George Soros novcem američkih državnih institucija financirao anti-američke politike u Albaniji

Olaf Kosinsky/Skillshare.eu / wikimedia commons
Foto: Olaf Kosinsky/Skillshare.eu / wikimedia commons

Američka zaklada Judicial Watch (“Pravosudni radar”) objavila je kako je u posjed primila 49 stranica dokumenata State Departmenta glede institucije USAID (Američke agencije za međunarodni razvoj) i njenog financiranja milijardera Georgea Sorosa odnosno njegove ljevičarske organizacije u Albaniji.

Dokument se primarno bavi Sorosevim glavnim operativcem Andrijem Dobrushijem, direktorom albanske podružnice Otvorenog društva koji je aktivno bio uključen u financiranje Sorosevih ‘plaćenika’ kako ih je nazvao mađarski premijer Viktor Orban.

Dokumenti pokazuju kako je američki novac putovao kroz nevladine organizacije koje promoviraju civilno društvo, ali u stvari napadaju tradicionalne, pro-američke organizacije, vlade i politike.

Zaklada Judicial Watch je u 2017. godini podigla tužbu temeljenu na Zakonu o slobodi informiranja (FOIA) protiv State Departmenta i USAID-a nakon što su odbili dati informacije koje je zaklada tražila.

Dokumenti koje je zaklada dobila otkrivaju kako je 2015. godine, zaposlenica veleposlanstva SAD-a u Tirani uputila poziv Andriju Dobrushiju na sastanak na kojem bi sudionici recenzirali prijave za dodjelu sredstava udrugama civilnog društva. U zabilježenoj e-poruci, zaposlenica veleposlanstva direktora nevladine udruga pozvala je na “raspravu o prijavama. Vaš doprinos i komentari koristit će Demokratski odbor američkog veleposlanstva, čiji je autoritet najviši kada su u pitanju odobrenja dodjela sredstava”.

Iz dokumenata koje dobila zaklada Judicial watch, vidljivo je kako je direktor Soroseve nevladine udruge u Albaniji, u više navrata otvoreno pozivan u američko veleposlanstvo kako bi utjecao na to kojim će albanskim udrugama biti odobrena dodjela sredstava.

Duboka država se nastavlja usklađivati sa Sorosem te koristi State Deparment u zemljama poput Albanije kako bi progurao njegove radikalne ciljeve. I naravno, porezni novac iz inozemstva omogućava daljnje resurse za njegovo djelovanje u Sjedinjenim Američkim Državama”, istaknuo je predsjednik zaklade Judicial Watch Tom Filton.

Sorosev čovjek iz Albanije novi je sudac Europskog suda za ljudska prava

Albanski odvjetnik Darian Pavli, dugogodišnji zaposlenik albanske podružnice Otvorenog društva imenovan je novim sucem Europskog suda za ljudska prava. Iz njegovog životopisa vrijedi istaknuti kako nema iskustva kao sudac, već samo kao tužitelj.

U posljednjih 25 godina Soros je uložio oko 130 milijuna dolara u Albaniju i svoje organizacije u njoj, uključujući i dodjelu sredstva Amnesty Internationalu, piše mađarski portal Origo.hu, a prenosi rmx.news, portal specijaliziran za vijesti iz zemalja članica Višegradske skupine.

Soros već sada ima veliki utjecaj u Europskom sudu za ljudska prava budući da je 2007. godine Andras Sajo, jedan od osnivača Sorosevog fakulteta u Mađarskoj izabran za suca, a sudac iz Bugarske Jonko Grozev bivši je zaposlenik Soroševog Centra za prava i član nadzornog odbora bugarske podružnice Otvorenog društva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/judicialwatch.org