Japanski premijer Abe ispričao se žrtvama prisilne sterilizacije

Foto: fah

Japanski premijer Shinzo Abe ispričao se u srijedu žrtvama prisilne sterilizacije u doba ukinutog eugeničkog zakona nakon što je parlament donio novi zakon kojim će im se omogućiti naknada.

Abe, koji je bio usred svoje europske turneje, izjavio je da se njegova vlada duboko ispričava žrtvama. Abeova Liberalna demokratska stranka na vlasti je veći dio poratna razdoblja.

Eugenički zakon, koji je bio na snazi u razdoblju između 1948. i 1996., odobravao je sterilizaciju ljudi s intelektualnim teškoćama, duševnim bolestima i nasljednim bolestima kako bi se spriječilo rađanje “inferiornih” potomaka, piše novinska agencija Kyodo.

Broj žrtava procjenjuje se na 25.000 ljudi. Neki od njih operirani su bez pristanka, prema podacima ministarstva zdravstva i japanske federacije odvjetničkih komora.

Novim zakonom vlasti se ispričavaju žrtvama i daju im 3,2 milijuna jena (28.600 dolara) državne odštete.

“Dvadeset godina pozivam vlasti da se pobrinu za taj problem, ali ništa nisu učinili. Ljuta sam”, rekla je žena u dobi od 70 godina za Kyodo.

Sterilizirana je kad je imala 16 godina. Želi da se Abe osobno ispriča i traži da vlada osigura “naknadu koja odražava dugu patnju svake žrtve”, rekla je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina