Marijana Petir u EP: Srbija si uzima za pravo suditi državljanima drugih država za navodni zločin počinjen na teritoriju njihovih država

Foto: snimka zaslona

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Marijana Petir, na današnjoj sjednici u Bruxellesu rekla je da su članci 2. i 3. Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine ozbiljna prepreka na europskom putu Srbije te da je i samom Beogradu kristalno jasno da ovim Zakonom zloupotrebljava načelo univerzalne jurisdikcije koje ima samo UN, navodi se u priopćenju.

Uvjeti za Srbiju

”Smatram da je nužno Srbiji uvjetovati ukidanje članaka 2. i 3. spornog Zakona kao mjerilo za otvaranje poglavlja 23. i 24.”, rekla je Petir i dodala da je Srbija ovim Zakonom uspostavila ”mali Haag” i uzela si za pravo suditi državljanima drugih država za navodni zločin počinjen na teritoriju njihovih država.

”Kao što već 5 godina sudi i drži u zatvoru hrvatskog branitelja Veljka Marića, te time neminovno krši njegova ljudska prava ali i suverenitet Republike Hrvatske, Srbija na temelju ovog Zakona može suditi i državljanima drugih 17 država članica EU, dakle Vašim građanima – svima koji su sudjelovali u domovinskom ratu u Hrvatskoj. To je nezapamćeni presedan koji je u suprotnosti s međunarodnim i kaznenim pravom i vjerujem da Vi nikada ne bi dozvolili da se na ovaj način tretiraju Vaši građani, pa je jasno da niti Hrvatska to ne može prihvatiti kao što ne možemo prihvatiti miješanje u unutrašnje poslove naše države”, dodala je.

Podnijela je, skupa s kolegama iz nacionalne delegacije EPP-a, amandmane kojima je cilj ovaj ”pravni hibrid“ izmijeniti i ukinuti sporne članke Zakona kako bi Srbija mogla nastaviti svoj europski put.

Podsjetila je kako je zadatak zastupnika u Europskom parlamentu štiti vladavinu prava i ljudska prava te je pozvala sve prisutne da podrže amandmane hrvatske delegacije kojima se traži ukidanje članaka 2.i 3. Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine.

Podržala Makedoniju

Osim toga, kao članica Odbora za odnose s Makedonijom snažno je podržala one dijelove prijedloga Rezolucije koji jasno pozivaju Vijeće da bez daljnjeg odgađanja utvrdi datum početka pregovora koji Makedonija zaslužuje s obzirom na izrazito visok stupanj pripremljenosti.

”Makedonija zbog bilateralnog spora oko imena s Grčkom čeka na otvaranje pregovora već 9 godina, što dovodi u pitanje metodologiju samog pregovaračkog procesa i može se smatrati njegovim neuspjehom da efikasno moderira europski put Makedonije. Stoga, pozivam Europsku komisiju i Vijeće da iskoriste primjere dobre prakse iz prošlih krugova pregovora, kao što je zadnji upravo s Hrvatskom, te hitno iznađu rješenje kako bi se Makedoniji nesmetano službeno otvorili pregovori, a bilateralni spor nastavio rješavati usporedo s makedonskim usklađivanjem s europskim zakonodavstvom“, zaključila je Petir.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: screenshot