Je li to moguće!? Liberalni New York Times piše o štetnim posljedicama blokatora puberteta i uzimanja hormona drugog spola

spola
Montaža: Narod.hr, izvor: Snimka zaslona, iStock

Iako mnogi na to već neko vrijeme upozoravaju, ovog je tjedna liberalni američki The New York Times na udarnoj poziciji objavio tekst o negativnom utjecaju blokatora puberteta i medikamenata koji se daju tinejdžerima u svrhu tzv. ‘promjene spola’. Ovaj ‘transrodni val’ koji je u Americi zahvatio i najmlađu populaciju, a kojeg agresivno guraju mainstream mediji, napokon je i u jednom takvom mediju sagledan kroz kritičku prizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst pod naslovom ‘Oni su pauzirali pubertet, no postoji li cijena toga?’ objavljen je u The New York Timesu u ponedjeljak 14. studenog. U njemu su potvrđene brojne šokantne činjenice o dugoročnom utjecaju blokatora puberteta i hormona suprotnog spola na djecu i tinejdžere koji primaju lijekove kao tretman za tzv. rodnu disforiju.

> Zbog ‘promjene spola’ detranzicijski tinejdžeri žale: ‘Doslovno sam izgubila dio tijela’

> Bivša ‘transrodna’ tinejdžerica oštro kritizira ‘promjenu spola’: ‘Veliki utjecaj na djecu ima LGBT agenda na društvenim mrežama’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4 780 maloljetnika stavljeno je na blokatore puberteta u procesu ‘promjene spola’

U tekstu se navodi da je 2021. godine u SAD-u 42 000 maloljetnika imalo dijagnozu ‘rodne disforije’, a 4 780 pacijenata s tom dijagnozom stavljeno je na blokatore puberteta koje pokriva osiguranje’.

Sada raste zabrinutost među nekim medicinskim stručnjacima o posljedicama lijekova koje koriste mnoge klinike i liječnici za liječenje djece.

Evo nekoliko ključnih zaključaka teksta iz NY Timesa kojeg je moguće pročitati samo uz pretplatu, a koje donosi portal .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pada razina gustoće kostiju

Dvije studije koje su pratile gustoću kostiju kod pacijenata koji su se podvrgnuli ‘promjeni spola’, tijekom korištenja blokatora i tijekom prvih godina primanja spolnih hormonima suprotnog spola otkrile su da to dovodi do povećanog rizika od prijeloma kostiju ranije nego što bi se očekivalo.

“Postojat će cijena”, rekao je dr. Sundeep Khosla, koji vodi laboratorij za istraživanje kostiju na klinici Mayo. “A cijena će vjerojatno biti manjak u koštanoj masi.”

>10-godišnje dijete postalo trans model: Majka promijenila njegov zakonski rodni list iz dječaka u djevojčicu kada je imao 6 godina

Tijekom tinejdžerskih godina, gustoća kostiju obično se povećava za oko 8 do 12% godišnje. Times je naručio analizu “sedam studija iz Nizozemske, Kanade i Engleske koje su uključivale oko 500 ‘transrodnih’ tinejdžera od 1998. do 2021. i doznao da, dok su tinejdžeri bili na blokatorima, u prosjeku nisu dobili nikakvu gustoću kostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema baze podataka utjecaja na zdravlje

Dok tisuće mladih pacijenata u SAD-u primaju blokatore puberteta, ne postoji baza podataka koja prati njihov napredak ili utjecaj lijekova na zdravlje.

> LGBT+ organizacija tvrdi da djeca od dvije godine mogu prepoznati jesu li transrodna

Nacionalni institut za zdravlje dodijelio je sedam milijuna dolara četirima vrhunskim američkim klinikama za ‘rodna’ pitanja ‘da ispitaju učinke blokatora i davana hormona na ‘transrodne’ mlade. U objašnjenju svoje studije, istraživači su istaknuli da SAD nije proizvela nikakve podatke o učinku ili sigurnosti blokatora, osobito među ‘transrodnim’ pacijentima mlađim od 12 godina, ostavljajući ‘prazninu u dokazima’.

Kliničari kažu da će svoje nalaze objaviti sljedeće godine i za odgodu okrivljuju poremećaje izazvane pandemijom.

Nema registra, zna se samo za one tretmane koje plaća osiguranje

Nitko ne zna koliko djece prima ove lijekove, budući da ‘nema centraliziranog praćenja recepata za blokatore u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Oko 1000 pacijenata tužilo kliniku koja nudi djeci ‘promjenu spola’ zbog tjeranja na uzimanje blokatora puberteta

‘Komodo Health, tvrtka za zdravstvenu tehnologiju, prikupila je podatke o privatnom i javnom osiguranju za Reuters, pokazujući nagli porast broja djece u dobi od 6 do 17 godina s dijagnozom rodne disforije, s oko 15.000 u 2017. na oko 42.000 u 2021.

Tijekom tog vremena , 4780 pacijenata s tom dijagnozom stavljeno je na blokatore puberteta pokrivene osiguranjem, pokazuju podaci, a broj novih recepata raste svake godine. Ali podaci ne obuhvaćaju mnoge slučajeve u kojima osiguranje ne pokriva lijekove za tu upotrebu, ostavljajući obitelji da plaćaju iz vlastitog džepa.

Blokatori puberteta koriste se bez odobrenja Američke agencije za lijekove i hranu

Američka agencija za lijekove i hranu (FDA) nije odobrila korištenje blokatora puberteta za ‘rodnu disforiju’, pa se oni propisuju izvan tog okvira.

Navodno su vodeći američki liječnici zamolili AbbVie i Endo Pharmaceuticals, proizvođača drugog blokatora, da traže od Američke agencije za lijekove i hranu odobrenje za korištenje tih lijekova među ‘trans’ adolescentima. Proizvođači lijekova morali bi financirati istraživanja za populaciju pacijenata koja je činila samo mali dio njihovog tržišta. Ali liječnici su tvrdili da bi regulatorno odobrenje moglo pomoći u utvrđivanju sigurnosti liječenja i proširiti osiguranje lijekova, što može koštati desetke tisuća dolara godišnje. Na kraju su AbbVie i Endo rekli ne. Tvrtke su odbile komentirati odluku.

> Žrtve ‘transrodne’ ideologije: Dokumentarac o djevojkama koje su nasjele na priču da će riješiti sve probleme ako postanu muškarci

Kako blokatori utječu na razvoj mozga?

Postoji i zabrinutost oko utjecaja na razvoj mozga.

Neki liječnici i istraživači zabrinuti su da bi blokatori puberteta mogli na neki način poremetiti formativno razdoblje mentalnog rasta. S adolescencijom dolazi kritičko razmišljanje, sofisticiranija samorefleksija i drugi značajni skokovi u razvoju mozga. Dokazano je da spolni hormoni utječu na socijalne vještine i vještine rješavanja problema. Vjeruje se da je rast mozga povezan s spolnim identitetom, ali istraživanja u tim područjima još uvijek su vrlo nova.

‘Ako mozak očekuje da će primiti te hormone u određeno vrijeme, a to se ne dogodi, što se onda događa? Ne znamo’, rekla je dr. Sheri Berenbaum, voditeljica laboratorija za istraživanje roda na Penn Stateu i jedna od autorica rada.

Biden gura ‘promjenu spola’ kod djece i maloljetnika pod svaku cijenu

Podsjetimo, lipnju je predsjednik SAD-a Joe Biden naredio američkom Ministarstvu obrazovanja i Ministarstvu zdravstva i socijalnih usluga da prošire pristup ‘rodno afirmiranoj’ skrbi i nađu načina da doskoče onim državama koje štite maloljetnike od ‘transgender’ agende poput Teksasa i učine ‘promjenu’ spola dostupnu maloljetnicima pod svaku cijenu.

U međuvremenu, katoličke bolnice i liječnici podnijeli su zakonske prigovore na Bidenove naredbe kojima se od njih zahtijeva da ‘trans’ maloljetnicima pruže afirmativnu skrb ili će se suočiti s financijskim kaznama.

Problematična pedijatrijska strukovna organizacija

Američka akademija pedijatara podržala je protokole koji upućuju liječnike i obitelji da bez pogovora prihvate identifikaciju djeteta sa suprotnim spolom. Ova strukovna udruga optužena je da u svojim redovima potiskuje raspravu o ovom pitanju.

‘AAP vrlo naporno radi kako bi ostavila dojam da je sve odlučeno i da nema rasprave. Rastući broj osoba koje su prešle tranziciju sugerira da pedijatri zapravo ne znaju što rade u ovom slučaju’, kazala je za Wall Street Journal 2021., dr. Julia Mason, pedijatrica, suradnica AAP-a i članica skupine kliničara i istraživača koji osporavaju afirmativno mišljenje o ‘promjeni spola’ kod djece i tinejdžera.

Ove je godine pet članova AAP-a izrazilo zabrinutost zbog odgovora na rodnu disforiju ‘prije svega lijekovima’ i pozvalo na sveobuhvatnu procjenu pacijentove prošlosti i problema s mentalnim zdravljem kao prvi prioritet.

Narod.hr upozorava na negativan trend oko ‘promjene spola’ u Hrvatskoj

Osim što smo se bavili prijenosima tekstova koji su kritički govorili o sve jačem guranju transrodne ideologije među djecu i tinejdžere u svijetu, portal Narod.hr otvorio je tu temu i kada je ‘promjena spola’ kod djece u pitanju – i na domaćem terenu.

Otkrili smo kako je ‘transrodni’ lobi u Hrvatskoj koji je ovladao Katedrom za zdravstvenu i kliničku psihologiju, stvorila sestra Borisa Jokića Nataša Jokić Begić. 

Pisali smo i o tome kako je doktor Herman Vukušić iznio je podatke o tome da više od 500 djece i adolescenata u Hrvatskoj ima dijagnozu ‘rodne disforije’.

‘U gotovo sto godina od kada se u medicini izučava ovaj fenomen, uvijek se radilo o malom broju slučajeva: jedan na oko 15.000 dječaka i jedna na oko 25.000 djevojčica.

Međutim, posljednjih petnaestak godina u svijetu doživljavamo eksplozivan rast ove dijagnoze u dječjoj i adolescentskoj populaciji, a takav trend sada vidimo i u Hrvatskoj’, piše dr. Vukušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.