Zvonimir Boban o napadu na komunističkog milicajca: ”Ne kajem se ni zbog čega, ja sam samo želio slobodu protiv jednog režima”

Foto: fah

Bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije, bivši nogometaš Dinama, Zvonimir Boban, ostvario je veliku nogometnu karijeru u Milanu. Osim po sjajnim igrama za hrvatsku reprezentaciju, po trećem mjestu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, Boban je ostao upamćen, i zbog toga vjerojatno nikad neće biti zaboravljen, i po još jednom potezu. Naravno, govorimo o 13. svibnju 1990. godine kada je tada 21-godišnji igrač Dinama, Zvonimir Boban, ogorčen načinom na koji se komunistička milicija ponašala prema navijačima Dinama i kako se odnosila spram divljanja Arkanovih Delija, udario komunističkog milicajca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, govorimo o nikad odigranoj utakmici Dinamo Crvena zvezda na Maksimiru 1990. godine. Inače mediji tvrde da tako nešto svijet nije vidio od Heysela pet godina ranije, što je, dakako, potpuno netočno. Ono na Heyselu kada je poginulo više desetaka ljudi, bio je huliganizam, neslućeno divljaštvo,  na Maksimiru 13. svibnja 1990, bio je teror režima, pokušaj izazivanja masovnog sukoba kako bi represivni aparat tadašnje države dobio alibi za intervenciju masovnih razmjera na samom početku hrvatske demokracije.

Zvonimir Boban vidio je kako na travnjaku komunistička milicija nemilice tuče hrvatske navijača, ogorčen takvim ponašanjem zaletio se i udario milicajca Refika Ahmetovića.

“Ne kajem se ni zbog čega. Ja sam samo želio slobodu protiv jednog režima, jedne nepravde koja je bila evidentna na stadionu, kao nikada prije na velikoj sceni, u dugogodišnjoj patnji i nemogućnosti izreći ono što jest. To je bio jedan rebelski akt. To je nošeno u meni, to je bilo u meni, ali tako se osjećalo i tisuće drugih ljudi”, kazao je Zvonimir Boban za srbijansku Novu televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Samo su me dva čovjeka shvatila – Dejan Savićević i Miljan Miljanić. Čiča je bio velik. Tada se postaviti protiv cjelokupne javnosti i štitio, kako su ljudi govorili, jednog ‘ustašu’… Trebalo je imati muda za to”, rekao je Zvonimir Boban, koji je u kasnijim godinama postao legendarni kapetan Vatrenih, no, nije igrao za Hrvatsku u prvoj utakmici reprezentacije 17. 10. 1990. godine, tek se kasnije priključio, a do tada igrao je za Jugoslaviju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.