenoga 2013. s mikrofonom u ruci publiku poticao da na njegov uzvik “Za dom” uzvrati “Spremni”, i tako četiri puta. Odluka je donesena uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.

“Ustavni sudac Miroslav Šumanović se nije složio i iznio je argumente za svoj stav i usporedio je to s pojedinom praksom npr. u prekršajnom postupku u Kninu 2011. godine, gdje su čovjeka oslobodili optužbe da je veličao ustaštvo prodavajući majice s natpisom ‘Za dom spremni’. On je jasno iskazao na prekršajnom sudu da on taj poklik povezuje s obrambenim domovinskim ratom, i da ne veliča ustaštvo i Antu Pavelića i bio je oslobođen. I to je ta usporedba sudske prakse“, pojasnio nam je ranije pobliže značenje izdvojenog mišljenja odvjetnik Krešimir Planinić.

> Dr. Markić: ‘Javnosti se laže o naravi pozdrava Za dom spremni u Domovinskom ratu’

O ovom pozdravu jednom se prilikom oglasila i dr. Željka Markić, izvršna direktorica U ime obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Isti oni koji krivotvore komunističku prošlost Jugoslavije – skrivaju zločine Titovih partizana nakon rata i lažu o Titovom režimu – sada krivotvore istinu i o Domovinskom ratu. Ustrajno, organizirano, kroz medije i državne institucije i sada HDZ-SDSS koaliciju – lažu javnosti o naravi pozdrava “Za dom spremni” u Domovinskom ratu.

(…)

Za dom spremni je legitiman pozdrav HV-a. Baš kao što potvrđuje snimka prisege 123. brigade HV-a u Požegi, 19.1.1992., 4 dana nakon međunarodnog priznanja RH, dva mjeseca nakon osvajanja i pokolja u Vukovaru.” – stoji u objavi dr. Željke Markić.

Neusporedivo

Tomić tako usporedio situaciju kojoj Šimunić iskazuje domoljublje, izvrćući tako narav pozdrava ‘Za dom spremni’, s Borjanovom izjavom koja je nacionalistička i provokativna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Hrvat iz Kanade objasnio zašto je Borjanova retorika provokativna i nacionalistička

>(VIDEO) Nobilo s Mesićem i Pilselom predstavlja svoju knjigu po bivšoj SFRJ: Perković je heroj, a Đureković ‘njemački špijun’
> Ustavni sud prihvatio žalbu Ante Tomića: Ukinuta presuda u korist dr. sc. Hasanbegovića

Tomićeve izjave

Nedavno je Ante Tomić gostovao u satiričnoj emisiji 24 minuta sa Zoranom Kesićem koja se prikazuje na srbijanskoj televiziji.

Hrvate u EU-u usporedio je sa slaboumnim ujakom kojemu je oduzeta radna sposobnost pa ima skrbnika.

“Tako su slaboumni Hrvati dobili nekog razumnog koji nešto odluči. Ja bi njima zapravo dao veće ovlasti. Na pitanje voditelja o gubitku suvereniteta, Tomić je kazao da bi ga veselilo da Hrvatska izgubi sav suverenitet i dopustimo nekom razumnom donošenje odluka.

> Pravomoćnom presudom Ante Tomić mora platiti Zlatku Hasanbegoviću odštetu: ‘Povrijeđen ljudski, intelektualni i vjerski integritet’

Izgubio na sudu od Hasanbegovića

Podsjetimo, privatna tužba Zlatka Hasanbegovića za duševne boli protiv Ante Tomića koje je osjetio nakon što je pročitao Tomićev članak pod naslovom “Jadi političkog minotaura” objavljenog 28. siječnja 2016. u beogradskom tjedniku NIN dobila je i pravomoćni sudski epilog 2019. godine.

Prema odluci Županijskog suda u Varaždinu  Ante Tomić, kolumnist Jutarnjeg lista, dužan je Zlatku Hasanbegoviću isplatiti s kamatama i troškovima gotovo 30 tisuća kuna zbog teksta u kojem je Tomić, između ostaloga, koristio ponižavajuće termine poput “retarda odnosno nemogućeg bića, ustaškog klauna, političkog minotaura, ideološkog jednoroga, slaboumnog zagrebačkog muslimana te bijednika”.

Usporedimo to sa situacijom u Ukrajini

Zapitajmo se kako bi Boris Dežulović, koji je nedavno napisao ‘Je*o vas Vukovar’, i Ante Tomić, koji je poželio da Hrvatska izgubi suverenitet, prošli kod ukrajinskog pravosuđa? Npr. da Dežulović u Ukrajini napiše ‘Je*o vas Mariupolj’ ili da Tomić u Kijevu kaže da ‘jedva čeka da Ukrajina izgubi svoj suverenitet’? Nažalost, širenjem mržnje u nekim medijima, kroz neke medije i od strane nekih novinara, uzelo je sve više maha u Hrvatskoj, što se vidjelo primjerice i nedavno kad je jedan portal vjernike proglasio ‘katotalibanima’. Da ne spominjemo veličanje jugoslavenske zastave, koja je u Vukovaru početkom 90-ih godina bila klasična agresorska zastava, agresora koji je razorio 1/3 Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.