Eutanazija: U čikaškoj bolnici isključili pacijenta s aparata uz pristanak – pogrešne obitelji

Foto: Thinkstock

U čikaškoj bolnici Mercy liječnici su s aparata isključili pacijenta pošto je pristanak za to dala – pogrešna obitelj.

Muškarac je prevezen u bolnicu Mercy u travnju nakon što je pronađen ispod automobila u besvjesnom stanju, potpuno gol i s teškim ozljedama lica zbog čega je ono bilo potpuno neprepoznatljivo.

Europska moralna kriza – eutanazija psihičkih bolesnika

Rastući trend potpomognutih samoubojstava: Sve više ekstremnih slučajeva i sve lakše do dopuštenja

No policija ga je identificirala kao Alfronsa Bennetta, a u svibnju je bolničko osoblje pozvalo ‘njegovu’ obitelj. Nakon razgovora s članovima obitelji bolničari su ga isključili s aparata i pacijent je preminuo, piše BBC.

I sve bi bilo u skladu s procedurom da se jednoga dana pravi Alfonso Bennett nije pojavio na obiteljskom okupljanju.

Pokazalo se da je Alfonso bio odsutan neko vrijeme i da se jednostavno nije javljao rodbini. Članovi obitelji u međuvremenu su organizirali pokop za Alfonsa kojega su, kako su vjerovali, isključili s aparata.

Tek nakon incidenta policija je uzela otiske prstiju preminule osobe utvrdivši da je riječ o Elishi Brittmanu (69), nakon čega su pozvali njegovu pravu obitelj.

Sada obje obitelji tuže bolnicu i grad Chicago zbog nemara i pretrpljene boli.

Kad je ozlijeđeni pacijent dovezen u bolnicu zaveden je kao John Doe, jer ga osoblje nije uspjelo identificirati zbog lica koje je bilo ozlijeđeno do neprepoznatljivosti. Navodno su članovima obitelji savjetovali da je najbolje pomiriti se sa situacijom i isključiti ga s aparata za održavanje na životu.

U međuvremenu je obitelj Elishe Brittmana, koji je nestao poput Bennetta, bezuspješno tražila člana svoje obitelji po mrtvačnicama i bolnicama.

Kad je policija shvatila što se dogodilo, pozvala je obitelj Brittman, doznavši da je i taj muškarac odavno nestao.

Uprava bolnice Mercy odbila je komentirati slučaj, a šef službe za komunikaciju s javnošću, Anthony Guglielmi u lipnju je kazao da je “puno otvorenih pitanja” te da njihovi “detektivi istražuju sve aspekte slučaja”.

Odvjetnik obitelji Bennett smatra da je neprihvatljivo to što je bolnica zaobišla zakon i ljude tretirala kao da su nevidljivi. Senatorica Patricia Van Pelt misli da je policija trebala odmah uzeti otiske prstiju unesrećenog ili otkriti njegov DNK kako bi utvrdila točan identitet.

U Europi eutanazija je u Nizozemskoj legalizirana od 2002. godine za osobe iznad 12 godina, a od 2005. na snazi je tzv. Groningen protokol, obvezujuć za Nizozemsko društvo pedijatara, koji uređuje kriterije i slučajeve u kojima se djeca mogu eutanizirati, a u kojima liječnik koji učini eutanaziju nije kazneno odgovoran, iako prema nizozemskom zakonu eutanazija djece nije dopuštena.

Osim Nizozemske, eutanaziju su legalizirale još dvije države članice Europske unije – Luksemburg (2008.) i Belgija (2002.) koja je od 2014. ujedno i prva zemlja u svijetu u kojoj je usvojen kontroverzni zakon koji dopušta potpomognuto usmrćivanje teško bolesne djece, bez dobne granice.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina