Protokol poništenja utjecaja tablete za pobačaj od 2012. spasio 4 000 života

pobačaj, SAD, spola
Foto: iStock

Od 2012. godine statistike pokazuju da je protokol poništenja utjecaja tablete za pobačaj spasio rekordnih 4 000 života!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitamo mreži Abortion Pill Rescue (APRN) i njezinim više od 1200 medicinskih stručnjaka koji su predani u pružanju zdravstvene skrbi ženama koje su se predomislile nakon što su uzimajući tabletu za pobačaj započele proces kemijskog pobačaja. Spašeno je 4 000 jedinstvenih života koji se nikada neće ponoviti, prenosi liveaction.org 

Tablete za pobačaj pridonose komplikacijama

Protokol poništenja tableta za pobačaj dostupan je desetljećima ženama koje su požalile zbog svoje odluke da pobace svoje dijete.

Ako vjerujemo u zdravstvenu skrb, izbor i vrijednost žena, evo kako to pokazujemo. Pružamo im priliku za spašavanje života, a zatim ih pratimo u tom procesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako broj kemijskih pobačaja raste, a opasne tablete postaju sve dostupnije, nastavlja se i potreba da se pomogne ženama koje su požalile zbog svoje odluke i koje žele pokušati spasiti svoje dijete. Prema podacima Instituta Guttmacher više od 50 % svih pobačaja izvedenih u Sjedinjenim Američkim Državama su kemijski pobačaji.

Tvrdi se da je „pobačaj lijekovima sigurna i učinkovita opcija“. Ipak realizacija pobačaja tabletom za pobačaj, tj. dvjema lijekovima mifepristonom (blokira progesteron neophodan za nastavak trudnoće) i misoprostolom (izbacuje bebu), pridonosi porastu komplikacija. Opsežna studija koju je proveo Institut Charlotte Lozier (CLI) pokazala je dramatično povećanje posjeta hitnoj pomoći nakon kemijskog pobačaja.

Broj žena koje trebaju pristup APRN-u raste

Dr. James Studnicki, potpredsjednik CLI-ja za analizu podataka izjavio je: „Sigurnost kemijskog pobačaja uvelike se preuveličava. Zapravo, sve veća dominacija kemijskog pobačaja i njegov neproporcionalan doprinos morbiditetu u hitnoj službi ozbiljna je prijetnja javnom zdravlju, a podaci pokazuju da prijetnja raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prekomorske organizacije kao što je Aid Access iskorištavaju profitabilnu priliku da
zaobiđu ono malo propisa koji još postoje, broj žena koje trebaju pristup protokolu poništenja djelovanja tablete za pobačaj eksponencijalno će rasti. Nedavno se Abortion Pill Rescue Network proširio na nekoliko bolničkih sustava koji su shvatili vrijednost u tome da protokol bude dostupan njihovim hitnim odjelima.

Mogućnost prekida pobačaja

Christa Brown, medicinska sestra i viša direktorica Medical Impact Heartbeat International govori: „Mogućnost nastavka trudnoće trebala bi biti dostupna svim ženama – čak i onima koje se prvi put odluče na pobačaj. Nakon pobačaja javlja se žaljenje, a ponekad to žaljenje nastupi odmah. Tisuće žena koje su se predomislile nakon što su uzele prvu tabletu za pobačaj i uspješno poništile svoj kemijski pobačaj često žele podijeliti svoju radost u nadi da će spasiti druge majke od toga da uzmu tabletu za pobačaj.

Njihovi se dojmovi suprotstavljaju tvrdnjama o APRN-u koje iznosi lobi za pobačaje. Zahvalni smo na njihovoj hrabrosti da naprave drugačiji izbor i prevladaju izazove koji su ih doveli do odluke o pobačaju. I zahvalni smo za mnoge spašene živote. Pomogli smo ženama u 77 različitih zemalja i svih 50 država u SAD-u koje žele nastaviti trudnoću čak i nakon što su uzele prvu pilulu za pobačaj. Bolnički sustavi koji dodaju protokol APRN-a velika je pobjeda za žene koje traže skrb poništavanja pobačaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene nikada ne bi trebale biti prisiljene nastaviti s pobačajem koji više ne žele, a trenutačna skrb sada je dostupna u nekim bolnicama. Žene koje se pojave na hitnom odjelu tih bolnica mogu se osloniti na to da će im APRN-ov protokol biti odmah dostupan.“

Pioniri protokola da se spriječi pobačaj

Stvaranje APRN-a započela su dvojica liječnika koja rade neovisno, ali idu u istom smjeru. Dr. George Delgado i Matt Harrison, pioniri protokola za poništenje tableta za pobačaj, nastojali su pomoći ženama dok su ih molili da spase njihovu djecu. Ti hrabri liječnici slijedili su znanost i otkrili da je ono što se činilo kao kraj tek početak. Razmišljajući o posljednjih 10 godina rada na spašavanju nerođene djece i njihovih majki od neželjenog pobačaja dr. Delgado je rekao:

„Ono što me doista nadahnulo i najviše dojmilo je hrabrost žena koje teže preokretu. Suočeni s odbijanjem od strane društva, pritiskom industrije pobačaja i onih oko njih, one čine sve što mogu da bi iskoristile drugu priliku. Te žene koje vjeruju ovom protokolu i meni i čine sve što mogu da spase život svog djeteta, one su nadahnuće…“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.