Napad noževima na Hrvate u Glasgowu nije slučajnost – porazne brojke o nasilju na Otoku

Foto: Snimka zaslona

Napad na hrvatske navijače iz Osijeka u Glasgowu nije nimalo slučajan. Mučna je to višedesetljetna svakodnevnica ovog grada, nekadašnjeg radničkog središta Britanije. Svatko tko je malo dulje boravio u Glasgowu zna za poznatu tradiciju sukoba ispred pubova. Ti sukobi često završavaju vađenjem noževa, baš kao i u ovom sukobu gdje su stradali naši navijači.

Naime, studija koja je provedena 2005. godine od strane škotske policije pokazala je da je Škotska najnasilnija zemlja zapadnog svijeta, čak tri puta više od SAD-a i čak 30 puta više od Japana (u ovoj obradi policije su se isključivala ubojstva, samo napadi noževima).

Škotska vlada je uvela VRU (Violence reduction unit) i počela opsežan posao suzbijanja nasilja i napada noževima. Ta dugotrajna i opsežna akcija dala je velike rezultate, premda kao što vidimo tradicija „nožićanja“ u Glasgowu nije umrla.

Ta opširna akcija škotske vlade i policije dala je rezultata, pa je u periodu između 2006.-2011. broj ubojstva maloljetnika nožem bio 40 mladih, dok je od 2011.-2016. pao na osmero mladih ispod 18 godina.

Za razliku od toga, prošla 2017. godine bila je u Engleskoj i Walesu fatalna po napadu noževima, a ubijeno je čak 37 mladih ljudi ispod 18 godina na taj način.

Sam Glasgow dugo je imao reputaciju jednog od najnasilnijih gradova u zapadnom svijetu, pa je od 2006.-2011. čak 15 mladih zaklano u tom gradu, dok od 2011.-2016. niti jedan.

Ipak, kao što vidim ova tradicija vađenja i bodenja noževima u Škotskoj, za koju malo tko zna u Hrvatskoj, ipak nije izumrla. Nažalost, ovog puta su stradala dva mlada Hrvata, na sreću izvan su opasnosti za život.

No, broj incidenata noževima u Glasogowu je svakako bitno smanjen s 10.110 na 3.111, onih registriranih i prijavljenih.

Na drugoj strani, engleska metropola i jedan od centara svijeta London i dalje ima velikih problema sa napadom noževima.  Dugo godina je Glasgow imao taj primat kao grad poznat po „noževima“, ali danas je London definitivno jedan od najnesigurnijih gradova svijeta. Samo u prvoj polovici ove 2018. godine bilo čak 55 ubojstva nožem, prema Daily mailu.

U Londonu, napadi noževima danas velikim dijelom se događaju u migrantskoj populaciji, što se može vidjeti i u gornjem tekstu.

Što se tiče Hrvatske, ona je prema Eurostatu je jedna najsigurnija zemlja za življenje u EU, sa malim brojem nasilnih djela i ubojstava.

Također, suprotno percepciji, broj navijačkih nasilnih djela sa opasnim posljedicama za život u Hrvatskoj je među najmanjima u Europi. Napada noževima gotovo da i nema. Naime, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja gdje nikada nitko nije poginuo na nogometnim stadionima, pa čak niti izvan njih u uličnim sukobima.

Dapače po pitanju radikalnih i nasilnih ‘ultrasa’ Hrvatska je u odnosu na Njemačku, Poljsku, Rusiju, Veliku Britaniju, Frnacusku, pa i Švicarsku, Mađarsku, Švedsku, Nizozemsku – još uvijek mirno mjesto na zemlji.

Glasgowski slučaj i crne statistike sa Otoka i Europe to zorno dokazuju. Ostala sva pretjerivanja su medijske patke onih koji uvijek i svugdje nastoje Hrvatsku ocrniti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dailymail.co.uk