SAD: Demokrati razočarani zaključkom da Trump nije radio u dosluhu s Rusijom

Foto: Fah

Zaključak da predsjednička kampanja Donalda Trumpa nije radila u dosluhu s Rusijom tijekom izbora 2016. udarac je za demokrate koji su se nadali da će izvješće posebnog istražitelja Roberta Muellera dopuniti njihove istrage o načinu na koji je poslovao američki predsjednik.

> Trump i službeno nevin, nema dosluha s Rusijom: ‘Sramota je da sam kroz to morao proći’

Mueller je američkom glavnom državnom odvjetniku Williamu Barru podnio izvješće još u petak i Barr je zaključio da nema govora o kaznenim djelima. Time je znatno smanjio prijetnju opoziva koja se nadvila nad Trumpom još otkako je preuzeo dužnost 20. siječnja 2017.

“Loš dan za one koji su se nadali da će Muellerova istraga svrgnuti predsjednika Trumpa”, rekao je senator (republikanac) Lindsey Graham.

“Ponekad, stvari se ne dogode onako kako bismo mi to željeli, a ovo je takav slučaj”, rekao je politički konzultant demokratske stranke Colin Strother.

Čak i neki istaknuti demokrati smatraju da je sada potrebno više se baviti životno važnim domaćim pitanjima.

“Predsjednik, kojemu su uvijek praznici, trebao bi prestati igrati golf. U Washingtonu @HouseDemocrats (zastupnički dom u kojem demokrati imaju većinu) upravo se bori za smanjenje troškova zdravstvene skrbi te za poboljšanje naše dotrajale infrastrukture”, napisao je na Twitteru Hakeem Jeffries.

Drugi su demokrati ‘tvitali’ da je nužno smanjiti nasilje u Sjedinjenim Državama gdje zakon o nošenju vatrenog oružja čini to oružje vrlo dostupnim, kao i da treba postrožiti propise za istraživanje nafte u moru.

Demokrati su osvojili većinu u Zastupničkom domu na izborima u studenome i od tada su pokrenuli saslušanja pred utjecajnim odborima za pravosuđe, vanjske poslove, obavještajne službe i druge.

Jerrold Nadler, predsjednik odbora za pravosuđe, zatražio je ranije u ožujku dokumente o 81 pojedincu, vladinim agencijama i drugim entitetima za potrebe velike istrage o predsjedničkoj kampanji 2016., kao i o korupciji i ometanju pravosuđa.

Predsjednici drugih odbora zatražili su dokumente o Trumpovim razgovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Opoziv više ne visi kao Damoklov mač

Svi ti potezi dio su širih napora da se pripremi tlo za pokretanje postupka opoziva predsjednika Trumpa. U povijesti SAD-a taj je postupak bio pokrenut samo tri puta.

Sve što su demokrati trebali bilo je da zaključci Muellerova izvješća osude Trumpovo postupanje. Međutim, sada kada je Barr izvijestio Kongres da Mueller nije pronašao dokaze o tome da je Trump ili bilo tko iz njegove predsjedničke kampanje surađivao s Rusijom koja se upletala u izbore 2016, opoziv je malo vjerojatan scenarij.

“Opoziv se ne čini izglednim. Demokratski čelnici već odustaju od takve mogućnosti”, kaže Elaine Kamarck iz Brooking Institutiona u Washingtonu.

Kamarck se time referirala na predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi koja se nedavno u intervjuu za Washington Post izjasnila protiv pokretanja postupka opoziva.

Ona je i tijekom izborne kampanje za Kongres 2018. ocijenila da bi svaki postupak opoziva doživio neuspjeh, osim ako bi se u želji za opozivom republikanci i demokrati ujedinili.

“Iako ovo izvješće ne zaključuje da je predsjednik počinio kazneno djelo, ono ga niti ne oslobađa optužbi”, navodi Mueller u sažetku izvješća objavljenog u nedjelju nakon gotovo dvogodišnje istrage. Unatoč takvu zaključku Trump je odmah požurio napisati da je “OSLOBOĐEN OPTUŽBE potpuno i u cijelosti”.

Ipak istaknuti demokrati nisu spremni prihvatiti potpuni poraz. Oni traže da Barr “bez odgode” svjedoči pred Kongresom te da javno objavi cjelovito izvješće i da podrži njihove istrage o Trumpu.

Te bi se istrage sada mogle više usmjeriti na istragu je li bilo sukoba interesa između Trumpa kao predsjednika i njegova poslovnog carstva.

Demokrati vjerojatno neće potpuno povući istrage, ali prijeti im druga opasnost.

“Bit ćemo smiješni kao i republikanci u vrijeme administracije (bivšeg predsjednika Baracka) Obame ako nastavimo postupak za opoziv bez razloga za to”, upozorio je Strother.

Ako Mueller nije pronašao nikakve razloge, demokrati bi “to trebali prihvatiti i krenuti dalje”, savjetuje Strother.

Izvor: narod.hr/Hina