Hrvat, pomoćnik norveškog izbornika: ”Hrvatska nas može pobijediti, pokazala je da je velika momčad”

Foto: fah

Za otprilike tri sata hrvatska rukometna reprezentacija u Stockholmu igra protiv Norveške polufinale Europskog prvenstva. Norvežani su veliki favoriti, zaposlenik Rukometnog saveza Norveške već godinama je i jedan Hrvat. Radi se o 63-godišnjem Željku Tomcu iz Opatije, koji je imao važnu ulogu u usponu norveške muške rukometne reprezentacije prema vrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”U projekt smo krenuli nakon Europskog prvenstva u Srbiji 2012. godine, to nam je bilo posljednje natjecanje sa starijim igračima. Dvije godine kasnije u Danskoj smo pomladili ekipu i to su nam sad nositelji igre. Kad je Christian Berge 2014. preuzeo reprezentaciju, računali smo da bismo prvu medalju trebali osvojiti na ovom prvenstvu, no ona je došla i prije. Zanimljivo je da na ovom Euru mi imamo najmlađu momčad nakon Mađarske”, kazao je Tomac, koji u stručnom stožeru Norveške ima ulogu pomoćnika norveškog izbornika, pišu Sportske novosti. Činjenica da je norveška reprezentacija vrlo mlada jasno govori da su pred njima, ako ovako nastave, godine dominacije u svjetskom rukometu. Radi se o reprezentaciji koja jedina na ovom Europskom prvenstvu ima sve pobjede.

Norveški rukometaši osvojili su srebrne medalje na dva posljednja Svjetska prvenstva. Kakav je osjećaj uoči novog polufinala?

”Lijepo. Veselimo se tom polufinalu, našem četvrtom na posljednjih pet natjecanja. To samo potvrđuje da imamo kontinuitet…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li zadovoljan s onim što je Norveška pokazala na ovom turniru Tomac je kazao:

”Zadovoljni smo s igrom. Igrali smo s dosta jakim reprezentacijama, i sve do posljednje utakmice sa Slovenijom svaka nam je od njih bila jako važna. Igrali smo dobro i zasluženo pobijedili sve te velike protivnike; Francusku, Mađarsku, Island, Švedsku, Portugal…”

Dakle, jasno je i prema ovim rezultatima zašto su Norvežani favoriti i ne samo protiv Hrvatske već i favoriti za zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspored utakmica bio je takav da ste mogli ‘’birati’’ suparnika, no dojam je da je i vama i Slovencima bilo najvažnije odmoriti ključne igrače?

”Upravo tako, to nam je bilo jako bitno. Mi smo si odmah to tako zacrtali, i nismo ništa kalkulirali vezano uz suparnika u polufinalu. Imali smo svoj cilj, htjeli smo odmoriti igrače, a imao sam dojam da je i Slovencima to bilo najvažnije.”

Kakva je hrvatska reprezentacija na ovom Europskom prvenstvu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Izravno sam pratio samo prijenos drugog poluvremena utakmice s Njemačkom, ostale sam gledao na snimkama. Hrvatska je još jednom pokazala da ima odlične individualce, koji znaju odigrati fenomenalno kad se skupe. To su učinili u velikim utakmicama na ovom turniru, a pozitivno su me iznenadili protiv Španjolske. Dečki koji nisu imali veliku rolu na prvenstvu su odigrali odlično u posljednjih 15-ak minuta. Hrvatska je opet pokazala da je velika momčad.”

Hrvatska je na turnir ispraćena kao autsajder, kao osmi favorit za zlato?

”To mi nije jasno, pokazalo se da te procjene nisu bile točne. Ušli su među četiri i prava su reprezentacija. Onaj dio u Austriji nudio je lakši put do polufinala, ali ni Hrvatska ni Španjolska dosad nisu izgubili utakmicu. Nije to slučajno, to je kvaliteta.”

Zaustaviti Sagosena, najboljeg igrača turnira, najboljeg igrača Norveške, znači li to zaustaviti i samu Norvešku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Sagosen je odličan igrač. Imamo mi i druge dobre dečke, dosta dobar sustav igre. Reprezentacija koja će nas pobijediti je odlična momčad, mora igrati odličan rukomet. Hrvatska je to u stanju učiniti, svi mi u Norveškoj to znamo i veselimo se utakmici.”

Što bi moglo biti ključno kod Norveške da bi došla do toliko željenog finala?

”Trebamo igrati kao do sada, nametnuti tempo, odigrati dobru obranu, puno trčati i ne dozvoliti izmjene obrana-napad. Trebamo inzistirati na tom našem tempu, postizati što više lakih golova. Hrvatska igra odličnu obranu, primila je najmanje golova na Euru. Probat ćemo raditi ono što mi najbolje znamo, što kraći napadi i što brža realizacija. Bit će tu puno malih čimbenika koji će utjecati na rezultat, no gledatelji će sigurno vidjeti dobru utakmicu.”

Norvežani će ipak biti malo odmorniji od Hrvatske?

”Jučer je bio taj dan putovanja, mi smo putovali nekih sat vremena kraće, ali to uvijek ostavlja trag. Osma je to utakmica u 14 dana, bit će jako zahtjevno za obje ekipe. Međutim, mislim da nitko ne razmišlja u tom pravcu, to je polufinale i svaki igrač će nastojati pružiti svoj maksimum.”

Tomac smatra da će na tribinama biti dominantni hrvatski navijači, iako Stockholm Norvežanima nije daleko.

”Ne znam točno koliko će biti Norvežana. Oni uvijek dolaze, no ne vjerujem da će odaziv biti enorman. Što se tiče hrvatskih navijača, u Beču su stvorili fenomenalnu atmosferu, a u Švedskoj također ima puno naših ljudi. Sjećam se one utakmice za medalju u Poljskoj gdje je Hrvata bilo daleko više od Norvežana, i ne vjerujem da će u Stockholmu biti više norveških nego hrvatskih navijača”, zaključio je Željko Tomac u razgovoru za Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.