Foto: Thomas Hawk/flickr

Članovi Demokratske stranke u Senatu u ponedjeljak su blokirali glasovanje o prijedlogu zakona kojim bi se prekinulo financiranje Planned Parenthooda federalnim novcem. Radi se o najvećem američkom pružatelju usluga abortusa i kontracepcije koji je već tjednima potresen skandalom oko ilegalne prodaje organa abortiranih fetusa.

Republikancima je bilo potrebno 60 glasova da prijedlog zakona prođe dalje na raspravu u Senatu, ali je rezultat glasovanja bio 53-46. Svi senatori iz Demokratske stranke osim senatora Joe Donnellyja (Ind.) i Joe Manchina (W.Va.) glasali su protiv prijedloga zakona. Senator Mark Kirk (Ill.) bio je jedini republikanac koji je glasao protiv dok je senatorica Lindsey Graham (R-S.C.) bila odsutna.

Prije samog glasovanja demokrati su prijedlog zakona proglasili ideološkim napadom na zdravstvenu zaštitu žena i njihovo pravo na abortus.

Harry Reid (D-Nev.), vođa demokrata, stranke koja trenutno ima manjinu u američkom Senatu rekao je kako su republikanci izgubili „moralni kompas“ napadajući organizaciju koja pruža zdravstvenu skrb i usluge obiteljskog planiranja svakoj petoj ženi u SAD-u. „Demokrati u Senatu žestoko će se boriti protiv ovog i drugih pokušaja republikanaca da američkim ženama uskrate zdravstvenu zaštitu,” rekao je.

Prijedlogom zakona koji je pokrenuo senator Joni Ernst (R-Iowa) spriječilo bi se da novac iz zdravstvenog osiguranja Medicaid i saveznih potpora za obiteljsko planiranje dobiva Planned Parenthood. Ova organizacija koristi savezne potpore za subvencioniranje svojih usluga koje nisu povezane s abortusom, kao što je kontracepcija, papa testovi i liječenje spolno prenosivih bolesti za pacijentice s nižim primanjima. Republikanci su rekli kako će prijedlog zakona zaštititi zdravlje žena tako što će se sredstva namijenjena Planned Parenthoodu preusmjeriti javnim zdravstvenim ustanovama koje ne obavljaju abortuse. U SAD-u postoji oko 9000 takvih javnih zdravstvenih ustanova.

Republikanci pokušavaju prekinuti financiranje Planned Parenthooda još od 2011. godine kada je predsjednik Doma zastupnika u američkom Kongresu John Boehner (R-Ohio) zaprijetio da će zaustaviti prijedloge zakona federalne vlade o financiranju te organizacije. Prije četiri godine takav prijedlog dobio je glasove 42 senatora. Ovaj zadnji pokušaj dogodio se nakon objave serije tajno snimljenih video materijala koji prikazuju liječnike Planned Parenthooda kako se cjenkaju u vezi prodaje fetalnog tkiva nakon abortusa namijenjenih znanstvenim istraživanjima. Republikanci tvrde kako se radi o nezakonitoj prodaji dijelova ljudskih fetusa u svrhu ostvarivanja zarade, kažnjivoj prema federalnim zakonima.

„Znam da se demokrati u zadnje vrijeme oslanjaju na Planned Parenthood i vide u njima saveznike, ali ni oni ne mogu ostati ravnodušni nakon gledanja zastrašujućih snimaka koje smo svi vidjeli,“ rekao je prije glasovanja vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell (R-Ky.). „I oni moraju biti šokirani potpunim nedostatkom suosjećanja koji se vidi na snimkama. Trebali bi više brinuti o zdravlju žena umjesto da su zabrinuti za političku organizaciju koju trenutno potresa skandal.”

Predsjednica Planned Parenthooda Cecile Richards u ponedjeljak je ponovila ranije iznesene navode kako njena organizacija ne zarađuje „nikakve novčane prihode od znanstvenih istraživanja na fetalnom tkivu,” te podržava praksu doniranja organa u znanstvene svrhe.

„To se fetalno tkivo koristi za istraživanja u vezi s Parkinsonovom i Alzheimerovom bolesti, te čitavim nizom drugih ozbiljnih bolesti,” izjavila je Richards za MSNBC.

Četvrta video snimka koju je objavio Centar za medicinski napredak, aktivistička pro-life organizacija koja se bavi istraživačkim novinarstvom, prikazuje medicinsku direktoricu i potpredsjednicu Planned Parenthooda Rocky Mountains (PPRM) dr. Savitu Ginde kako tijekom sastanka s potencijalnim „kupcima“ iz tvrtke koja se bavi nabavom fetalnog tkiva izgovara rečenicu: „Jer ako imate nekog tko će to raditi za vas, a u biti je zaista negativno raspoložen prema svemu tome, onda će takva osoba vjerojatno biti uhićena.“

Iako prijedlog zakona za prestankom financiranja Planned Parenthooda nije prošao u Senatu, neki su republikanci već najavili kako će pokušati opstruirati zakone koje federalna vlada bude na jesen upućivala u Senat a tiču se potpora koje omogućuju dotok federalnog novca toj organizaciji. 18 republikanaca iz Doma zastupnika prošlog je tjedna uputilo pismo svome vodstvu o tome kako su „istinski zabrinuti zbog nedavnih saznanja o prodaji tkiva nerođenih beba od strane Planned Parenthooda u svrhu zarade ” te neće glasati za niti jedan od ovogodišnjih prijedloga vlade kojima se omogućuje financiranje Planned Parenthooda novcem poreznih obveznika.

Centar za medicinski napredak (CMP) tvrdi kako u narednim tjednima namjeravaju objaviti još desetak snimaka koje će nastaviti raspirivati raspravu oko financiranja.

Bijela kuća je već prije glasovanja priopćila kako predsjednik Obama namjerava uložiti veto na bilo kakvu odluku Kongresa o prestanku financiranja Planned Parenthooda.

Zatražite istragu o ovim zločinima

Pozivamo sve čitatelje koji se još nisu uključili u potpisivanje peticije kojom se zahtjeva istraga ovog zločina da, ukoliko to žele, učine to ovdje.

Pokrenuta peticija protiv uvrštavanja pobačaja i kontracepcije u osnovnu zdravstvenu zaštitu u Hrvatskoj

Zajednica aktivnih građana CitizenGO, koji žele štititi život, obitelj i temeljna ljudska prava diljem svijeta, pokrenula je peticiju Pobačaj i kontracepcija nisu osnovna zdravstvena zaštita. Peticija je adresirana na ministra Vargu, Vladin ured za ravnopravnost spolova i saborski Odbor za zdravstvo a kojom se traži obustava već započetih kao i planiranih radnji kojima bi se pobačaj i kontracepcija uvrstili u primarnu zdravstvenu zaštitu. Peticiju možete potpisati OVDJE.

Izvor: Huffington Post/Narod.hr
Photo: Thomas Hawk/flickr