Zvijezde Premiershipa: ”Ne zaboravljamo nacizam, holokaust i nacističke zločine, pamtimo najveću sramotu ljudskog roda”

Foto: Snimka zaslona

Sljedeći ponedjeljak obilježavamo međunarodni Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti. U dvadesetom stoljeću svijet je bio suočen s dva najveća zla u povijesti, s jedne strane nacisti i fašisti, s druge strane komunisti. Hrvatska je i jedno i drugo zlo, nažalost, itekako osjetila, a posljednji puta početkom devedesetih kada se suočila s agresijom komunističko-fašističke koalicije, komuniste je predvodio Slobodan Milošević i njegova Socijalistička partija, dok su im se pridružili fašisti Vojislava Šešelja, Vuka Draškovića i sličnih nacističkih bandi koje su harale Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom na kraju krvavog dvadesetog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan podsjećanja na sve žrtve neljudskih nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata ujedno je ovo godine i 75. godišnjica oslobođenja stravičnog nacističkog logora smrti Auschwitza. Najveće nogometne zvijezde najjače nogometne lige u Europi, engleske nogometne lige, napravile su  dvominutni potresni video nazvan: ‘Jedni uz druge… Mi pamtimo’!

Foto: Snimka zaslona

‘Svijet su podsjetili da se bestijalni zločini ne smiju zaboraviti. Harry Kane, Jurgen Klopp, Frank Lampard, Virgil van Dijk, Gary Lineker… Jedan za drugim govore:

‘Ja pamtim one koji su stajali i gledali. One koji nisu učinili ništa. One koji su samo ‘zabrinuto’ vrtjeli glavama. Pamtim one koji su govorili ‘Ma pusti, neće ovo potrajati’. Ja pamtim one koji su odbijali vjerovati što se događa…’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se na videu vrte sekvence dječice koja prolaze pored beskrajnog niza leševa bačenih na ulicu, logoraša na samrti koji su nacistima bili ništa više nego broj, robovi, dehumanizirani, svedeni na nešto bezvrijedno bez ičeg ljudskog… Callum Hudson-Odoi, Willian, Stephanie Houghton i James Maddison govore:

‘Ja pamtim one koji su okrenuli glavu, one koji nisu učinili ništa. Pamtim i one koji nisu mrzili ni radili zločine, ali su svojom tišinom zapravo i poticali i ohrabrivali zločince. Pamtimo tu sramotu. Sramotu ljudskog roda.’

Ne smije se ponoviti, a da se ne bi ponovilo ne smije se ni zaboraviti.

‘Moramo se uvijek sjećati. Da nam se, kada vidimo rasizam, antisemitizam i bilo koji oblik mržnje (pa ma koliko se činio mali ili naoko beznačajan!) ne dogodi da okrenemo glavu i čekamo. Nema čekanja. Ne smije se čekati! Mržnji se treba, mržnji se mora suprotstaviti. I to moramo napraviti – zajedno. Zajedno. Zajedno… Zajedno!”, poručile su zvijezde Premiershipa…

Na zlo koje je sa sobom donio nacizam podsjećaju  jedan Nijemac, jedan tamnoputi Nizozemac pa Brazilac, Englez i Engleskinja”, prenosi portal 24 sata.

Video pogledajte O V D J E!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.