Biskupska konferencija SAD-a kritizirala odluku Vrhovnog suda kojom se izjednačava spolni i rodni identitet

Foto: Prayitno / wikimedia commons, fah Fotomontaža: narod.hr

Predsjednik američke biskupske konferencije u ponedjeljak je kritizirao odluku američkog Vrhovnog suda u slučaju koji razmatra da li savezni zakon o građanskim pravima smatra da su spolni identitet i rodni identitet obuhvaćeni zakonima koji zabranjuju diskriminaciju pri zapošljavanju na temelju spola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Duboko sam zabrinut što je američki Vrhovni sud redefinirao pravno značenje “spola” u zakonu o građanskim pravima naše države. Ovo je nepravda koja će imati posljedice na mnogim područjima života“, izjavio je nadbiskup Jose Gomez.

Vrhovni sud presudio je 15. lipnja da poslodavci ne mogu otpustiti radnike zbog njihove seksualne orijentacije ili samoodređenog rodnog identiteta.

Odluka je razmatrala tri slučaja diskriminacije pred Sudom, od kojih su dva uključila zaposlenike koji su tvrdili da su otpušteni zbog svoje seksualne orijentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći slučaj odnosio se na muškarca koji je izgubio posao u pogrebnom poduzeću nakon što je izvršio takozvanu “operaciju tranzicije spolova” i vratio na posao odjeven kao žena. U pogrebnom poduzeću se zaposlenici imali pravila za odijevanje s obzirom na spol.

Pitanje je bilo da li se zaštita od spolne diskriminacije u Zakonu o građanskim pravima primjenjuje i na diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

U studenome je Biskupska konferencija SAD-a zatražila od Suda da zaštitu ne proširi na seksualnu orijentaciju i rodni identitet, jer bi to redefiniralo temeljni element čovječanstva, prenosi Catholic News Agency.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Riječi su važne”, navodi se u izjavi vodećih američkih biskupa. “Spol ne bi trebao biti redefiniran tako da uključuje seksualne sklonosti ili ponašanja, niti promicati mišljenje da je seksualni identitet isključivo društveni konstrukt, a ne prirodna ili biološka činjenica.”

“Brisanjem divnih razlika i komplementarnog odnosa muškarca i žene zanemarujemo slavu Božjeg stvaranja i nanosimo štetu obitelji, prvom građevnom bloku društva. Naš spol, bio on muški ili ženski, dio je Božjeg plana za stvaranje i za naše živote. Kao što je papa Franjo učio, živjeti u istini s Božjim nametnutim darovima u našem životu zahtijeva da primimo svoj tjelesni i spolni identitet sa zahvalnošću od našeg Stvoritelja. Nitko ne može pronaći pravu sreću slijedeći put koji je suprotan Božjem planu”, naglasio je nadbiskup.

>Američko Ministarstvo obrazovanja: ‘Natjecanje muškaraca koji se izjašnjavaju kao žene sa sportašicama krši građanska prava’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Tea Agejev: Čemu služi Novojezik UN-a?

>UN pozvao na korištenje ‘rodno neutralnog jezika’: žele izbaciti riječi poput ‘muž’ i ‘žena’

“Svaka ljudska osoba stvorena je na Božju sliku i priliku i bez izuzetka se prema njoj treba postupati s dostojanstvom, suosjećanjem i poštovanjem. Zaštita naših susjeda od nepravedne diskriminacije ne zahtijeva redefiniranje ljudske prirode.”

Kritičari odluke Vrhovnog suda uda istaknuli su da bi, osim jačanja transrodne ideologije, odluka mogla narušiti i vjersku slobodu poslodavaca i vlasnika tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac Neil Gorsuch, komentirajući u ime većine, priznao je zabrinutost za poslodavce odnosno njihove vjerske slobode.

“Vjerske organizacije i poslodavci imaju određenu zaštitu od tužbi za diskriminaciju prema Prvom amandmanu i Zakonu o obnovi vjerske slobode (RFRA”), navodi se u njegovoj odluci.

Međutim, pitanje vjerske slobode bit će pitanje budućeg razmatranja jer “nitko od poslodavaca koji su pred nama danas ne tvrdi da će poštivanje članka VII. Zakona o građanskim pravima na bilo koji način povrijediti njihove vjerske slobode”, napisao je Gorsuch.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.