Preseljenje iz kampa Vučjak – protive se migranti kojima je primarni cilj: Hrvatska

Foto: snimka zaslona

Nakon velikog pritiska Europske unije i svjetskih humanitarnih organizacija na vlast BiH zbog nehumanih uvjeta u kampu Vučjak te prizora napola golih i bosih promrzlih migranata koji su obišli svijet, Sarajevo je odlučilo zatvoriti taj izbjeglički kamp nedaleko od Bihaća. Policija bi sutra trebala početi prazniti kamp te migrante koji se nalaze ondje preseliti u Ušivak i Salakovac, kampove pokraj Sarajeva i Mostara, piše Večernji list.

U Vučjaku  bilo mogućnosti ni za postavljanje sanitarnih čvorova, a mjesto nema ni pristup pitkoj vodi ili električnoj energiji. Unatoč tim nehumanim uvjetima, migranti se ne žele iseliti iz kampa Vučjak, odnosno iz Bihaća, jer njima je primarni cilj domoći se Hrvatske iz koje bi otišli u razvijenije zemlje EU. Migranti kažu da ih mogu otjerati samo silom i već nekoliko dana odbijaju hranu koju im dijeli Crveni križ. U Vučjaku se trenutačno nalazi između 800 i tisuću ljudi – Afganistanaca, Pakistanaca, Sirijaca, Libijaca, Marokanaca, Egipćana, Indijaca, Bangladešana te nekoliko njih iz Somalije i Nigerije.

Osim migranata koji pod svaku cijenu žele ostati što bliže hrvatskoj granici, i hrvatski zastupnici iz Hercegovačko-neretvanske županijske skupštine usprotivili su se njihovu preseljenju u readmisijski centar Salakovac pokraj Mostara. Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, koja je na odlasku, tijekom susreta s povjerenicom za ljudska prava Vijeća Europe Dunjom Mijatović iskazala je spremnost da se u Salakovcu osigura smještaj samo za maloljetnike bez pratnje iz logora Vučjak.

Hrvatskim zastupnicima ni to nije prihvatljivo jer, tvrde, ne postoje uvjeti za smještaj i život maloljetnika u centru Salakovac pa su optužili ministricu Borovac i državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića za destabiliziranje njihove županije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr