Ivica Šola: Kad stojećki pišate u pisoar, činite protucivilizacijski čin?

Ivica šola
Foto: Laudato.hr

Da mi je netko prije nekog vremena rekao da ću, iznutra prisiljen, morati pisati esej o WC-u, o toaletu, i kroz prizmu ove “institucije” braniti zdrav razum i Darwina od rastuće LGBTIQ+ agresije i transrodnog nihilizma, rekao bih mu da me zafrkava. Eto, natjeralo me…, piše Ivica Šola za Slobodnu Dalmaciju, u kolumni koju djelomice prenosimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna moja srednjoškolska prijateljica mi je pričala da je sve svoje najvažnije životne odluke donijela sjedeći na WC školjci. Nije se šalila, u napučenom stanu to je bila jedina oaza mira u kojoj si mogao neometano razmišljati, sabrati se. Kasnije, kako mi je bacila tu bubicu u glavu, rekao sam joj, opet bez zafrkancije, kako su najveći izumi u povijesti bili jezik, kotač i WC. Bez jezika se ne bismo razumjeli, ne bismo stvorili velebne kulture i civilizacije, ono što nas čini ljudima; bez kotača ne bismo mogli početi putovati, osvajati prostor i tako se također izdignuti iznad životinje začetkom stvaranja tehnike; a bez WC-a nikad ne bismo čitali klasike.

(…)

Transrodna ideologija koja smatra da su muško i žensko tek socijalni konstrukti zavladala je sveučilištima, ulazi u odgojno-obrazovne institucije, a u Bruxellesu je postala mainstream. No nakon što je zavladala sveučilištima i politikom na Zapadu, ova nihilistička ideologija ulazi i u toalete.

Prošli tjedan, prema pisanju Tages-Anzeigera, grad Zürich donio je odluku o rodno neutralnim WC-ima u školama i drugim ustanovama, kako bi se spriječila diskriminacija LGBTIQ… populacije. I drugi gradovi po cijelom EU-u razmatraju ili već uvode takvu mjeru. Bern je potaknuo takvu mjeru još 2020., a krajem prošle godine gradska uprava Luzerna također je odlučila uvesti neutralne toalete u školskim zgradama u budućnosti. I dakako, pisoari će morati biti uklonjeni, za Zürich znam sigurno, jer su oni politički nekorektni te u WC-u predstavljaju “patrijarhalni simbol muške dominacije”. Dakle, kada pišate stojećki u pisoar, vi činite protucivilizacijski čin. Pišati stojećki je patrijarhalno. Ako ne poštujete ova nova pravila vezana za rodno neutralne WC-e i eliminaciju pisoara, nećete u novim zgradama moći dobiti građevinsku dozvolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(…)

Protiv ovih, blago rečeno, transrodnih apsurda s tendencijom LGBTIQ… totalitarizma počinju se buniti ne vjerske institucije, već znanstvenici, ponajprije evolucijski psiholozi i biolozi koji se ne pozivaju na katekizam Katoličke crkve, već na – Darwina. Tako Griet Vandermassen, flamanska feministkinja specijalizirana za evolucijsku psihologiju, tvrdi kako razlike muško i žensko treba objasniti evolucijom vrste i ne mogu se svesti na društvene konstrukte. Njeno temeljno djelo zove se “Tko se boji Charlesa Darwina”, a ne pape ili hodže. Tako ona veli: “Kako feministkinje mogu braniti žene ako ne znaju što ih čini duboko različitima od muškaraca?” I dodaje: “Poricanjem bioloških razlika među spolovima, pa čak i negiranjem stvarnosti biološkog spola, idemo prema društvu koje ne razumije samo sebe.”

(…)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vandermassenovoj su nakon ovih znanstveno, a ne ideološki argumentiranih stavova, otkazana predavanja na sveučilištima, i nije jedina. (…)

Dobro, ne valja im Katolička crkva (koja u Njemačkoj sve više popušta i dodvorava im se), ali ne valja im ni Darwin, ni feministice koje smatraju da, ako pristanemo na to, “prestajemo razumijevati sami sebe”, ne valja im ni biološka znanost koja iza tih bizarnosti ne može stati. Oni su apsolutni kriterij za sve.

Eto, Europa se odrekla judeokršćanstva, a sada se odriče i Darwina. I što nam preostaje? Kundera u romanu “Besmrtnost” lamentira nad činjenicom gašenja samostana u koje si se mogao skloniti od buke i ružnoće svijeta. Mojoj prijateljici s početka priče, budući da nije imala redovničkih ambicija, takav “samostan” u koji se mogla skloniti bio je toalet. Europa se toliko srozala u svom nihilizmu da ćemo je uskoro morati braniti do zadnjeg pisoara. Ako je uopće vrijedna toga…

Jer, kako bi rekla kanadska feministkinja i književnica Margaret Atwood u svom standardnom cinizmu: “Ima nešto umirujuće u WC-ima. Tu barem tjelesne funkcije ostaju demokratske. Svi seru.” No “neki” su u sranju pretjerali, to više nije demokracija, već novi, antropološki totalitarizam, nasilno prekrajanje čovjekove naravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.