Đukanović oduzima imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi: Crna Gora će braniti svoje interese

Foto: fah

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je u srijedu da je Crna Gora odlučna riješiti pitanje crkve i imovine vjerskih organizacija u toj zemlji, zakonom kojim je otvorila sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali da će beskompromisno braniti svoje interese.

Crnogorska vlada u svibnju je usvojila zakona o slobodi vjeroispovjesti, koji predviđa da će svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene neovisnosti 1918., a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i upisani kao kulturno blago. Zakonu se najviše protivi Srpska pravoslavna crkva koja u Crnoj Gori ima blizu 700 vjerskih objekata jer se njime predviđa i oduzimanje njezine imovine.

„Crna Gora je odlučna rješavati veoma delikatno pitanje crkve, pri čemu neće nasjedati na provokacije i uzdržavat će se od daljeg zaoštravanja situacije, ali će beskompromisno braniti svoje interese“, rekao je Đukanović na sastanku s veleposlanicima Europske unije u Podgorici.

Đukanović je ranije najavio obnovu autokefalnosti Crnogorsko pravoslavne crkve, čime je praktično najavio obračun sa Srpskom crkvom u Crnoj Gori. Ta Đukanovićeva izjava u trenutku dok očekuje usvajanje zakona o slobodi vjeroispovjesti naišla je na oštre reakcije srbijanskih dužnosnika. Zadnja u nizu je izjava ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića koji je u srijedu rekao da je predsjednik Crne Gore „najveći kriminalac u Evropi“. On je za TV Pink rekao da je najavljeni zakon o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori, neprijateljski čin, napad na Srpsku pravoslavnu crkvu, na srpski narod i državu Srbiju.

“Ovo nam nisu činili ni najljući neprijatelji, i država Srbija će sigurno, ako dođe do izglasavanja zakona u skupštini Crne Gore, morati reagirati najžešće. Nad nama u Crnoj Gori vrše identitetski genocid. Ustaše su činile čisti genocid, ubijali nas, a Milo Ðukanović želi izbaciti iz Crne Gore, stare srpske države, sve što je srpsko“, ustvrdio je Popović.

Popoviću je odgovorio zastupnik vladajuće Demokratske partije socijalista Nikola Divanović, poručujući mu da „svojim činjenjem i riječima ne sramoti sebe, već prije svega vladu u kojoj sjedi”.

„Ovaj traljavi pokušaj udvaranja svojoj ruskoj centrali, samo je opomena kako je bijedan položaj pojedinca, kome sve u životu – i posao, i karijera, i imovina ovise o stupnju dodvoravanja svojim stranim financijašima i poslovnim partnerima“, rekao je Divanović u odgovoru Popoviću.

Ranije je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uputio molbu crnogorskoj vladi da povuče zakon o slobodi vjeroispovjesti, koji kako je ustvrdio “nije dobar za srpski narod te bi njegovo usvajanje neminovno ugrozilo inače dobre odnose dvije zemlje”.

Crnogorska vlada oštro je odgovorila Vučiću, poručujući mu da nikome pa ni Srbiji neće dozvoliti da utječe na njene odluke.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina