Guaido – legalan i legitiman privremeni predsjednik Venezuele, ili uzurpator?

Foto: Fah

Hrvatska se pridružila  zemljama koje su priznale Juana Guaida, Predsjednika nacionalne skupštine (parlamenta) Venezuele, za legitimnog privremenog predsjednika do novih izbora.

Podsjetimo, Guaido se, usred velikih nereda koji već godinama povremeno potresaju propalu socijalističku zemlju u Južnoj Americi, nekoć najbogatije države kontinenta a danas jedne od nekolicine najsiromašnjih država svijeta, proglasio privremenim vršiteljem dužnosti predsjednika, s tim da nema namjeru vladati zemljom već samo odmah raspisati nove izbore.

Dosadašnji predsjednik Maduro, naime, još nije prisegnuo za svoj idući mandat od šest godina, kojeg je dobio na izborima koje niti jedna demokratska zapadna država nije priznala jer oporba, najblaže rečeno, nije imala fer tretman – većina oporbenih političara, naročito onih iole popularnijih, se nije uopće mogla registrirati za predsjedničke izbore zbog legalnih i administrativnih procedura koje je nametnuo Maduro. To je uključivalo Henrique Caprilesa kojem je zbog lažnih optužbi za pronevjeru narodnih sredstava zabranjeno kandidiranje na 15 godina,  Leopolda Lópeza (osuđenog 2014. na 14 godina zatvora zbog sudjelovanja na prosvjedima protiv vlade), Antonia Ledezmu (uhićen 2015 i stavljen u kućni pritvor), Freddyja Guevaru (kojem je ukinut parlamentarni imunitet i potražio je sklonište u veleposlanstvu Čilea), i Davida Smolanskyja (u egzilu), kao i María Corina Machada i Miguel Rodríguez Torresa, bivšeg chavista i ministra u vladi, koji je postao disident, i koji je također uhićen.

Guaido najavio donatorsku konferenciju u Washingtonu za narod Venezuele: ‘Vojska želi otuđiti humanitarnu pomoć’

Te izbore priznali su tek Rusija, Kuba, Kina, Turska, Iran i slične zemlje. Venezuelanska nacionalna skupština, zakonodavno tijelo koje ima ogromnu oporbenu većinu još od 2015., priopćilo je prošlog utorka kako je preuzelo izvršnu vlast što je ubrzo podržao Donald Trump.

Što se događa u Venezueli?

Pozivajući Venezuelce da prosvjeduju, oni su zahtijevali uspostavu “prijelazne vlade” kako bi se organizirali novi izbori. Taj korak predložio je predsjednik Narodne skupštine Juan Guaidó, koji je građanima rekao: “Imamo povijesni sastanak s našom zemljom, s budućnošću naše djece”. A djeca u ovom trenutku u Venezueli masovno umiru od gladi: Hrane nema već godinama, proizvodnja nafte je trostruko manja nego kad je Chavez preuzeo vlast, i to ne zbog američkih sankcija koje su ionako usmjerene isključivo na partijsku vrhušku i ni na koji način ne ograničavaju proizvodnju ili izvoz nafte, nego jer je Madurova vlada najurila sve stručne ljude iz naftne industrije i postavila partijske poslušnike, a usto, iz državne naftne kompanije su izvučeni deseci milijardi dolara, a da 20 godina nije ulagano u održavanje bušotina ili u nove bušotine. Isto tako prokockani su, na “socijalna prava” pristaša režima, i ogromni ruski i kineski krediti od četrdesetak milijardi dolara, bez da je i jedan dolar otišao u istraživanje ili bušenje nafte.

Dan kasnije, Guaidó je proglašen privremenim predsjednikom od strane Narodne skupštine, što je izazvalo međunarodnu reakciju. Ovdje treba razjasniti podjelu vlasti u Venezueli:

Izvršnu vlast čini Predsjednik, a to je položaj u rukama Chavista (komunista) još od 1999., kad je Chavez preuzeo vlast, a po smrti ga je naslijedio još gori Maduro. To je grana vlasti koja je uništila zemlju.

Sudska vlast je posve u rukama Madura. Isto tako i tijela koja nadziru izbore, pa Maduro uvijek može sebi izbrojati glasova koliko ga volja.

Hrvatska je priznala Guaidoa kao privremenog predsjednika Venezuele!

Zakonodavna vlast, parlament, je pak u rukama oporbe od 2015. Na njihovu izbornu pobjedu Maduro je reagirao osnutkom paralelnog, vlastitog parlamenta, odnosno tzv. Ustavotvorne skupštine. Parlament antidemokrat Maduro smatra nelegalnim, dok parlament pak njegovu “skupštinu” smatra nelegalnom.

Dva parlamenta: Izabrani i Madurov

Prema Narodnoj skupštini, legalnom parlamentu biranom od naroda, gore spomenuti akti su potpuno zakoniti. Međutim, Maduro i njegova Ustavotvorna skupština – kako rekosmo, paralelno tijelo Narodnoj skupštini na čelu s Madurovim komunistima, koje je on sam osnovao kad je oporba dobila parlamentarne izbore, 2015. – kao ni službeni pravosudni sustav, kojeg u potpunosti kontroliraju komunisti, odluku ne priznaju.

Prema Narodnoj skupštini, ona ima pravo imenovati privremenog predsjednika prema članku 233. i 333. ustava Venezuele kako bi se obnovila valjanost ustava budući da posljednje izbore 20. svibnja smatraju nelegitimnim.

Članak 233 ustava kaže da “kada je izabrani predsjednik apsolutno odsutan prije stupanja na dužnost, održat će se novi izbori (…) I dok se predsjednik ne izabere i preuzme dužnost, privremeni predsjednik će biti predsjednik Narodne skupštine. ”

Antonio Ecarri, ustavni odvjetnik i potpredsjednik oporbene stranke Demokratska akcija (Accion Democratica), izjavio je kako se članak 233 može upotrijebiti jer je izostanak nastupio zbog “uzurpacije predsjedničkog ureda (od strane Madura), koji je ostavio položaj praznim.”

Venezuela: Maduro odbacio europski ultimatum – neće raspisati nove predsjedničke izbore

Nadalje, članak 333. kaže da ustav “neće izgubiti valjanost ako se prestane primjenjivati ​​aktom sile ili njegovim ukidanjem.” U ovom slučaju, “svaki građanin će imati obvezu surađivati ​​na njegovom ponovnom uspostavljanju.”

A Madurova privatna “Ustavotvorna skupština” i službeni pravosudni sustav su posljednjih godina unijeli brojne promjene u Ustav koje stručnjaci smatraju nelegitimnim, rekla je Cecilia Sosa, bivša predsjednica Vrhovnog suda Venecuele, jer su ih na brzinu izglasali članovi bivšeg sastava parlamenta, s Chavističkom većinom, neposredno prije nego što je opozicija preuzela kontrolu nad parlamentom u 2015. godini.

“Prethodna skupština (chavistička) prekršila je cijeli pravni postupak za imenovanje sudaca Vrhovnog suda. Većina tih sudaca bila je proizvoljno izabrana, ne ispunjavaju uvjete i postavljani su izvan razdoblja utvrđenog zakonom,” rekla je Ecarri.

Zašto Maduro uzurpira vlast prema Narodnoj skupštini?

Izbori 2015. godine sazvani su od strane Ustavotvorne skupštine – tijela koje su nelegitimnim proglasili i nacionalni i međunarodni kritičari Madurovog režima.

Zatim je 2018. godine Ustavotvorna skupština ponovno pozvala na izbore “postavljanjem nemogućeg roka i stavljanjem veta na sve oporbene čelnike i stranke”, rekla je Sosa.

Venezuela: Guaido najavio nove prosvjede protiv Madura 12. veljače

Nacionalno izborno vijeće proglasilo je Madura pobjednikom izbora i predsjednikom Venezuele do 2025. – rezultat koji je međunarodna zajednica nazvala nelegitimnim.

Madurova ceremonija polaganja prisege, početkom ovog mjeseca, održana je u uredima Vrhovnog suda pravde, iako ustav nalaže da se to mora dogoditi u Narodnoj skupštini.

“On je položio zakletvu pred neustavnim tijelom, što nije legitimno. Njegova zakletva nema nikakvu vrijednost, ona je ništavna. Još jedan neustavni čin”, tvrdi Sosa.

Dakle, postoje li dva predsjednika u Venezueli?

Juan Guaidó “se nije proglasio privremenim predsjednikom Venecuele, proglašen je predsjednikom Skupštine, i zbog toga preuzima ulogu predsjednika Republike do sazivanja izbora, kako je navedeno u Ustavu iz 1999.”, kaže Ecarri.

Osim Narodne skupštine, ostatak venecuelanske vlade – onaj kojeg kontrolira Maduro – optužio je Guaidóa za vođenje državnog udara uz pomoć Trumpove administracije.

“Upozoravam građane Venezuele da se odvija državni udar protiv institucionalnosti naše demokracije, protiv našeg Ustava, protiv predsjednika Nicolás Madura, legitimnog predsjednika”, rekao je ministar obrane Vladimir Padrino novinarima. “U našoj zemlji narodne zastupnike biraju ljudi”, rekao je Tibisay Lucena, šef CNE-a, na konferenciji za novinare.

CNE je inzistirao da je sustav glasovanja u zemlji “transparentan, pouzdan (i) rigorozno provjerljiv u svim njegovim fazama”, zbog čega Maduro “legitimno izvršava” predsjedanje.

U svakom slučaju, Maduro je rekao Vrhovnom sudu da “nikada neće podnijeti ostavku.”

Guaido poručio Rusiji i Kini da će promjena u Venezueli koristiti i njima

“Kategorički odbacujemo nezakonite radnje koje nastoje uspostaviti paralelnu vladu u našoj zemlji. Mi odbacujemo na najsnažniji mogući način gruba djela uplitanja koje provode strane vlade”, kazao je.

U svakom slučaju, Maduro je doveo bogatu zemlju u krajnju bijedu, uništio proizvodnju nafte (i svega ostalog), te državnom kontrolom cijena i štampanjem novca dotukao ostatke ekonomije. S moralne strane, njegova smjena je opravdana jer u Venezueli, pod Madurom, djeca umiru od gladi dok on nosi zlatni Rolex i jede u restoranima čuvenih svjetskih kuhara bifteke po 300 dolara komad.

Njegova smjena je, osim što je posve legitimna, i posve legalna, jer Maduro mandat nije dobio na poštenim izborima, već onima na kojima je onemogućio sudjelovanje oporbi, usto je pokušao poništiti demokratski izabran parlament, mimo zakona mijenjati Ustav, uzurpirao je i sudsku vlast i nadzor nad izbornim tijelima. Maduro nije legitimni predsjednik. To svakako nije niti Guaido, no on niti ne tvrdi ništa drugo nego da je ono što jest – predsjednik Parlamenta, koji mijenja Predsjednika dok istog nema, tj. dok se ne provedu pošteni izbori.

Je li ovo još jedna situacija gdje se iz američkog veleposlanstva pokreće revolucija, još jedna “Assad must go” situacija? Ne, jer građani Venezuele su gladni, proganjani, premlaćivani, obespravljivani i hapšeni od strane chavista već godinama, i nema potrebe da Amerikanci tu nešto rade. Nezadovoljstvo Madurom je realno, utemeljeno, i postoji i neovisno o stranim čimbenicima. Ne treba zaboraviti – dok je Assad, iako svakako nije naročito demokratski lider, imao podršku većine svog naroda, Madura u Venezueli zapravo ne podržava nitko, osim uskog kruga vojske i članova partije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr