Crveni Kmeri doživotno osuđeni za genocid, hoće li itko odgovarati za zločine jugoslavenskih komunista?

Foto: Romanian Communism Online Photo Collection, commons.wikimedia.org / White House Photo Office, photo by Schumaker, Byron E, Fah; Fotomontaža: Narod.hr

Za razliku od Kambodže u kojoj su 40 godina nakon pada režima donesene doživotne presude za genocid, u Hrvatskoj takvih kazni 28 godina nakon pada jugokomunističkog režima nema, niti se naziru. Komunistički režim Josipa Broza Tita, odgovoran za ubojstva oko 570 000 političkih neprijatelja i danas se pokušava prikazati kao ‘Socijalizam s ljudskim licem’.

> Damir Borovčak: ‘Maceljski ubojica OZNA-š bio je bogato nagrađen vilom u Tuškancu za svoja zlodjela’

Dvojicu najviših pripadnika Crvenih Kmera koji su još živi, međunarodni UN-ov sud osudio je krajem studenoga na doživotni zatvor zbog genocida, što je prvi puta da se pojavila ta kvalifikacija za zločine u Kambodži, 40 godina nakon pada režima pod kojim je ubijeno oko 2 milijuna ljudi.

Sud je utvrdio da je počinjen genocid prema etničkim Vijetnamcima, muslimanima i drugim vjerskim manjinama, te da se njime htjelo “uspostaviti ateističko i homogeno društvo, zatirući sve etničke, nacionalne, vjerske, rasne, klasne i kulturološke razlike”.

U dvorištu Učiteljskog fakulteta bageri i policija, traže se kosturi 300 ubijenih koje su partizani ubili 1945. godine

(VIDEO) 9. srpnja 1949. Goli Otok – Tito otvorio koncentracijski logor u srcu Europe

Ideolog režima Nuon Chea (92) “dao je značajan doprinos povjerenstvu za zločine.. i imao je moć donositi konačne odluke”, zajedno s vođom Crvenih Kmera Polom Potom, rekao je sudac Nil Nonn. Drugi osuđeni je Khieu Samphan (87), šef države pod imenom Neovisna Kampućija.

Nuon Chea odslušao je presudu iz posebno uređene ćelije, zbog slabog zdravlja, dok je Khieu Samphan bio je u dvorani.

U ovom suđenju, vjerojatno posljednjem protiv pripadnika Crvenih Kmera, sud je saslušao stotinjak svjedoka koji su govorili o obezglavljivanjima, silovanjima, prisilnim brakovima i kanibalizmu.

Dvojica osuđenih nijekali su sve optužbe.

Crveni Kmeri, izrazito okrutna organizacija koja je vladala Kambodžom između 1975. i 1979. pod vodstvom Pola Pota izvršila je stravične zločine nad stanovništvom, provodeći tzv. agrarnu reformu i etnički čistu kmersku državu. Njihovi najpoznatiji zločini dogodili su se na poljima smrti.

Komunistički režim Josipa Broza Tita – odgovoran za ubojstva oko 570 000 političkih “neprijatelja”

Titovi zločini – Popis masovnih grobnica u Zagrebu

Stazić objavio da Tito nije ubio dovoljno Hrvata 1945. referirajući se na hrvatske branitelje, a onda se čudi reakcijama…

Josip Broz Tito bio je jugoslavenski državnik i komunistički vođa. Na čelo komunističke partije Jugoslavije je došao nakon Staljinovih čistki tridesetih godina prošlog stoljeća, u kojima je i sam sudjelovao. Smatra se da je Titov režim odgovoran za smrt oko 570 tisuća ljudi. Pamti se pokolj na Bleiburgu, pamte se križni putevi, pamte se koncentracijski logori poput Golog otoka. Diktator Tito se, podsjetimo, našao i na listi najvećih zločinaca u povijesti u Daily Mailu, te je zauzeo 13. mjesto na listi. Njegov komunistički kolega Pol Pot zauzeo je 7. mjesto.

Nažalost, jedan od najvećih zločinaca 20. stoljeća i danas u Hrvatskoj ima svoje sljedbenike, a neki od odgovornih za te zločine i danas su živi, slobodni te uživaju u povlasticama koje im je režim priskrbio.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina