Broj pristaša i protivnika NATO-a u Crnoj Gori skoro izjednačen

Foto: Thinkstock

Broj građana koji podržavaju i koji su protiv članstva Crne Gore u NATO-u je skoro potpuno izjednačen, pokazala je u srijedu anketa Centra za demokraciju (CEDEM) u Podgorici.

Članstvo Crne Gore u NATO-u podržava 39,5 posto njenih građana, protiv je 39,7 posto, dok 20,8 posto nema stajalište o tome.

“To znači da je broj protivnika i pristaša Sjevernoatlantskog saveza gotovo izjednačen, pa bi rezultat eventualnog referenduma o članstvu u Savezu bio neizvjestan”, rekao je novinarima Miloš Bešić, glavni metodolog CEDEMA, predstavljajući istraživanje.

Crna Gora je u svibnju potpisala protokol o pristupanju NATO-u, čija će članica postati nakon ratifikacije u svih dvadeset i osam zemalja članica.

Ustvrdio je da dešavanja u svijetu utječu na podršku članstvu Crne Gore u NATO-u.

On je kazao da 53,8 posto građana vjeruje da će Crna Gora postati članica NATO-a bez obzira na njihovo mišljenje, 20,5 posto misli da neće, dok 25,7 nema stajalište o tome.

Na pitanje oko Europske unije skoro da je postignut nacionalni konsenzus, bez obzira na to što je broj simpatizera EU-a opao. Čak 63 posto ispitanih građana Crne Gore drži da treba biti u EU-u, 24,6 da ne treba, dok mišljenje nema 12,4 posto.

Istraživanje je pokazalo da 27,2 posto građana smatra da bi se Crna Gora u vanjskoj politici trebala oslanjati na EU, 20,5 posto misli da bi trebalo na Rusiju, a 15,4 smatra da bi najbolje bilo da se oslanja na SAD.

“Trend podrške EU-u je opao u odnosu na prošlu godinu. To nije samo slučaj kod nas, već i u regiji i članicama EU-a”, napominje Bešić.

Prema istraživanju 35,3 posto ispitanika reklo je da je Crna Gora krenula pogrešnim putem, 32,8 misli da je zemlja na pravom putu, a 31,8 posto ne zna ili ne može procijeniti kakvim se putem kreće država.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina