Nakon smjene Muska novi problemi za Teslu: Američki sud prihvatio tužbu Hrvata i Slovenca zbog plaće manje od minimalca i neplaćenih prekovremenih

Foto: snimka zaslona

Američki sud prihvatio je tužbe Slovenca Gregora Lešnika i Hrvata Stjepana Papeša protiv proizvođača električnih automobila Tesla Motorsa, zasnovane na tvrdnjama o izrabljivanju radnika i prijetnjama deportacijom u slučaju bolesti ili prijave ozljede. Oni su radili na izgradnji Tesline nove tvornice.

Sutkinja okružnog suda u San Joseu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji Lucy Koh odbacila je u ponedjeljak većinu od ukupno sedam tužbi protiv Tesle a prihvatila je one Lešnika i Papeša, kojima je time omogućeno da traže dokumente i svjedoke kako bi mogli iznijeti svoj predmet pred sudom.

Manje od 1.000 dolara plaće za 250 sati rada mjesečno

Lešnik navodi da je došao u SAD s radnom vizom B-1 i da je radio 250 sati mjesečno za manje od 950 dolara, što je znatno ispod minimalne plaće. U tužbi se tvrdi i da se stranim radnicima prijetilo deportacijom ili smanjenjem plaće u slučaju da obole ili prijave ozljede.

Dionica Tesle preko noći pala s 305 na 276 dolara zbog Muska, bankrot sve bliži?

Sudskom tužbom, koju su Lešnik i Papeš podigli 2016. godine, traži se kolektivna parnica svih stranaca s radnom vizom B-1 zaposlenih u američkim tvornicama automobila.

Sutkinja Koh napominje da se njezina presuda bazira na “pozornom čitanju mjestimice nerazumljive” tužbe, dodajući pritom da su optužbe na račun Tesle “neuobičajeno detaljne“.

Tesla ipak odgovara za podizvođače radova

Odbila je pak zahtjev za odbacivanjem tužbi protiv Teslinih podizvođača Eisenmann Corpa i ISM Vuzema, uz obrazloženje da posluju u istom pogonu.

Odbila je i tvrdnje Tesle i Eisenmanna da ne snose odgovornost za navodno izrabljivanje radnika budući da ih je počinio Vuzem. Koh je takvu odluku objasnila tvrdnjom da stranke koje imaju financijske koristi od tuđeg kršenja propisa također snose pravnu odgovornost za njih.

Iz Tesle su priopćili da su istražili navode iz tužbi i prekinuli poslovne odnose s podizvočađem ISM Vuzemom, budući da nije ispunio njihova očekivanja.

„Također smo u međuvremenu poboljšali naše ugovore s dobavljačima i mjere kako bismo uspješnije prekidali loše ponašanje”, istaknuli su u priopćenju.

Problemi se gomilaju

U Eismannu i Vuzemu nisu odmah odgovorili na zahtjev Reutersa za komentarom.

Tesla je tek jedan od nekoliko proizvođača automobila navedenih u tužbi ali je sutkinja prihvatila samo tužbu protiv te kompanije jer su tužitelji naveli da im se deportacijom prijetilo samo u Teslinim pogonima u Fremontu u Kaliforniji.

Radnici već dulje vrijeme prigovaraju na nisku razinu sigurnosti u Teslinim pogonima, što u kompaniji negiraju. Radnici također ističu da duge radne smjene i pritisak što brže isporuke uzimaju svoj danak, a neki su zatražili i osnivanje sindikata.

Prihvaćanje tužbe protiv Tesle vremenski se poklopilo s pritiskom na kompaniju da napokon 15 godina poslovanja s gubicima koje su pokrivali dioničari konačno počne ostvarivati dobit, kao i s ostavkom Elona Muska na dužnost predsjednika kompanije koja je dio nagodbe s komisijom za vrijednosne papire.

Musk je, naime, u jednoj nedavnoj emisiji pušeći travu rekao da će Tesla od javne postati privatna kompanija i spomenuo da je dogovorio sa Saudijcima da otkupe od postojećih dioničara dionice po cijeni od 420 dolara. Zanimljivo je da je broj 4:20 zapravo još od 1971. “kod” za pušenje trave, koji označava 20. travanj ali i vrijeme, 4:20, povezano s kulturom “stonera”.

Njemu je to bilo zabavno, dioničarima koji su izgubili milijune kad se ispostavilo da je Musk cijelu priču izmislio baš i ne. Nakon što su zbog zahtjeva Komisije za njegovom ostavkom dionice Tesle naglo pale, on se uspio dogovoriti da da osavku na mjesto predsjednika kompanije ali da ostane izvršni direktor, nakon čega su opet skočile na preko 300 dolara.

No, uz posve nepredvidivog Muska, teško je reći što će se događati s Teslom u budućnosti, jer za sad kompanija još uvijek gomila gubitke.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv