Biskup Bogović: Imamo uzore kako činiti dobro i kako ne dati podršku zloći u našoj sredini

“Valja s osjećajem zahvalnosti oživjeti sjećanje na njih i na njihovu žrtvu. Vjerujemo da nam oni mogu poslužiti kao uzor i u ovim našim nevoljama, ali također da nas mogu kod Boga zagovarati za milost da kroz sadašnje nevolje uzmognemo doprinijeti jačanju dobrote u našem društvu. Imamo pred sobom brojne uzore kako činiti dobro i kako izbjeći da ne dadnemo podršku zloći u našoj sredini” rekao je gospićko-senjski biskup Mile Bogović predvodeći jučer misno slavlje u spomen na mučeništvo 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca.

Na dan obljetnice ubojstva 66 širokobrijeških franjevaca, 7. veljače, koji je ujedno i dan sjećanja na sve fratre ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, na Širokom Brijegu molitveni program je započeo je u 16.00 molitvom kraj ratnog skloništa. Članovi Frame Široki Brijeg zapalili su 12 svijeća u znak sjećanja na 12 fratara koji su ubijeni i spaljeni u ovom skloništu. Nakon molitve procesija se uputila u samostansku crkvu prema grobu gdje su pokopana 24 ubijena fratra.

Na grobu su nakon molitve pročitana imena 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca, a zatim je započela sveta misa koju je predslavio biskup gospićko-senjski dr. Mile Bogović. Suslavili su provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko, vicepostulator fra Miljenko Stojić, gvardijani samostana hercegovačkih franjevaca te velik broj fratara iz Provincije. Na misi je pjevao Veliki župni zbor pod ravnanjem sestre Mire Majić, a molitvu vjernika čitali su gvardijani.

Poslanicu je pročitao fra Rade Dragićević, najmlađi od 5 živućih fratara koji su pohađali Franjevačku klasičnu gimnaziju na Širokom Brijegu. Njemu su 82 godine, a najstarijem 102. Prostrana samostanska crkva bila je dupkom puna.

U propovijedi, govoreći o uzorima koji se stavljaju pred nas, biskup Bogović je rekao:

»Po našim crkvama naći ćete slike i kipove izložene na štovanje vjernicima. Predstavljaju ljude za koje kažemo da su sveti ili blaženi. Nisu to samo suvremene veličine, nisu ni iz određenog prostora ili vremena. Ima ih iz cijeloga svijeta i iz raznih vjekova i stoljeća. Ono što im je svima zajedničko jest vjernost Bogu i ljubav prema bližnjemu. Svi su oni bili jaki u vjeri i osjetljivi na potrebe svoga bližnjega. Nema među njima sebičnjaka, ma kakvu slavu, bogatstvo ili moć sebičnjaci postigli. Svi su se sveci isticali sebedarjem. Koji je tu zakazao, nije svetac. Svi su oni veliki jer su nasljedovali svoga učitelja koji je toliko ljubio ljude da se sav u toj ljubavi predao za njih. Takvi su sveci! Ljudima se za uzor danas stavlja razne tipove u kojima je često malo ljudskosti, a kamo li svetosti.«

Biskup je, pohvalivši rad Vicepostulature, istaknuo kako su hercegovački franjevci najdalje otišli u traženju grobova svojih stradalih te kako otkrivanjem istine nije cilj isticati okrutnost mučitelja nego odati poštovanje mučenima i nevino stradalima.

Propovijed je završio riječima: »Drago mi je da sam ovdje na Širokom Brijegu predvodio komemorativno slavlje za širokobriješke i druge mučenike hercegovačke franjevačke provincije. Valja s osjećajem zahvalnosti oživjeti sjećanje na njih i na njihovu žrtvu. Vjerujemo da nam oni mogu poslužiti kao uzor i u ovim našim nevoljama, ali također da nas mogu kod Boga zagovarati za milost da kroz sadašnje nevolje uzmognemo doprinijeti jačanju dobrote u našem društvu. Imamo pred sobom brojne uzore kako činiti dobro i kako izbjeći da ne dadnemo podršku zloći u našoj sredini. Molimo se također da bar neki od tih uzora među nama postignu slavu blaženih i svetih.«

Na kraju mise nazočnima se obratio vicepostulator fra Miljenko Stojić koji se zahvalio svim propovjednicima kroz ova četiri dana, a na posebna način biskupu Bogoviću na dolasku i upućenim riječima. Posebno se zahvalio svima koji tijekom čitave godine dolaze na grobove pobijenih fratara i na njima se mole te zamolio ako je netko po njihovu zagovoru dobio kakvu milost da se javi u Vicepostulaturu.

Ovom prigodom dodijeljene su i nagrade te prigodne plakete nagrađenima na »IV. nagradnom natječaju« na temu pobijeni hercegovački franjevci. Prosudbeno povjerenstvo činili su: fra Vendelin Karačić, Ivan Sivrić i fra Miljenko Stojić.

Od 4. do 7. veljače u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu održali su se »V. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca« u spomen na 66 njih koje su komunisti ubili tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Program uobičajeno priređuje Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: narod.hr