Jens Stoltenberg: članice NATO-a povećavaju troškove za obranu, još dug put do cilja

Foto: fah

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je u utorak zadovoljstvo naporima zemalja članica Saveza da povećaju troškove za obranu, ali je naglasio da je još dug put do ispunjenja cilja o izdvajanju dva posto BDP-a.

“Godine 2014. samo tri zemlje saveznice trošile su dva ili više posto svoga BDP-a na obranu. Ove godine očekujemo da će osam saveznica ispuniti taj cilj, a do 2024. očekujemo da će najmanje 15 zemalja članica ispunjavati taj cilj”, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare organiziranoj uoči sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a u srijedu i četvrtak u Bruxelles.
“To je znatan napredak i dobar početak, ali pred nama je još dug put”, rekao je Stoltenberg.

Glavne teme sastanka

Glavne teme prvog ovogodišnjeg sastanka ministara obrane 29 zemalja članica NATO-a, na kojem će sudjelovati i potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, bit će prilagodba nove NATO-ove zapovjedne strukture, globalni sigurnosni izazovi, obrambena izdvajanja, suradnja NATO-a i Europske unije, saveznički postav za odvraćanje i obranu i projiciranje stabilnosti izvan granica Saveza te uloga NATO-a u borbi protiv terorizma.
Ministar Krstičević će na marginama NATO sastanka u Bruxellesu održati i bilateralne sastanke s ministrima obrane Poljske, Kanade, Velike Britanije i Crne Gore.

Sastanak ministara obrane Sjevernoatlantskoga saveza održava se sklopu priprema za susret šefova država i vlada Sjevernoatlantskog saveza, koji će se održati u srpnju 2018. godine u Bruxellesu. Stoltenberg je rekao kako očekuje da će se na sastanku postići dogovor o strukturi Zajedničkog zapovjedništva za Atlantik, koje će kao glavnu zadaću imati zaštitu morskih linija komunikacije između Sjeverne Amerike i Europe te zaštitu infrastrukture. O sjedištu toga zapovjedništva odlučit će se naknadno, kasnije tijekom ove godine, dodao je Stoltenberg.
“Osamdeset posto područja pod odgovornošću Vrhovnog zapovjednika Savezničkih snaga za Europu pokriveno je vodom. Stoga moramo biti spremni na potencijalne prijetnje na moru i ispod njega. Očekujem da ćemo se dogovoriti o uspostavi novog zapovjedništva za potporu kako bismo poboljšali brzo kretanje vojnika i opreme unutar Europe”, rekao je Stoltenberg.

NATO spreman proširiti svoju misiju obučavanja iračkih snaga
Stoltenberg je rekao da je NATO spreman proširiti svoju misiju obučavanja iračkih snaga, što je zatražio američki ministar obrane Jim Mattis.
Glavni tajnik je rekao kako očekuje da će ministri donijeti odluku o početku planiranja veće misije u Iraku, koja bi mogla biti pokrenuta u srpnju.
Oko toga pitanja ranije je bilo otpora među saveznicima, posebice među europskim članicama, koje se pribojavaju da će biti uvučene u još jednu dugotrajnu misiju kojoj se ne vidi kraja, poput one u Afganistanu.
“NATO pridonosi Globalnoj koaliciji za borbu protiv ISIL-a nadzorom zračnog prostora s AWACS-ima i obučavanjem iračkih snaga. Koalicija je postigla veliki napredak, u prvom redu zbog otpornosti i profesionalizma iračkih snaga. S obzirom da Koalicija preusmjerava svoju pozornost s borbenih operacija na izgradnju kapaciteta, potpora NATO-a u obučavanju snaga postat će još važnija”, rekao je Stoltenberg.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/ZK