Ivica Šola: Globalizam je komunizam u kapitalističkoj varijanti ili tehnomarksizam

Šola Schwab
Foto: Knjižara Nova, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Da je danas, u vrijeme COVID-a, živ Umberto Eco, možda bi malo promislio kada je napisao esej “Vječni fašizam” i, opet možda, napisao puno realniji, na stvarnosti utemeljeni problem i naslovio ga “Vječni komunizam”, piše Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju djelomice prenosimo.

Naime, za siječanj iduće godine, najavljen je jubilarni, pedeseti Svjetski ekonomski forum u Davosu, čiju pozivnicu potpisuju princ Charles i utemeljitelj i direktor Foruma Klaus Schwab. Okupit će se na stotine i stotine multimilijardera, zadrtih globalista, koji drže u šaci najveći dio bogatstva cijelog čovječanstva. Tema je svijet nakon korone pod radnim naslovom “Veliki (globalni) reset”. Ideal im je Kina, ili kapitalizam bez ljudskih prava i sloboda, pa i demokracije. Ili tek nebitnih prava i sloboda s prividom demokracije.

Glavni ideolog ovog opasnog globalistički opakog projekta za 21. stoljeće, Schwab, autor je knjige baš pod nazivom “Veliki reset”, s podnaslovom koji kaže da je svaka kriza zapravo prilika, te da svaki novi svjetski poredak proizlazi iz (induciranog) kaosa, ili iz patnje mnoštva kojem ponudite rješenje u zamjenu za pokornost (Ordo ab chao).

Da ne budem optužen za teorije zavjere, evo što među inim piše Schwab. Nekoliko ključnih citata:

“COVID je jedna od najmanje smrtonosnih pandemija koju je svijet poznavao u dvije tisuće godina. COVID nudi priliku za uvođenje neviđenih društvenih promjena. Mnogo će se stvari promijeniti za svakoga i pojavit će se novi svijet.”

“Mnogi pitaju kada će se stvari vratiti u normalu. Odgovor je kratak: nikad. Postat ćemo učinkovitiji u upravljanju svojim genima i genima svoje djece. ‘Inteligentne’ čestice mogu se unijeti u ljudsko tijelo, računala opremljena antenama, sve manje od zrnca pijeska.”

(…)

Sve to što Schwab najavljuje može se sažeti u dvije riječi: projekt transhumanizma, odnosno podređivanje humanog tehničkom, totalna kontrola ljudi i svođenje cijelog ljudskog roda na masu, tijesto koje po volji tehnički mijesiš i oblikuješ. Tko nije u masi, jao si ga njemu…

(…)

Tehnomarksizam

Gramsci je prvi vidio na primjeru SSSR-a da političkim sredstvima teško može zavladati komunizam, pa, da bi komunizam zavladao, treba mijenjati strategiju, treba mijenjati čovjeka, a onda ćemo promijeniti svijet. To je nazvao “marš kroz institucije”, odnosno ući čovjeku u glavu, zaposjesti sveučilišta, odgojne i obrazovne institucije, kulturu. I to se dogodilo. Tako je komunizam mijenjao imena, od kulturmarksizma do frojdomarksizma, a sve u funkciji raznih revolucija, od kulturnih do seksualnih. Stoga je komunizam sklapao različite paktove, najprije s radnicima, pa feministicama, pa LGBTIQ… populacijom i produkcijom novih mikroidentiteta i raznih “ratnika pravde” u svrhu prekrajanja čovjekove naravi.

Ovo pak što se najavljuje u Davosu nije više ni kultur, ni frojdo…, već, kako je to nazvao Borislav Ristić – tehnomarksizam. Ne više marš kroz institucije, pakt s odgojno-obrazovnim sustavom, medijima i kulturom, već s – tehnokracijom. Taj model tehnomarksizma savršeno utjelovljuje Kina, koja ovim globalnim oligarsima koji će se okupiti u Davosu, više ili manje uvijeno, služi kao model za cijeli svijet nakon COVID-a. To je taj njihov “veliki reset”, zapravo “vječni komunizam”.

Stoga je Agamben tim povodom globalizam definirao kao “komunizam u kapitalističkoj varijanti”, ili tehnomarksizam.

Telefoni postaju pametni, kao i automobili, klupe, tuš-kabine…, tehnika (umjetna inteligencija) stalno nadolazi uz pridjev pametno. A ljudi? Pa što će im onda pamet, kritička misao, što će im sloboda, žele li ju uopće? Sumnjam. No od odgovora na to pitanje ovisit će uspjeh projekta na matrici kineskog tehnomarksizma zvanog “veliki reset”, zaključuje Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slobodna dalmacija

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.