Čak 10% Amerikanaca misli da je član njihova kućanstva možda umro od nuspojava cjepiva

miokarditisa
iStock

Najnovija nacionalna telefonska i internetska anketa Rasmussen Reportsa otkriva da 11 % odraslih Amerikanaca kaže da je član njihova kućanstva umro od COVID-19, dok 86 % odgovara da nije. Deset posto (10 %) kaže da je član njihova kućanstva umro, a smatraju da je smrt možda uzrokovana nuspojavama cjepiva protiv COVID-19, dok 85 % kaže da u njihovom kućanstvu nije bilo takvih smrti, piše Rassmusenreports.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anketa otkriva razmišljanja u SAD-u

Ova anketa koja otkriva razmišljanja u SAD-u dolazi u vrijeme kada je ukupna zabrinutost oko COVID-19 očito u opadanju.

48 % Amerikanaca manje je zabrinuto zbog COVID-19 nego što je bilo prije godinu dana, u usporedbi s 20 % koji kažu da su zabrinutiji. 31 % kaže da se njihova zabrinutost zbog COVID-19 nije mnogo promijenila u protekloj godini.

Istraživanje na 1078 odraslih Amerikanaca proveo je Rasmussen Reports od 27. do 29. ožujka 2023. Margina pogreške uzorkovanja je +/- 3 postotna boda s razinom pouzdanosti od 95 %. Terenski rad za sva istraživanja Rasmussen Reports provodi Pulse Opinion Research, LLC. Vidi metodologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranačka distribucija

Više demokrata (16 %) nego republikanaca (12 %) ili onih koji nisu povezani ni s jednom glavnom strankom (6 %) kaže da je član njihova kućanstva umro od COVID-19. Više republikanaca (15 %) nego demokrata (13 %) ili nepovezanih (5 %) kaže da je umro član njihova kućanstva za čiju smrt misle da je možda uzrokovana nuspojavama cjepiva protiv COVID-19.

Pedeset pet posto republikanaca, 43% demokrata i 45% neopredijeljenih manje je zabrinuto zbog COVID-19 nego što je bilo prije godinu dana. Trideset jedan posto demokrata, 17 % republikanaca i 13 % neopredijeljenih više je zabrinuto zbog COVID-19 nego što je bilo prije godinu dana.

Distribucija po spolu

Jedina bitna razlika između muškaraca i žena u vezi s ovim pitanjima je da više muškaraca (24 %) nego žena (17 %) kaže da su više zabrinuti zbog COVID-19 nego što su bili prije godinu dana. Ovo se posebno odnosi na muškarce mlađe od 40 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Američki CDC istražuje vezu između cjepiva protiv COVID-19 i moždanih udara

Odrasli mlađi od 40 znatno su skloniji od svojih starijih reći da su zabrinutiji zbog COVID-19 nego što su bili prije godinu dana. Velika većina Amerikanaca starijih od 40 godina postala je manje zabrinuta zbog COVID-19 u protekloj godini, ali samo 35 % onih mlađih od 40 godina osjeća isto. Žene mlađe od 40 godina najvjerojatnije će odgovoriti potvrdno na pitanje je li član kućanstva umro zbog COVID-19 ili nuspojava cjepiva protiv COVID-19.

Pedeset posto bijelaca, 39 % crnaca i 46 % ostalih manjina manje je zabrinuto zbog COVID-19 nego što je bilo prije godinu dana. Devetnaest posto bijelaca, 24 % crnaca i 22 % ostalih manjina više je zabrinuto zbog COVID-19 nego što je bilo prije godinu dana. Manje je vjerojatno da će bijelci i crnci od ostalih manjina reći da je član kućanstva umro zbog COVID-19 ili nuspojava cjepiva protiv COVID-19.

>Poznati kardiolog na BBC-ju: Moguće je da mRNA cjepiva izazivaju kardiovaskularne rizike

Zanimljivo, među onima koji kažu da je član njihova kućanstva umro od COVID-19, 54 % također kaže da je član njihova kućanstva umro za čiju smrt misle da je možda uzrokovana nuspojavama cjepiva protiv COVID-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da biste vidjeli tekst anketnog pitanja, kliknite ovdje.

*Rasmussen Reports je nestranačka elektronička medijska tvrtka specijalizirana za prikupljanje, objavljivanje i distribuciju informacija o ispitivanju javnog mnijenja.

Rad Rasmussen Reportsa prate milijuni na raznim medijskim platformama. Redovito objavljujemo svoje rezultate na RasmussenReports.com, najposjećenijoj web stranici za javno mnijenje u Americi, te putem dnevnog biltena putem e-pošte, Twittera i Facebooka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.