Novi udar Komunističke partije na kršćane u Kini: Od njih se zahtjeva da koriste religiju kako bi ‘širili komunističke principe’

Foto: Getty Images, Thinkstock; fotomontaža: narod.hr

U Kini se uvode nova drakonska pravila za vjerske zajednice. Tim pravilima se od vjerskih zajednica zahtjeva da “šire principe Komunističke partije”, javlja Life site news.

Kineska totalitarna vlada donijela je 30. prosinca nova pravila koja će praktički sve aspekte vjerskog života staviti pod kontrolu Komunističke partije. “Administrativne mjere” sastoje se od šest poglavlja i 41 članka koji reguliraju “organizaciju, funkcije, nadzor i upravljanje vjerskim skupinama”, što bi uključivalo vjersku doktrinu, godišnje i svakodnevne aktivnosti i skupove.

Današnje komunističke države: Znate li na koji način Kina provodi kontrolu protoka informacija?

Kina pooštrava mjere protiv vjerskog odgoja djece: Kazne roditeljima ako dovedu djecu u crkvu

Zvijezda na Istoku: Nevjerojatan porast kršćanstva u Kini unatoč progonima i zabranama!

Nova pravila stupaju na snagu 1. veljače i dolaze kao dio sve jačeg napada kineskih komunista na religiju. Na primjer, oko milijun ujgurskih muslimana drži se u logorima za preodgoj, gdje su neki podvrgnuti mučenju. Vlasti ruše kršćanske crkve te umanjuju neovisnost kršćanskih službenika. Dva milijuna kršćana i budista nalazi se u pritvoru. Židovske zajednice su također bile maltretirane.

U skladu s vladinom politikom koja ima za cilj naglašavati kinesku kulturu i socijalističko uređenje, nova pravila jačaju mjere najavljene 2017., kojima bi se kršćanska učenja trebala reintepretirati prema socijalističkoj doktrini.

Iz crkava morali ukloniti 10 Božjih zapovijedi i zamijeniti ih citatima predsjednika Xi Jinpinga

Kina je, pored progona kršćanskih i muslimanskih vjernika s kojima je u ratu zbog navodno stranih doktrina, nemilosrdno progonila i članove zavičajnog spiritualističkog pokreta Falun Gong više od 20 godina. Isto tako, crkvama u provinciji Jiangxi naređeno je da uklone biblijske slike i križeve i zamijene ih portretima predsjednika. U nekim je područjima zabranjeno javno korištenje božićnih ukrasa. Osim toga, stranačkim dužnosnicima rečeno je da je obilježavanje blagdana protivno učenju KPK.

U prosincu je kršćanima koji pripadaju “kućnim crkvama” koje Vlada nije priznala naređeno da se suzdrže od javnog slavlja Božića. Protestantski pastor u Shandongu, gdje su prethodna slavlja privukla tisuće štovatelja, rekao je: “Bojimo se susreta u javnosti [jer su takvi skupovi] prozvani ilegalnim okupljanjima.” Predstavljajući se samo kao Ivan, pastor je rekao: “Ne možemo imati Božić ove godine. Na Božić ne smijemo imati nikakvih aktivnosti.”

Prema novim pravilima, sve vjerske organizacije morat će se pokoravati i promicati vrijednosti Komunističke partije i kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Od crkava se očekuje da “šire principe i politike Komunističke partije Kine” i indoktriniraju sve “vjerske službenike i vjerske građane kako bi podržali vodstvo Komunističke partije Kine.”

Prema Asia Newsu, kineski katolički svećenik primijetio je: “U praksi više nije bitno je li vaša religija budistička, taoistička, muslimanska ili kršćanska: jedina dopuštena religija je vjera u Komunističku partiju Kine.

Članak 17. novih pravila kaže: „Vjerske organizacije moraju širiti načela i politike KPK, kao i nacionalne zakone, propise, pravila na vjersko osoblje i vjerske građane, educirajući vjersko osoblje i vjerske građane da podrže vodstvo KPK-a, podržavajući socijalistički sustav, držeći se i slijedeći put socijalizma s kineskim karakteristikama.”

Vjerske organizacije moraju sve odluke dostaviti na odobrenje službenika Komunističke partije. Prema pravilima, lokalni uredi za vjersku službu služe kao “upravna tijela” za sve vjerske organizacije, kontrolirajući ih putem “vodstva i nadzora”.

Katastrofalni tajni sporazum Vatikan-Peking

Kina je dom rastuće zajednice od 68 milijuna protestanata. Postoji i otprilike 3,3 milijuna katolika, s još 5,7 milijuna koji sebe smatraju katolicima, ali pripadaju odvojenom Kineskom domoljubnom katoličkom udruženju (CPCA) kojega financira država.

Kinesko domoljubno katoličko udruženje (CPCA) nije u zajednici s papom i djelovao je paralelno s takozvanom „podzemnom“ Crkvom, koja se sastoji od svećenstva i laika koji su ostali vjerni papi i Crkvi u svijetu unatoč desetljećima progona, uhićenja, mučenja i ubijanja koje je nad njima izvršila država.

Godine 2018. Vatikan je postigao tajni privremeni sporazum s Pekingom, dugo pokušavajući normalizirati veze između Katoličke crkve i kineske vlade. Sporazum omogućava komunistima ulogu u imenovanju biskupa.

Unatoč sporazumu, u Kini se pojačao progon Crkve. Najmanje jedan biskup i nekoliko svećenika odbili su se registrirati kod kineske vlade, iako im je Vatikan to odobrio. Biskup Vincent Guo iz provincije Mindong prošle je godine pobjegao radje nego da se registrira kod vlade. Biskup Guo i dalje se skriva.

Kardinal Joseph Zen iz Hong Konga, članovi američke Komisije za ljudska prava i ugledni kršćani pozvali su papu Franju da odbaci tajni sporazum ili ga, u najmanju ruku, objavi kako bi se mogao pregledati i otkriti postoji li ili ne zahtjev da se svi katolici registriraju u CPCA, kao što to tvrdi vlada.

U prosincu je kardinal Zen rekao da se boji da papa legitimira raskol unutar Katoličke crkve u Kini putem kontroverznog sporazuma. Rekavši kako je trenutna papina diplomacija prema Kini bila “katastrofalna”, kardinal Zen dodao je da papa Franjo učinkovito “napušta” naslijeđe papa Ivana Pavla II i Benedikta XVI u svojim odnosima s kineskom vladom i kineskim katolicima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/lifesitenews.com