Prosvjednici u Hong Kongu u velikoj većini mladi i visokoobrazovani

epa07771733 Anti-government protesters attend a demonstration against police violence in Hong Kong Chek Lap Kok International Airport, Hong Kong, China, 13 August 2019. Air passengers are facing a second day of disruption as most outbound flights from Hong Kong were again cancelled on 13 August as thousands of anti-government protesters occupied the airport terminal. Hong Kong has been gripped for weeks by mass protests, which began in June 2019 over a now-suspended extradition bill to China and have developed into an anti-government movement. EPA/LAUREL CHOR

Ogromna većina prodemokratski orijentiranih prosvjednika u Hong Kongu ima sveučilišno obrazovanje, gotovo polovica njih ima dvadesetak godina i gotovo svi preziru policiju, pokazalo je ispitivanje honkonških sveučilišta koje je bacilo više svjetla na sudionike masovnih prosvjeda koji već tjednima izlaze na ulice Hong Konga.

U deset tjedana koliko traju prosvjedi, ovaj poluautonomni teritorij doživio je da milijuni prosvjednika marširaju ulicama gdje su izbijali sve jači sukobi između radikalnih prosvjednika i policije, sve do okupacije međunarodne zračne luke u kojoj su posljednjih dana otkazane stotine letova.

Spor je nastao početkom lipnja nakon odbijanja prijedloga zakona koji bi omogućio da se tijekom kaznenog progona optužene može iz Hong Konga izručiti Kini. Od tada su se zahtjevi znatno proširili kako bi se osudilo smanjivanje sloboda kao i nadležnosti Kine u Hong Kongu.

Istraživači s četiri honkonška sveučilišta proveli su istraživanje profila honkonških prosvjednika koje su intervjuirali tijekom 12 prosvjeda, uključujući masovne skupove kao i i “mobilne” i “statičke” prosvjede. Ispitivanje je ustanovilo da su 54 posto sudionika prosvjeda bili muškarci, a 46 posto žene.

Od 6.688 ispitanika, njih čak 77 posto ima visoko obrazovanje, a 21 posto srednje.
Najzastupljeniji među prosvjednicima bili su mladi od 20 do 29 godina (njih 49 posto, a slijede ih tridesetogodišnjaci (između 30 i 39 godina) – njih 19 posto te mlađi od 20 godina – 11 posto. Prosvjednika od 40 i više godina bilo je 16 posto. Pedeset posto prosvjednika smatralo se pripadnicima srednje klase, dok je njih 41 posto reklo da su na društvenoj ljestvici “odozdo prema gore”.

Na pitanje što ih je motiviralo za sudjelovanje u demokratskom pokretu, 87 posto ispitanika odgovorilo je da žele povlačenje prijedloga zakona o izručivanju, njih čak 95 posto reklo je da su nezadovoljni načinom na koji je policija djelovala tijekom prosvjeda, 92 posto prosvjednika pozvalo je na osnivanje neovisnog povjerenstva za istragu policijskog nasilja.

Hong Kong se vratio pod kinesku upravu 1997. i ima odvojeni pravni sustav do 2047., u skladu s dogovorom o “jednoj zemlji, dva sustava”.

Honkonška čelnica Carrie Lam dosad nije uspjela povući prijedlog zakona o izručenju, bez obzira na to što je suspendiran, i nije osnovala neovisnu skupinu za istragu o policijskom nasilju tijekom prosvjeda, što zahtijevaju prosvjednici.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina