Odlijepljeni od stvarnosti: UN jednoglasno zaključio – ratovi trebaju prestati zbog koronavirusa!

epa07468135 A handout photo made available by the United Nations (UN) shows a wide view of the Security Council meeting on the situation in the Middle East (Syria), in New York, New York, USA, 27 March 2019 (issued 28 March 2019). The Security Council met on 27 March at the request of Syria following the US decision to recognize Israel's sovereignty over the Golan Heights in violation of international law. EPA/UN PHOTO/ESKINDER DEBEBE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je u srijedu donijelo rezoluciju odcijepljenu od stvarnosti, kojom zahtijeva “trenutno obustavu neprijateljstava” u konfliktnim zonama širom svijeta, i to zbog utjecaja epidemije COVID-19. Da stvar bude gora po tu međunarodnu organizaciju, rezolucija je donesena nakon nekoliko mjeseci svađe te je prva rezolucija Vijeća povezana s koronavirusom koje je Vijeće donijelo.

U tekstu se poziva “da se sve strane u oružanim sukobima odmah uključe u humanitarnu stanku u trajanju od najmanje 90 dana zaredom“ kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći i medicinske evakuacije.

Rezolucija koju su predložile Francuska i Tunis ne odnosi se na vojne operacije protiv ISIS-a i al-Qaide, ali se odnosi na sukobe u Siriji, Jemenu, Libiji, Južnom Sudanu i Kongu. Vijeće sigurnosti mjesecima ne može donijeti rezoluciju vezanu za COVID-19, uglavnom zbog prepirke između SAD-a i Kine , zbog pozivanja na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), koja je agencija UN-a.

U travnju je američki predsjednik Donald Trump obustavio američko financiranje Svjetske zdravstvene organizacije, a u svibnju je najavio da će SAD povući i svoje članstvo. State Department je stoga tražio da se bilo kakve reference na tu organizaciju ukloni iz rezolucije o prekidu vatre.

SAD je želio da rezolucija govori o “transparentnosti”, a Kina je željela posebno spomenuti SZO. Izgleda da je u rezoluciji na kraju napravljen kompromis pa se u njoj ne spominju niti “transparentnost” niti “SZO”.

U intervjuu koji je prošlog mjeseca dao za NPR, UN-ov generalni tajnik Antonio Guterres izrazio je tugu zbog zastoja Vijeća sigurnosti u vremenu globalne krize. Za razliku od rezolucija Generalne skupštine UN-a, rezolucije Vijeća sigurnosti su pravno obvezujuće.

“Poanta je u tome što imamo multilateralizam, ali multilateralizam koji nema zube”, rekao je Guterres. “Potrebni su nam mehanizmi suradnje, s mehanizmima upravljanja koji jednostavno ne postoje. Čak i tamo gdje u multilateralnom sustavu imamo nekih zuba, kao što je slučaj u Vijeću sigurnosti, pokazalo se da imaju vrlo mali apetit za zagristi”, ocijenio je Guterres.

>UN pozvao na korištenje ‘rodno neutralnog jezika’: žele izbaciti riječi poput ‘muž’ i ‘žena’

>Tko je Drago Župarić-Iljić koji je u ime Hrvatske sudjelovao na stvaranju Marakeškog sporazuma

U svojoj dugoj povijesti, Ujedinjeni narodi doživjeli su veliki broj kritika koje obuhvaćaju područja od politika te organizacije do ideologije, jednakosti zastupanja, administracije, sposobnosti provođenja presuda i ideološke pristranosti. Najznačajnije kritike odnosne se na porast lažnih prava s obzirom na to da je UN nastao s ciljem priznavanja inherentnih sloboda, a sada se sve više pretvara u organizaciju koja kreira svoja vlastita “prava”.

Neka od izmišljenih prava odnose se na promociju tzv. “seksualnih i reproduktivnih prava” što uključuje promociju pobačaja, dječje autonomije od roditelja, seksualne edukacije te negiranje religijskih sloboda. UN se također posvetio promociji tzv. “seksualnih orijentacija i rodnog identiteta” čime je svoj fokus stavio na kreiranje vlastitih anti-diskriminacijskih zakona koje potom nameću državama članica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/NPR.org