Kalifornija: Propao projekt željeznice od 77 milijardi dolara, Demokrati ne žele vratiti novac Trumpovoj vladi

foto: Flickr / Jack Snell

“Propali projekt superbrzog vlaka u Kaliforniji, gdje prekoračenja troškova postavljaju svjetske rekorde u brzini, je stotinu puta skuplji od tako potrebnog zida“, poručio je predsjednik SAD-a Donald Trump. Ono na što Trump očito želi upozoriti je da zid nije nikakvo financijsko pitanje, jer su troškovi njegove gradnje zapravo posve minorni u usporedbi s nekim drugim projektima, već – ideološko. No uvijek je javnost najlakše pridobiti protiv nečeg upirući prstom u troškove. Sjetite se aviona u Hrvatskoj čija se nabava pokušala spriječiti pričom o lijekovima za djecu.

Istovremeno, guverner Kalifornije Gavin Newsom – liberalni demokrat – prošlog je tjedna priznao kako će projekt superbrzog vlaka između San Francisca i Los Angelesa morati biti otkazan jer su predviđeni troškovi gradnje narasli na nevjerojatnih 77 milijardi dolara. A to je neka srednja procjena, dok je gornja procjena za gradnju 840 km pruge i pripadajuće infrastrukture bila 98 milijardi dolara.

Od 40 do gotovo 100 milijardi u 10 godina

Kad je projekt potpisan od strane tadašnjeg guvernera Schwarzeneggera “prodan” biračima, odnosno kad je 2008. dano na referendum da se krene s radovima i da se digne inicijalni kredit od osam milijardi, spominjalo se da će sve skupa koštati najviše 40 milijardi dolara; cijena je u međuvremenu narasla oko dva do dva i pol puta, a koliko bi narasla do 2033., kad je bio predviđen završetak prve faze radova na “Bullet trainu” koji bi prometovao brzinom od 350 km/h, ne zna nitko. Kao niti to bi li projekt bio završen u roku, ili bi kasnio godinama i desetljećima kako kod megalomanskih željezničkih projekata inače bude (osim možda u Japanu).

Trumpov zid košta pet milijardi, ali je savezna vlada bila u blokadi preko mjesec dana jer Demokrati u Kongresu nisu htjeli odobriti taj novac.

No dio projekta u Kaliforniji će ipak biti napravljen – i to iz samo jednog jedinog razloga. Jer Newsom ne želi vratiti te tri i pol milijarde u savezni budžet – gdje bi ih Trump onda mogao iskoristiti za gradnju zida.

Trump je, naravno, iskoristio priliku da ismije cijeli projekt: “Kalifornija je morala otakazati divovski projekt superbrzog vlaka nakon što je potrošila milijarde i milijarde dolara”, napisao je Trump. “Oni sad duguju Saveznoj vladi tri i pol milijarde dolara. Mi sad hoćemo natrag taj novac. Čitav projekt je “zelena” katastrofa!”

“Nećemo vratiti novac”

Naime, projekt je zamišljen kao ekološki, u cilju smanjenja zagađenja koje proizvode avioni. Newsom je međutim proglasio Trumpov komentar za “fake news”, inzistirajući na tome da je savezni novac kojeg su dobili za projekt zapravo “novac države Kalifornije” koji će biti upotrijebljen za projekt.

U svakom slučaju, Ministarstvo prometa je u utorak objavilo da je otkazalo državna jamstva u iznosu od 929 milijuna dolara (što je to prema našim škverovima, sitnica!) namijenjenih vlaku, čime je sukob eskalirao. To, naravno, ide na ruku Trumpovim naporima da povrati u saveznu blagajnu sav novac od otkazanog projekta.

No pored te jedne milijarde u jamstvima, sporan je i do sad potrošen novac. Ministarstvo je dodalo kako “aktivno istražuje sve zakonske opcije da traži povrat 2,5 milijarde dolara Saveznih fondova prethodno odobrenih za sada otkazani projekt”.

Zakonom iz 2009., naime, iz federalnih sredstava je odobreno 2.553 milijardi za izradu projekta a drugim zakonom  iz 2010. spomenutih dodatnih 929 milijuna dolara. To su te tri i pol milijarde o kojima govori Trump. No Newsom se ne da: “Mi gradimo brzu željeznicu”, rekao je. “To je novac Kalifornije, kojeg nam je Kongres odobrio. Nećemo ga vratiti”.

Tužbe protiv Trumpa

U međuvremenu, 16 država je tužilo sudu Trumpa zbog uvođenja izvanrednog stanja, tvrdeći da je to nelegalan potez, kako bi spriječile podizanje zida. Trump je i to prokomentirao: “Kako sam i predvidio, 16 država predvođenih uglavnom Demokratima za otvorene granice i radikalnom ljevicom, je podnijelo tužbu protiv mene i to, naravno, u 9 okrugu! (gdje imaju svog suca, op. autora). Kalifornija, zemlja koja je spiskala milijarde dolara na njihov brzi vlak izvan kontrole, bez ikakve nade u završetak projekta, to, izgleda, predvodi!”

Postoje razna mišljenja u tisku o tome je li Kalifornija u zakonskoj obavezi vratiti taj novac u saveznu blagajnu. CNN, naravno, tvrdi da nije, no oni moraju, ako ga žele zadržati, pravdati troškove pa su tako odlučili sagraditi sam mali djelić pruge. “Poticaji se temelje na sporazumima koji zahtijevaju da željeznička uprava Kalifornije do kraja prosinca 2022. dovrši 120-kilometarsku prugu za brzi vlak za “početnu dionicu središnje doline”.

Sporazum ne zahtijeva da visoka željeznička uprava Kalifornije gradi vlakove za tu dionicu. To znači ako država izgradi ovaj segment željezničke pruge velike brzine, na temelju sporazuma Kalifornija ne bi dugovala nikakav novac saveznoj vladi – čak i ako nisu napravljeni vlakovi”.

Dakle, milijarde bi se potrošile da se sagradi dijelić pruge od nigdje do nigdje, koji ne bi ušao u funkciju nikad, i njime nikad ne bi prometovali vlakovi samo zato da se Trump ne bi dokopao sredstava za zid.

Newsom, kao i Trump, kaže kako je to sve skupa povezano s tužbom, no optužuje Trumpa da im se “osvećuje” za tužbu tražeći taj novac, iako je sama Kalifornija ta koja je projekt otkazala, zato jer za njega jednostavno nemaju novca, a Trump s tim zapravo nema ništa osim što traži da se vrati novac koji je već dan. “Nije slučajno da prijetnje Vlade (da treba vratiti novac, op.autora) dolaze samo 24 sata nakon što je Kalifornija povela 16 država da ospore predsjednikovu farsu od “izvanrednog stanja”, rekao je potvrdivši Trumpove riječi da Kalifornija predvodi osporavanje poteza koji bi Trumpa doveo u položaj da sagradi zid bez privole Kongresa.

“To je čista politička osveta predsjednika Trumpa i mi to nećemo mirno promatrati”, kaže Newsom. “To je novac Kalifornije i borit ćemo se za njega”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr