Kosovo i Srbija: Rat u Ukrajini ubrzao preslagivanja Zapada na Balkanu

kosovo
Foto: Istock by Getty Images

Primanje Republike Kosovo po ubrzanoj proceduri u NATO, Vijeće Europe, UNESCO, Interpol itd., predstavlja najvažniji korak ove europske sigurnosne arhitekture. Naime, ulazak Kosova u EU, u sljedećem desetljeću, naravno u bloku sa Srbijom, bit će završetak ovog povijesnog poglavlja odnosa Albanaca i Srba, ali i europske sigurnosne arhitekture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novu dimenziju cijeloj geopolitičkoj priči daje i pobjeda ‘prozapadnog’, ujedno i ‘prosrbijanskog’ kandidata, Jakova Milatovića na izborima u Crnoj, državi gdje su Srbi, ali i Albanci, značajna nacionalna manjina.

Bez uspješno završenog čitanja teksta sporazuma od strane visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost, Josepa Borrela, sukob Beograda i Prištine je nastavljen. Tvrdilo se da su se dvije zemlje dogovorile samo o nastavku borbe za formuliranje sporazuma, odnosno formule koja ima za cilj okončati stoljetno suparništvo između dvaju naroda, piše geopolitika.news

Rat u Ukrajini utječe na geopolitiku Zapadnog Balkana

Kosovo i Srbija, odnosno Albanci i Srbi, moraju prihvatiti kako postojanje jednih ne znači izumiranje drugih, njihove razlike u percepciji procesa Republike Kosovo kao novog političkog entiteta ostaju stvar njenih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali čini se da je konsenzus od 18. ožujka bio nedovoljan. Samim tim, osim dijaloga, ostaje živo suparništvo između dvije države – Republike Kosova i Republike Srbije.

Rat u Ukrajini obnovio je geopolitiku u punom formatu i na Zapadnom Balkanu. Ovim je iz temelja je uzdrman sigurnosni sustav Europe. Dvije države zapadnog ruba Europe – Finska i Švedska, poznate po njegovanju osjećaja vojne neutralnosti, predaju se. Njihov zahtjev za pristupanje Vojno-političkom savezu zapadnih liberalnih demokracija – NATO-u, u procesu je finalizacije.

U međuvremenu, Srbija nastavlja tragati za novom geopolitičkom ulogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ohridski sporazum – Zapad oprezan prema Beogradu

U prvim izjavama srbijanskog predsjednika, po dolasku iz Ohrida u Beograd, jasno je da ne poštuje niti dogovor postignut u Ohridu, koji zapadna diplomacija želi smatrati obvezujućim sporazumom po obje strane. Ismijava sve strane, kad se pravda zašto nije bio spreman potpisati sporazum.

No, reakcije diplomata, uključenih u ovaj proces, pokazuju da su i dalje krajnje oprezni u odnosu na Beograd. Više ne izgovaraju unaprijed upozorene sankcije za stranu koja se u procesu ne pokaže kreativnom i ne potpiše sporazum.

Sve ukazuje da će dijalog, koji će se u međuvremenu nastaviti o pitanjima vezanim za aneks provedbe Sporazuma, ići u smjeru normalizacije odnosa Kosova i Srbije, dok se četvrta i sedma točka Sporazuma čine Gordijski čvor, onih koji će dodatno zaoštriti spor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova arhitektura Europe – Francuska želi nadjačati Njemačku

Sukobi dokazuju da mogući neuspjeh sporazuma skreće pozornost na činjenicu da se ne radi samo o isključivom upravljanju srpskom zajednicom na Kosovu, već o budućnosti dvaju naroda i njihovom položaju u novoj sigurnosnoj arhitekturi Europe. Zapravo, ta je činjenica također povezana s pitanjem vodstva unutar demokracija poslijeratne Europe u Ukrajini.

I ovdje je jasno: Francuska želi dobiti ovu bitku protiv Njemačke.

Čini se da je rat u Ukrajini ujedinio transatlantsko savezništvo. Međutim, za Njemačku i Francusku, koje su samo tvrdile da će postići ovaj sporazum između Prištine i Beograda, na temelju bivšeg međunjemačkog sporazuma iz 1972., to će vjerojatno potaknuti produbljivanje očekivane podjele.

I Berlin i Pariz godinama se suočavaju s globalnim izazovima koji se temelje na ciljevima nacionalnih interesa. Rat u Ukrajini dao je jasne signale da bi se mogao prenijeti i na Zapadni Balkan, kao dobrodošao „Južni front“ za Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski pragmatizam i mogući raskid veza s Rusijom

Plamen novog rata mogao bi krenuti na sjeveru Kosova, jer se, čini se, najavljivalo da će izbiti u prosincu godine koju smo ostavili, ali ne bi bilo posve jasno hoće li se on tada završiti tek s aneksijom Republike Srpske (u BiH).

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, kao što tvrdi da po svaku cijenu ima Zajednicu Srba na Kosovu, brzo će se pokrenuti, u prvom mogućem slučaju u funkciji postmoderne srpske geopolitike, odnosno u funkciji stvarnog izlaska iz začaranog kruga, što znači raskid s Rusijom, koji povijesni čin Beograd povezuje sa stvaranjem preduvjeta za izlazak Srbije na Jadran.

Kosovo je u tim okolnostima djelovao maksimalno oprezno, učvršćujući svoju poziciju od sastanka do susreta. Ono što se dogodilo, primijetio je poznati odvjetnik Marc Weller, Kosovo će uspjeti, “prvi put u povijesti, vratiti ravnotežu interesa u međunarodnom sustavu koji je uvijek nudio neuravnotežen teren u korist Srbije”. [Marc Weller, Vrijeme, 2023.]

EU gradi revizionističku politiku u korist Srbije

I sastanak 27. veljače i onaj 18. ožujka jasno su pokazali da je dvojac koji čine visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, Josep Borrel, i njegov posebni predstavnik za normalizaciju, Miroslav Lajčák, potpuno složan centar koji su godinama, ako ne i od doba NATO intervencije, gradili revizionističku politiku u korist Srbije (ovo pojačava pobjeda ‘prozapadnog’ i prosrpskog kandidata u Crno Gori Jakova Milatovića, bivšeg stipendista vlada SAD-a, Velike Britanije i Ausstrije op.)

U prilog navedenoj tezi govori i mirenje s bahatim ponašanjem srbijanskog predsjednika, koji se ni u Bruxellesu ni u Ohridu nije udostojio čak ni potpisati dokumente koji su mu nuđeni, a za koje je ipak izrazio suglasnost.

Zahvaljujući konsolidaciji pozicije Kosova u pregovorima i primjeni europskih standarda u odnosu na prava manjina, uvijek djelujući s projektima temeljenim na Europskoj okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina, bilo je moguće ukloniti iz temeljnog dokumenta (27. veljače) srpski koncept ‘Zajednice općina sa srpskom većinom’. Umjesto toga, kako navodi Weller, “indirektno se spominje, kako bi se osigurala odgovarajuća razina samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu i kapacitet za pružanje usluga u određenim područjima. ” [Weller, 2023.].

“Samoupravljanje” je također došlo kao nusprodukt praktičnih političkih predodžbi koje je dotična konvencija proizvela. U ovom sporu kosovskoj strani ostaje da donese svoju viziju “da ispuni ovaj zahtjev koji ne stvara treću razinu vlasti na Kosovu”. [Weller, 2023].

Članak 7. Sporazuma izazvao najveću raspravu

Sastanak u Ohridu od 18. ožujka još je jasnije pokazao da ideje Srbije nisu samo nekompatibilne s projekcijom Slobode s albanske strane, već i s europskom sigurnosnom arhitekturom u izgradnji.

I tekst Sporazuma, koji je dogovoren na sastanku u Bruxellesu 27. veljače, i Aneks ovog sporazuma 18. ožujka u Ohridu, proizvod su kompromisa Njemačke i Francuske. Rat u Ukrajini stvorio je politički zamah tako da nacrt ovog sporazuma pozdravlja ostatak Europe, ali uživa i punu podršku SAD-a. Međutim, ta činjenica ne znači da se može definitivno isključiti refleksija ove otvorene konfrontacije između komponenti osovine EU za njihov položaj u globalnoj ravni, te da se ona također prenosi između Kosova i Srbije.

Članak 7. sporazuma, koji je, čini se, izazvao najveću raspravu na kosovskoj političkoj i medijskoj sceni, njegov prvi stavak izričito kaže:

“Obje strane su predane postizanju konkretnih sporazuma i jamstava, u skladu s relevantnim instrumentima Vijeća Europe i korištenjem postojećih europskih iskustava, kako bi se osigurala odgovarajuća razina samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i mogućnost pružanja usluga u nekim specifičnim područjima, uključujući mogućnost financijske pomoći iz Srbije i izravne komunikacijske kanale srpske zajednice s Vladom Kosova.”

Čini se jasnim da su autori ovog paragrafa primijenili pojam „samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu“, prije svega misleći na Europsku okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina,

Ozbiljni pravnici, pazite na to, svode tumačenje Ohridskog sporazuma na njegovu stvarnu razinu, izbjegavajući tumačenja koja se odnose na Sporazum o načelima potpisan između stranaka 2015. godine, budući da ga je Ustavni sud Republike potpuno poništio.

U međuvremenu je europska diplomacija povezala provedbu Ohridskog sporazuma s procesom integracije Srbije u EU, dovodeći je do 35. poglavlja pregovora o članstvu.

Sukob se nastavlja

U novonastalim okolnostima, bez potpisivanja Sporazuma o normalizaciji i s nacrtom aneksa s rokovima i zadaćama oko kojih se strane nisu dogovorile, sukob se nastavlja.

A s tim i rizik klizanja prema ratu.

U ovoj novonastaloj situaciji, konfrontacija između aktera same osovine EU – odnosno Francuske i Njemačke – posebno će utjecati na njihovu novu ulogu unutar nove sigurnosne arhitekture Europe.

Rat u Ukrajini donekle je bacio Francusku na stepenice njezina amfiteatra više poput gledatelja. Francuskom predsjedniku ta uloga nimalo ne pristaje. Ionako želi na pozornicu – tamo gdje se piše povijest.

Dana 9. veljače, na prijamu Volodimira Zelenskog u Elizejskoj palači, nekako je pokazao tko je glavni u Europi.

U procesu posredovanja u dugotrajnom dijalogu Kosova i Srbije, EU je delegirala dva diplomata iz dviju svojih zemalja koje nisu priznale neovisnost Kosova. Taj je čin učinila iz dva razloga: prvi, kako bi u Beogradu stvorio osjećaj da je EU i dalje u neutralnoj poziciji u odnosu na već završeni politički status Kosova, ali najvjerojatnije više kako bi ublažila mogući sukob između Berlina i Pariza.

Ponovna uspostava prijedloga njemačkog diplomata Wolfganga Ischingera iz 2007. za međunjemački sporazum kao da je otvorilo ovu konfrontaciju, signalizirajući Francuskoj da je Njemačka isključuje i preuzima vodstvo u području u kojem je Francuska tradicionalno prednjačila.

Francuska tvrdi da Njemačka čini EU ovisnom o SAD-u

Međutim, u stvarnosti ovaj “obračun” ima mnogo više veze s njemačkim projektom naoružavanja Europe. Kako tvrdi francuski istraživač Landry Charrier, nabava sustava protuzračne obrane od strane EU od Izraela (Arrow 3) i Amerike (Patriot), ne samo da bi dala prednost najskupljoj opciji, već bi, prema Macronu, u tom slučaju Francuska izgubila jedinstvenu priliku za jačanje svoje industrijske i tehnološke obrambene baze.

Prema francuskom mišljenju, njemački kancelar slijedi strategiju koja Europu čini ovisnom o Sjedinjenim Državama i u konačnici ugrožava sposobnost EU da djeluje.

Ohridski sporazum, kako se pokazalo, treba promatrati u tom kontekstu sukoba unutar same osovine EU.

Pristup francuskog predsjednika odnosima s Njemačkom i dalje se tumači jednodimenzionalno, odnosno kao izraz zabrinutosti da bi rat u Ukrajini mogao dovesti do bližeg približavanja SAD-a i Njemačke i produžiti pomalo vazalni položaj EU-a u odnosu na globalne interese SAD-a.

No, i Macron i Scholz, uvjereni su da je rat u Ukrajini dio hibridnog sukoba globalnih razmjera, dok je pozicioniranje EU sada povezano i s nacionalnim interesima novog bloka država koje ulaze u NATO (Finska/Švedska ) i one koje graniče s Ruskom Federacijom – poglavito Poljskom.

U tom kontekstu zemlje Zapadnog Balkana ne mogu ostati izvan ove orbite geopolitičkih interesa.

Realpolitika i novi imidž Republike Kosovo

U ovom natjecanju pozicioniranja unutar novog geopolitičkog pejzaža, Republici Kosovo, njenom vodstvu, jasno je da je budućnost Kosova zajamčena samo u okviru suradnje s partnerima. Posljednje dvije godine Kosovom upravlja vlada koja je odgovorna i svjesna ovih odnosa među partnerima unutar transatlantskog saveza. Ali također je jasno da mora odražavati i prihvatiti činjenicu da u svijetu, punom ambicija za velike sile, više se nije moguće uspostaviti kao nova Republika bez ove suradnje.

Činjenicu da je premijer Kurti prihvatio sporazum 27. veljače u Bruxellesu, ali i onaj na njegovom aneksu u Ohridu 18. ožujka, ne treba gledati defetističkim očima i opisivati ​​ga kao pokornost. Naprotiv, ovo razmišljanje je prije izraz novog imidža za Republiku Kosovo u ovom balansiranju transatlantskih interesa za Zapadni Balkan.

Usprkos značajnim razlikama, Ohridski sporazum dokazuje da će između Kosova i Srbije biti sve više točaka približavanja. Ove točke usklađivanja, iako uzimaju u obzir kolonijalno nasljeđe Srbije prema Kosovu, također su međuovisne o odnosima Beograda i Washingtona, što albanska strana mora uzeti u obzir.

Buduća europska sigurnosna arhitektura ne može se izgraditi i biti održiva bez mira na Balkanu. Realizirat će se u skladu s interesima svih. Uključivanje zapadnog Balkana u ovu arhitekturu, međutim, neće se dogoditi bez prihvaćanja nove političke realnosti na Kosovu od strane Srbije. Ohridski sporazum samo je prvi korak u tom planu.

Primanje Republike Kosovo po ubrzanoj proceduri u NATO, Vijeće Europe, UNESCO, Interpol itd., predstavlja najvažniji korak ove europske sigurnosne arhitekture. Naime, ulazak Kosova u EU, u sljedećem desetljeću, naravno u bloku sa Srbijom, bit će završetak ovog povijesnog poglavlja odnosa Albanaca i Srba, ali i europske sigurnosne arhitekture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.