Hrvatski zastupnici u Haagu: Srbija smišljenom politikom do etnički čiste države

Srbija je pod vodstvom Slobodana Miloševića onesposobila predsjedništvo bivše SFRJ i preuzela kontrolu nad JNA s kojom je provodila agresivnu politiku s ciljem stvaranja etnički čiste Velike Srbije zločinima nad pripadnicima drugih naroda, ustvrdili su u ponedjeljak hrvatski zastupnici na suđenju Srbiji za genocid u Den Haagu.

Prvog dana suđenja pred Međunarodnim sudom pravde, članovi hrvatskog tima objašnjavali su kako je Beograd pripremao teren rat u Hrvatskoj i genocid nad hrvatskim stanovništvom.

“Ima li boljeg dokaza o kontroli Srbije nad JNA od činjenice da je JNA htjela ubiti predsjednika SFRJ i predsjenika Hrvatske?”, upitala je članica tima Andrea Metelko-Zgombić podsjećajući na pokušaj atentata na Stjepana Mesića i Franju Tuđmana u zračnom napadu JNA na Banske dvore 1991.

Po njezinim riječima, Milošević je iskoristio ustavnu krizu u bivšoj državi i ovladao snagama JNA koja je u ljeto 1991. zajedno s paravojnim srpskim snagama krenula u otvoreni napad na Hrvatsku.

Uz izravan poticaj iz Beograda paralelno je trajala pobuna hrvatskih Srba koji su do srpnja 1991. zauzeli trećinu državnog teritorija i krenuli u genocidnu kampanju nad Hrvatima, istaknula je pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova.

Savjetnica hrvatskog tima Hellen Law objasnila je da su srbijanski mediji stvarali atmosferu za genocid sustavnim demoniziranjem Hrvata kao genocidnog naroda, podsjećanjem na zločine ustaša u Drugom svjetskom ratu i izjednačavanjem ustaškog vođe Antu Pavelića s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

“Te su aktivnosti imale ključnu ulogu u pripremi genocida nad Hrvatima koji će uslijediti”, rekla je britanska profesorica ističući da je Milošević osobno širio mržnju prema Hrvatima i ekstremnim nacionalistima omogućavao da se koriste državnim medijima.

“Državna srbijanska televizija sistematski je Vojislavu Šešelju osiguravala medijski prostor za promociju ideje o Velikoj Srbiji istočno od granice Virovitica-Karlovac-Karlobag”, rekla je Law.

Srbijanski nacionalizam dobio je formu ultranacionalističkih stranaka i paravnojnih formacija, poput Tigrova Željka Ražnatovića ili Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

“Dokazi pokazuju da je Milošević koristio Šešeljevu retoriku za pripremu rata u Hrvatskoj i da je srbijansko vodstvo važnu ulogu dalo njegovim paravojnim postrojbama koje su počinile genocidne zločine”, rekla je Law.

Željko Ražnatović-Arkan u Erdutu je osnovao stožer “Tigrova” koji su u istočnoj Slavoniji počinili brojne zločine, u suradnji sa samoproglašenom Republikom Srpskom Krajinom, Beogradom i JNA.

“Paravojska se u listopadu 1991. počela integrirati u JNA, a visoki časnici armije i dužnosnici srbijanskog ministarstva obrane naredili su da paravojska djeluje pod zapovjedništvom JNA”, ustvrdila je Law.

Obrazloženje hrvatske tužbe iznijela je ranije u ponedjeljak voditeljica hrvatskog tima Vesna Crnić-Grotić ustvrdivši da je Beograd tajno i javno podupiralo osnivanje autonomnih srpskih područja u Hrvatskoj i pružao im političku i vojnu pomoć, kao što je podupirao i ohrabrivao ekstremne paravojne postrojbe.

Hrvatska će pokazati da su zločini koje je osmislilo srpsko vodstvo imali za cilj stvaranje etnički homogene srpske države, rekla je profesorica međunarodnog prava iz Rijeke.

Hrvatska svoje argumente nastavlja iznositi u utorak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: narod.hr