BiH neće izručiti Srbiji Orića i Meholjića, tjeralice će biti preispitane

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Bariša Čolak ponovio je u srijedu u Sarajevu kako njegova zemlja ne izručuje svoje državljane koje druge države terete za ratne zločine pojašnjavajući kako će se tako postupati i prema tjeralicama koje je srbijansko pravosuđe raspisalo za ratnim vojnim i policijskim zapovjednicima u Srebrenici Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem.

Čolak je novinarima u Sarajevu potvrdio kako su iz Beograda prispjele potvrde o raspisivanju tjeralica za Orićem i Meholjićem, a propisani postupak predviđa da se u takvim slučajevima vlasti BiH očituju u razdoblju od 30 dana.

“Država ima rok od 30 dana da se izjasni, a treba vidjeti tko će to učiniti”, kazao je Čolak sugerirajući kako postoje proceduralne nejasnoće odnosno kako nije jasno hoće li to biti zadaća za Ministarstvo pravosuđa ili pak za Predsjedništvo BiH.

Takozvane difuzne tjeralice koje je raspisala Srbija i proslijedila ih na potvrdu Glavnom tajništvu Interpola BiH može osporiti i u takvim slučajevima nema ni mogućnosti za raspisivanje “crvene” tjeralice koja bi bila obvezujuća za sve države-članice Interpola.

Ministar Čolak je podsjetio i kako postoji protokol između Tužiteljstva BiH i Posebnog tužiteljstva za ratne zločine Srbije o ustupanju predmeta ratnih zločina u slučajevima kada je riječ o osobama nedostupnim pravosudnim tijelima jedne od država-potpisnica.

“Sada je prioritetno pitanje da dva tužiteljstva temeljem tog protokola razmijene informacije i dokaze jer protokol na to upućuje i obvezuje. Bila bi šteta dovoditi taj protokol u pitanje”, kazao je Čolak.

Zbog raspisivanja tjeralice za Orićem i Meholjićem ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić u srijedu je izrazio nezadovoljstvo veleposlaniku Srbije u BiH Stanimiru Vukičeviću. Primajući Vukičevića u nastupni posjet Radončić je inzistirao da se umjesto raspisivanja tjeralica u ovakvim slučajevima koriste mehanizmi definirani protokolom o suradnji tužiteljstava dvije države, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: narod.hr