Revizija ‘trans’ skrbi u Britaniji: ‘Društvena tranzicija’ djece uzrokuje teške psihičke posljedice

tranzicija
Izvor: iStock by Getty images

“Transrodna djeca” suočavaju se s teškim psihološkim posljedicama dopusti li im se “društvena tranzicija” stoji u nalazu revizije “rodne skrbi” u Velikoj Britaniji koja treba biti objavljena sutra, doznaje The Telegraph.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upućivanje na ‘tranziciju’ bez znanja roditelja

Posrijedi je upozorenje koje dolazi usred ogromnog povećanja broja djece koja se identificiraju kao “transrodna”, te pojačane zabrinutosti da škole dozvoljavaju učenicima promjenu “rodne identifikacije”, bez znanja roditelja, a premda je vlada uputila da se to ne čini.

>Studija finske psihijatrice potresla medicinski transrodni lobi

Revizija pružanja rodne skrbi za djecu pod imenom Cass review, koja će biti objavljena u srijedu, obećala je uzeti u obzir “važnost uloge škola” i izazove s kojima se suočavaju djelatnici kad imaju posla s “rodno propitkujućim” učenicima.

Obavljena pod vodstvom Dame Hilary Cass, revizija će uključivati analizu znanstvene literature o učincima i ishodima “društvene tranzicije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se kako će zaključak biti da djeca mogu iskusiti “psihološke” tegobe zbog toga što im se dopušta promjena imena i zamjenice u skladu s njihovim izabranim rodom. U prijelaznom izvješću iz 2022. stoji kako promjena imena i zamjenice nije “neutralni čin”.

Djeca ne bi smjela biti upućena istim “putem” kao stariji adolescenti koji se žele identificirati u oprečnom rodu, očekuje se da će stajati u konačnom nalazu revizije.

Slučaj Tavistock

Zaključci Cass Reviewa vjerojatno će se odraziti na standardni vodič za nastavnike o postupanju s “transrodnom djecom”, koji izdaje Ministarstvo obrazovanja, a čije bi novo izdanje trebalo izaći kasnije tijekom godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavno na objavu prijelaznog izvješća iz 2022. godine, najavljeno je kako će se zatvoriti Klinika za transrodnost Tavistock, nakon što se zaključilo da nije sigurna za djecu.

>Klinika Tavistock: Zastrašujuće mjesto gdje su djeci i tinejdžerima davali ‘blokatore puberteta’ kao bombone

Britanska Nacionalna zdravstvena služba priopćila je da će mlade koji vjeruju da su “transrodni” upućivati u područne centre i poduzeti više “holistički” pristup skrbi, te da će uzimati u obzir druge psihološke, psihijatrijske i uopće patološke uzroke toga stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od objave prijelaznog izvješća, Cass je primila pritužbe o postojanju uhodanog “iz škole na kliniku” metoda, gdje se djeci dozvoljava život u suprotnom rodu, te se time stvara potražnja za ozbiljnijim medicinskim zahvatima u kasnijoj dobi.

Ranije ovog tjedna, najveća do sada analiza ove vrste otkrila je da nastavnici u osnovnim školama dopuštaju učenicima promjenu imena i zamjenice, bez da o tome obavijeste njihove obitelji.

Upitnost poticanja ‘socijalne tranzicije’ kod maloljetnika

Analiza pristupa više od 600 škola po pitanju jednakosti i “transrodne” politike otkriva kako do tri četvrtine krivo tumači zakone koji štite spol i rod, dok neke implementiraju pravila koja dozvoljavaju dječacima da koriste ženske toalete i svlačionice samo ako se oni izjasne kao djevojčice.

Tijekom tjedna izašlo je na vidjelo kako određeni broj škola u vlasništvu Anglikanske crkve propisuje nastavnicima da vjerojatno krše zakon ako kažu da osoba ne može promijeniti svoj biološki spol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maya Forstater, izvršna direktorica dobrotvorne organizacije Sex Matters, koja je razgovarala s Hilary Cass i njezinim timom, izjavila je da “liječnici moraju imati posla s rodno zbunjenom djecom koja su već godinama prije, u školi, obavila ‘socijalnu tranziciju’ te su, shodno tomu, veoma uznemirena pomišlju da moraju proći kroz pubertet, kada će se razviti njihove sekundarne spolne karakteristike. Zaustavili se ‘socijalna tranzicija’ u školama, to će smanjiti pritisak na klinike.”

“Ministarstvo obrazovanja mora priopćiti da nema šanse očuvati sigurnost djece u školama dok se pretvara da je dječak djevojčica ili obratno. Ubacujete djecu psihološki eksperiment bez kliničkog nadzora. Cijela ta stvar je fantazija koju su djeci prodali odrasli koji bi trebali znati bolje.”

Nizozemska studija

Profesor Michael Biggs, sociolog sa Sveučilišta Oxford rekao je da “znamo iz nizozemske studije dugog dometa kako postoje uvjerljivi dokazi da ‘socijalna tranzicija’ zapravo fiksira ‘transrodni identitet.’ Studija je mjerila ‘rodnu disforiju’ prije puberteta i onda to usporedila s rezultatima nakon par godina. Stoga ‘socijalna tranzicija’ nije bezazlena mjera. Nadam se da će revizija potvrditi da je to bilo značajan čimbenik koji je pripremio tlo za medicinske intervencije. U najmanju ruku, moramo shvatiti da je to početak procesa fizičke tranzicije”.

>Studija iz Nizozemske: ‘Rodna disforija’ je pubertetska boljka

Prošlog je mjeseca Nacionalna zdravstvena služba najavila zabranu blokatora puberteta maloljetnicima, osim ako je posrijedi kliničko ispitivanje. Ministri su priopćili kako je “presudna odluka” donesena u “najboljem interesu” djece, te će pomoći mladima koji osjećaju da njihov rod nije jednak spolu dobiti skrb na osnovi medicinski ustanovljenih činjenica.

Blokatori puberteta

No aktivisti su skrenuli pozornost na to da se time neće spriječiti djecu da nabavljaju blokatore puberteta na privatnim klinikama.

Cass review bi trebala ukazati na opasnosti dostupnosti takvih medikamenata kod privatnika, te uz to povećati izglede za to da im se uskrati pristup budućim praksama po pitanju ‘rodne disforije’, koje će ustanoviti javno zdravstvo.

>Velika Britanija: Klinika Tavistock za ‘transrodne’ osobe sada priznaje da je pogriješila

U razdoblju 2021 – 2022. Nacionalna zdravstvena služba prijavila je preko 5000 pristupa Uslugama razvoja rodnog identiteta koje nudi Tavistock and Portman NHS Foundation Trust, što je ogroman porast u usporedbi s 250 pristupa desetljeće prije.

Nacrt uputa iz ministarstva, objavljen krajem prošle godine, uputio je škole da polaze od pretpostavke da dijete ne može mijenjati rod.

“Roditelj na prvom mjestu”

U skladu s novim “roditelj na prvom mjestu” pristupom, ravnatelji moraju reći roditeljima ako njihovo dijete izrazi želju za promjenom roda. Objavljivanje uputa se obećava od 2018. godine, ali se odgađa zbog neslaganja unutar vlade.

Neki ‘rodno-kritični’ aktivisti izjavili su da ne ide dovoljno daleko, jer ne zabranjuje ‘društvenu tranziciju’ u cijelosti.

Ministri su uzeli u obzir takvu zabranu, ali je Viktorija Prentis, državna tužiteljica, skrenula pozornost da bi bilo protuzakonito, odnosno u neskladu sa Zakonom o jednakosti iz 2010. godine.

>Malić: Izvješće Vijeća Europe o rodnom identitetu konačno briše pojmove ‘žena’ i ‘muškarac’

Izvor iz vlade je izjavio Telegraphu:

“Sad smo apsolutno sigurni po pitanju važnosti biološkog spola, osobito u kontekstu zaštite, kao i uloge roditelja kod donošenja odluka o njihovoj djeci. Naše upute za škole su jasne po pitanju toga da ne smiju poticati “tranziciju” djece osnovnoškolskog uzrasta, kao ni uporabu zamjenica koje ne odgovaraju njihovom spolu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.